Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Οργή για τους Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης-Η εισήγηση «μαχαιριά» της Μπακογιάννη και η "απειλη" των Σέρβων

Το Κοσσυφοπέδιο έκανε άλλο ένα βήμα για να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE), ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Τρίτη (16 Απριλίου), καθώς η κοινοβουλευτική του συνέλευση πρότεινε να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης – ενώ αποφασίζει να παρακολουθεί την εκπλήρωση ενός εκτεταμένου καταλόγου δεσμεύσεων και υποχρεώσεων από ένταξή του.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Συνέλευση πρέπει πρώτα να γνωμοδοτήσει για οποιαδήποτε αίτηση για ένταξη προτού ληφθεί τελική απόφαση από την Επιτροπή Υπουργών, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού που αποτελείται από Υπουργούς Εξωτερικών.

Η γνωμοδότηση, άνευ προηγουμένου- καθώς δεν αναγνωρίζουν όλα τα μέλη του ΣτΕ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου - βασισμένη σε έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη, εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές μετά από τρεις ώρες συζήτησης και περισσότερες από 65 παρεμβάσεις.

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου. 

Απείχαν από την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Μαρτίου παρά την καταψήφιση της Σερβίας και δύο άλλων χωρών, η Επιτροπή Πολιτικής και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την έκθεση της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία υποστήριξε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην έκθεση αναφέρεται πως το Κοσσυφοπέδιο είναι «σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι το Σύνταγμά του είναι ένα πολύ προοδευτικό όργανο» και είναι ευθυγραμμισμένο με διάφορες διεθνείς συμβάσεις και χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνει επίσης ότι «η ιδιότητα μέλους θα ενίσχυε τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων διασφαλίζοντας την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για όλους όσοι βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Κοσσυφοπεδίου».

Η τελική απόφαση μέλους ανήκει πλέον στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, το εκτελεστικό όργανο του οργανισμού, που θα συνεδριάσει τον Μάιο. Για να εγκριθεί η ένταξη της Πρίστινα, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Οργή στο διαδίκτυο

Τις έντονες αντιδράσεις ελλήνων χρηστών πυροδότησε η χθεσινη ψηφοφορία. Αρκετοί κάνουν συνειρμους με τη Θράκη και άλλοι κάνουν δεύτερες σκέψεις για την ...υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Ενδεικτικά:

 

Θα ανοίξετε το Κουτί της Πανδώρας

Η πρόεδρος των Σέρβων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση αντιτάχθηκε στην έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη τονίζοντας ότι η Σερβία θεωρεί το Κόσσοβο «αναπόσπαστο μέρος». «Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά έχουμε ακεραιότητα. Η Σερβία δεν θα είναι μέρος ενός θεσμού που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» τόνισε.

Η Μπιλιάνα Πάντιτς Πίλια αποκάλεσε την Ντόρα Μπακογιάννη ανέντιμη και υποκρίτρια«Με αυτό που κάνετε θα ανοίξετε το Κουτί της Πανδώρας», είπε η Σέρβα βουλευτής απευθυνόμενη στην Ντ. Μπακογιάννη τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες και για την Ελλάδα.

Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «παρά τις σημαντικές ελλείψεις στην εφαρμογή, οι νομικοί κανόνες του Κοσσυφοπεδίου είναι γενικά σύμφωνοι με τα διεθνή πρότυπα»«Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μια λειτουργική, κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρές εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα», είπε η Μπακογιάννη. 

«Η επέκταση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προς το Κοσσυφοπέδιο θα συνέβαλε σημαντικά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σημειώνεται ότι η Ισπανία και η Ρουμανία έχουν ειδοποιήσει επισήμως τους Σέρβους ότι θα καταψηφίσουν.

Προκλητικός ο Ουκρανός βουλευτής: Μίλησε Αλβανικά

Προκλητικός εμφανίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο βουλευτής Oleksiy Goncharenko από την Ουκρανία. Στην συζήτηση για το Κόσοβο την Τρίτη μίλησε στην αλβανική γλώσσα απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

«Θέλω να συγχαρώ το Κόσοβο. Γνωρίζω ότι θα υπάρξει θετική απόφαση. Το Κόσοβο το αξίζει 100%. Είναι μια μεγάλη στιγμή για όλους μας. Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενωθεί. Τυραννία και αυτοκρατορίες επιθυμούν εκδίκηση. Ο Πούτιν ήθελε την Ρωσική Αυτοκρατορία. Είδατε τι έγινε; Δείτε τι κάνει στα Βαλκάνια, όπου η Ρωσία ρίχνει λάδι στην φωτιά για έναν μεγάλο πόλεμο. Θέλουμε βήματα ενἀντια σε αυτό. Διότι όπου υπάρχει γκρίζα ζώνη, είναι επικίνδυνο. Το Κόσοβο δεν πρέπει να είναι γκρίζα ζώνη, αλλά μέρος της Ευρώπης. Διότι είναι Ευρώπη. Πρέπει να βοηθήσουμε.

Θέλω να πω στην Σερβία: Επιθυμούσαμε να πάμε με την Σερβία ως Δημοκρατία, αλλά ποτέ δεν θα χτίσετε μια Σερβική Αυτοκρατορία. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τον Αυτοκράτορα.»

Εντονη συζήτηση

Η κύρια επιχειρηματολογία της Σερβίας ήταν ότι η αποδοχή του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ θα σήμαινε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Σέρβων και θα θεωρούνταν ένα βήμα προς την αναγνώριση της κυριαρχίας του.

Ο Γερμανός Knut Abraham είπε ότι το CoE προσφέρει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «δεν θα είχε νόημα να αρνηθεί κανείς στις μειονότητες την πρόσβαση στα μέσα που μπορεί να προσφέρει αυτό το ίδρυμα: εισηγητές, παρατηρητές και ειδικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο βουλευτής της Τουρκικής μειονότητας του Κοσσυφοπεδίου, Ένις Κερβάν, είπε ότι η ένταξη στο σώμα είναι η σωστή επιλογή για τη ζωή όλων των κοινοτήτων της χώρας.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος της ALDE Ιούλιαν Μπουλάι, δήλωσε ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου θα αφορά την τύχη 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων που πέρασαν από πόλεμο. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια νέα Δημοκρατία Σέρπσκα στο βορρά, αλλά θα πρέπει να ακούσουμε τις ανησυχίες της σερβικής μειονότητας», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου Μάγια Βούκισεβιτς δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη επειδή «για εμάς τους Σέρβους, το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Σερβίας. Αλλά στην αντιπροσωπεία, θα έχουμε διαφορετικές ψήφους καθώς το Μαυροβούνιο αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου».

Καταψήφισε η Κύπρος

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι η θετική σύσταση της ΚΣΣΕ για ένταξη του Κοσόβου στο ΣτΕ ουσιαστικά διευκολύνει το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο δηλαδή την Επιτροπή Υπουργών, να λάβει την τελική απόφαση. Ο κ. Λουκαΐδης τάχθηκε κατά της θετικής σύστασης, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό δεν εξυπηρετεί τον στόχο της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά αντίθετα μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση και να οδηγήσει στην έξαρση του εθνικισμού στην ιδιαίτερα ταραγμένη αυτή περιοχή. 

Ως βασικό λόγο δε της αντίθεσής του στην αποδοχή του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ, ο κ. Λουκαΐδης πρόταξε τον κίνδυνο δημιουργίας αρνητικού προηγούμενου καθώς άλλες παράνομες αποσχιστικές οντότητες ενδεχομένως να επιδιώξουν τη διεθνή αναγνώρισή τους. Οφείλουμε, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, να υπερασπιζόμαστε σε κάθε περίπτωση τη διεθνή νομιμότητα, την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών. 

Η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου στην τοποθέτησή της υπογράμμισε ως θέμα αρχής ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών δεν πρέπει ποτέ να διακυβεύονται.

Η κ. Ερωτοκρίτου προειδοποίησε ότι η αποδοχή της ένταξης στο ΣτΕ οντοτήτων που ανακήρυξαν μονομερώς ανεξαρτησία και δεν είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο, ιδιαίτερα στο σημερινό εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας το θετικό βήμα που αποτελεί η εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσόβου σχετικά με τη Μονή Visoki Dečani, η Κύπρια βουλεύτρια επισήμανε, ωστόσο, ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα καίρια ζητήματα, όπως η ρύθμιση των περιπτώσεων απαλλοτριώσεων γης από τις αρχές στο Κοσόβου, η δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων και η διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. 

Ο σερβικός Τύπος εκθειάζει τον Αλέξη Τσίπρα

Τον σερβικό Τύπο απασχολεί σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, καθώς εκτενείς είναι οι αναφορές στην ομιλία του, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Η απόφαση για το Μοναστήρι Ντέτσανι δεν αρκεί, να ακυρώσει το Κόσοβο τις απαλλοτριώσεις» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των περισσότερων δημοσιευμάτων, αποτιμώντας θετικά την στάση του Αλέξη Τσίπρα, που μίλησε εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς.

«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η εφαρμογή της απόφασης του ου Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Πρίστινα για το Μοναστήρι Dečani δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για την ένταξη του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι είναι επίσης απαραίτητο να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων», σημειώνει χαρακτηριστικά η Politika.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η στρατηγική των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους», τονίζεται στην ανταπόκριση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Τanjug.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ