Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας Ivan Anusic σχολίασε τη Δευτέρα το σχέδιο της Σερβίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale, λέγοντας ότι είναι δικαίωμα της Σερβίας να το κάνει και διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών και ότι η Κροατία είναι ισχυρότερη και είναι μέρος του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων HINA.
“Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έναν περιφερειακό αγώνα εξοπλισμών επειδή η Κροατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η Σερβία δεν είναι. Οι Σέρβοι μπορούν να αγοράσουν όσα όπλα θέλουν, είναι δικαίωμά τους. Είμαστε μια ισχυρότερη και πιο συμπαγής στρατιωτική δύναμη υπογράμμισε ο Άνουσιτς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τζούρτζεβατς.
Οι Σέρβοι “δεν έχουν προχωρήσει πολύ σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από 35 χρόνια και ακόμη και τότε, όταν οργανωθήκαμε, τους νικήσαμε. Μπορώ μόνο να πω ότι τους συγχαίρω για τα αεροπλάνα Rafale και τους εύχομαι καλή επιτυχία”, είπε ο Κροάτης υπουργός.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Κυριακής του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα, θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν την αγορά 12 νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
“Με την αγορά του αεροσκάφους, θα γίνουμε μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Το αεροσκάφος Rafale είναι ένα από τα τρία καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο”, είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι στο Παρίσι πρόκειται να υπογραφούν συμβόλαια για την αγορά άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η Κροατία αγόρασε 12 μεταχειρισμένα αεροπλάνα Rafale από τη Γαλλία.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Anusic σχολίασε επίσης δήλωση του Κροάτη προέδρου Zoran Milanovic σύμφωνα με την οποία, αγοράζοντας μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale, η Κροατία αγόρασε «το ένα ακριβό παπούτσι» και δεν έχει το άλλο, αναφερόμενος στην αεράμυνα, πυρομαχικά και άλλα.
Η αγορά αεροσκαφών Rafale είναι η μεγαλύτερη επένδυση της Κροατίας στις στρατιωτικές της δυνάμεις από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1990 και θα καταστήσει την Κροατία την ισχυρότερη περιφερειακή αεροπορία, ισχυρίστηκε ο Anusic, σημειώνοντας ότι η αγορά συστημάτων αεράμυνας βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη.