Βαλκάνια

Σκοπιανό ΜΜΕ : Να ετοιμάσουμε άμεσο διπλωματικό πόλεμο στην Ελλάδα και απόσυρση από την συμφωνία των Πρεσπών

Τρομερό, αλλά είναι πραγματικότητα. Στα Σκόπια οι “ γείτονες” ενώ δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα κυβέρνηση, ετοιμάζουν διπλωματικό πόλεμο κατά της Ελλάδος, με αφορμή την “ έτσι θέλω” αναφορά του κρατιδίου με το όνομα “ Μακεδονία”, πουλώντας τσαμπουκά σε όλους.

Η μεγαλύτερη σκοπιανή εφημερίδα Νοβαμακεντόνια αναφέρει: "Ας απαντήσουμε στη διπλωματική επίθεση της Αθήνας, της Σόφιας και των Βρυξελλών με πνεύμα διεθνούς νομιμότητας, αιτιολογημένα και αξιοπρεπώς.

Ακόμα κι αν υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις για τον συντονισμό των αντιδράσεων από τους γείτονες των Σκοπίων στην ΕΕ (υποστηριζόμενες από και από αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες) για τον όρκο της προέδρου των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία αγνόησε την " συμφωνία των Πρεσπών», στο όνομα του “κράτους της Μακεδονίας”, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αφαίρεσε πριν από λίγες ημέρες κάθε πιθανή αμφιβολία.

Ο κ. Γεραπετρίτης από το βήμα της Βουλής εξήρε την ελληνική διπλωματία, η οποία προκάλεσε την γρήγορη αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών μετά την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία χρησιμοποίησε το όνομα “Μακεδονία” στην τελετή.

Σχεδόν ταυτόχρονα, στα συγχαρητήρια, που απέστειλαν στην νέα πρόεδρο των Σκοπίων οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, προστέθηκαν διπλωματικές «υπενθυμίσεις» για σεβασμό των συμφωνιών, καθώς και μη διπλωματικές αντιδράσεις από Αθήνα και Σόφια, (χωρίς συγχαρητήρια)  με άμεσες απειλές για μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σηματοδοτώντας την έναρξη της διεθνούς διπλωματικής επίθεσης για τη «διατήρηση της ισχύος» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διεθνείς πιέσεις στο κρατίδιο των Σκοπίων

Η συντονισμένη «συγχαρητήρια» παράσταση των γειτόνων, με την υποστήριξη των Βρυξελλών, είναι ασφαλώς προς την κατεύθυνση της περαιτέρω επιβολής της χρήσης του γεωγραφικού προσδιορισμού «Βόρεια», πριν από την ιστορική ονομασία του κράτους της “Μακεδονίας”,ακόμη μείωση ή και  απαγόρευση, της χρήσης του επιθέτου «μακεδονικό», που καθιερώθηκε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μετά από έξι χρόνια εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια, με την Ελλάδα να αγνοεί εντελώς τις λίγες υποχρεώσεις που έχει από αυτήν, η προφανής διπλωματική επίθεση κατά των νεοεκλεγμένων αρχόντων των Σκοπίων, δεν πρέπει να απαντηθεί αμυντικά αυτή τη φορά, αλλά με προληπτικές πρωτοβουλίες, με επιχειρήματα ακυρότητας αυτής της ασύμμετρης συμφωνίας, η οποία παραβιάζει τα βασικά αξιώματα του διεθνούς δικαίου, και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της αυτοδιάθεσης και της αυτοδιάθεσης.


Προληπτική εσωτερική απάντηση στη διπλωματική επίθεση που εξαπολύθηκε από έξω στα Σκόπια
 
Η Συμφωνία των Πρεσπών, που δικαιολογείται από τους υπογράφοντες και τους υποστηρικτές της από τα Σκόπια, ως απαραίτητη θυσία της χώρας για την επιτάχυνση των ευρωατλαντικών και ευρωπαϊκών ολοκλήρωσης, προκάλεσε μεγάλες εθνικές απογοητεύσεις στην πλειονότητα των πολιτών των Σκοπίων, ιδιαίτερα με την ονομασία της εθνικής ταυτότητας από “Μακεδονική” σε «Βορειομακεδονική», και από “Μακεδόνα” σε «Βορειομακεδόνα», που δήθεν φύτεψε «αμελώς» η διεθνής κοινότητα, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια «αποκοπή» της μακεδονικής ταυτότητας, δεν προβλέπεται ούτε από την επίμαχη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η επιμονή των προηγούμενων αρχών των Σκοπίων (που ήδη αναχωρούν) στη χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού «Βόρεια», αύξησε ακόμη περισσότερο την εχθρότητα των πολιτών των Σκοπίων, απέναντι στη συμφωνία, και στα παράγωγα που προέρχονται από αυτήν , και έτσι στις πρόσφατες εκλογές, η χώρα έδειξε την αντίδραση της.

Ο λαός στηρίζει το όνομα “ Μακεδονία”

Για να ακυρώσει ολόκληρη την “μακεδονική εξέγερση” κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, σημαντική «συμβολή» έδωσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποδείχθηκε αναξιόπιστη στις υποσχέσεις της, ότι η συμφωνία αυτή θα ήταν η «τελευταία προϋπόθεση» για τα Σκόπια στην Ε.Ε.

Το μήνυμα που εστάλη μέσω της θέσης της Προέδρου Γκορντάνα Σιλιανόφσκα στην ορκωμοσία της, με τον όρκο ότι θα «προστατεύσει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», προκάλεσε μια κάθαρση στους πολίτες των Σκοπίων, απελευθέρωσε τους θεσμούς από την επιβολή « απόκρυφων» χρήσεων των ουσιαστικών “Μακεδονία , Μακεδόνες” και του επιθέτου “Μακεδόνας”.

Η ανακοίνωση του μελλοντικού εντεταλμένου σχηματισμού κυβέρνησης (σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές), Κριστιάν Μιτσκόφσκι, ότι θα κάνει δηλώσεις και θα απευθυνθεί χρησιμοποιώντας τους όρους “Μακεδονία και το επίθετο Μακεδόνας”, «διότι έτσι, σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίασή της», υπονοεί μια μη αμυντική στάση απέναντι στον «διπλωματικό πόλεμο» που προφανώς έχει πυροδοτηθεί.

Στον «εξωτερικό πόλεμο» για τη διατήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί «εσωτερικές δυνάμεις» κάποιας πνευματικής-πολιτικής προέλευσης, που «προειδοποιούν» (εκφοβίζουν), εμποδίζοντας ξανά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της “Μακεδονίας” (στην πραγματικότητα διατηρώντας τη συνέχεια του βέτο) , με απειλές άρνησης οικονομικής στήριξης από την ΕΕ, ακόμη και αποκλεισμό των Σκοπίων από το ΝΑΤΟ, αν δεν τηρηθεί η ασύμμετρη διμερής συμφωνία ή (ακόμα πιο «τρομακτική») εάν θεωρηθεί ότι θα τερματιστεί.

Να απαντήσουμε με αξιοπρέπεια στον «διπλωματικό πόλεμο»

Υπογραμμίζοντας την δήλωση ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πραγματικότητα για τη Μακεδονία», και θεωρώντας ότι σύμφωνα με τις αρχές jus cogens του επιτακτικού δικαίου, είναι στην πραγματικότητα άκυρη και παράλογη, ως λογικό συμπέρασμα προκύπτει ότι η σημερινή πραγματικότητα της “Μακεδονίας”, με τις Πρέσπες  είναι παράλογη στο σύνολο της.

Ο παραλογισμός, ακόμη και όταν υποστηρίζεται πολιτικά και οιονεί νομικά, είναι μια μη βιώσιμη κατάσταση πραγμάτων στην πραγματικότητα.

Η αληθινή απάντηση του κράτους και της κοινωνίας σε μια τέτοια κατάσταση είναι να ανταποκριθεί με την αξιοπρέπεια της διόρθωσης αυτού του επιβεβλημένου παραλογισμού.

Οι ασύμμετρες συμφωνίες, υπό πίεση και με πρόσχημα κάποιου είδους realpolitik, δεν ενδείκνυνται στην πραγματικότητα, και έρχονται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αρχές της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων, για τις οποίες υπερηφανεύεται η ΕΕ, στις οποίες βασίζονται οι διεθνείς θεσμοί.

Με τις διμερείς συμφωνίες που έχουν επιβληθεί και ανατραπεί, τα Σκόπια έχουν στερηθεί αυτές τις βασικές δημοκρατικές αρχές

Η πρόκληση και το καθήκον της σκοπιανής διπλωματίας, σε συνθήκες συντονισμένου «διπλωματικού πολέμου» για τη διατήρηση της παράλογης Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι να κατευθύνει όλους τους εσωτερικούς πόρους, υποστηριζόμενους (αν χρειαστεί) από διεθνείς ειδικούς, με επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου και του ΟΗΕ,  για την αποκατάσταση των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών στις βασικές δημοκρατικές τους ρυθμίσεις.

Οφείλουμε πρωτίστως να διασφαλίσουμε ότι τα διμερή ζητήματα, δεν θα αποτελούν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου των Σκοπίων με την ΕΕ, κάτι που αποτελεί πλέον ένα είδος προηγουμένου αντικριτηρίου που έβαλε  η Ένωση, εισάγοντας τις διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ως προϋπόθεση για την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν πήραμε έγκαιρα τα μηνύματα των απογόνων των Κομιτατζήδων του VMRO ως Ελλάδα, αγνοούμε την δυναμική των δηλώσεων της Γκορντάνα Σιλιανόφσκα ( προέδρου της χώρας) και Μιτσκόφσκι και στηριζόμαστε σε άλλους ( ΗΠΑ-ΕΕ) να τραβήξουν το “ αυτί”των Σκοπιανών. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευνοϊκό για την χώρα μας.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...