Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε στις 25 Οκτωβρίου να ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό (ΑΗΣ) Κοζλοντούι, οι οποίοι θα έχουν συνδυασμένη ισχύ 2.300 MW, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκώφ.
Από την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, η Βουλγαρία καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, η χώρα σταμάτησε να χρησιμοποιεί ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά εξακολουθεί να εισάγει φρέσκο πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία και θέλει να βρει μια εναλλακτική λύση. Η Σόφια προσπαθεί επίσης να βάλει τέλος στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι έχει παρέκκλιση από την απαγόρευση που ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2024.
Επί του παρόντος, ο πυρηνικός σταθμός Κοζλοντούι διαθέτει μόνο δύο λειτουργούσες μονάδες της σοβιετικής εποχής - την πέμπτη και την έκτη. Το υπουργείο Ενέργειας θα ξεκινήσει τώρα τη διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία της μονάδας επτά και θα ξεκινήσει επίσης τη διαδικασία για την κατασκευή της μονάδας οκτώ.
Η κατασκευή της έβδομης μονάδας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2033 και το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 500 εκατ. λέβα (250 εκατ. ευρώ) επιπλέον της χρηματοδότησης που έχει ήδη χορηγηθεί, δήλωσε ο Ντενκώφ.
Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για νέα δάνεια με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την κατασκευή των δύο νέων μονάδων. Η μονάδα οκτώ θα ολοκληρωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ο Ντενκώφ δήλωσε ότι η συνολική ισχύς των νέων αντιδραστήρων των 2.300 MW θα υπερβεί σημαντικά την ισχύ των 1.760 MW των τεσσάρων μπλοκ που έκλεισαν ως μέρος της ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ.
Τον Ιούνιο, η αμερικανική Westinghouse Electric υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία ειδικού έργου του ΑΗΣ Κοζλοντούι, Kozloduy NPP-Newbuild, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα AP1000. Η Westinghouse θα προμηθεύσει το καύσιμο για τον νέο αντιδραστήρα από το εργοστάσιό της στη Σουηδία.
Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η Westinghouse υπέγραψε συμφωνίες με πέντε βουλγαρικές εταιρείες για μελλοντική συνεργασία για την κατασκευή νέων μονάδων στον ΑΗΣ Κοζλοντούι της χώρας και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία AP1000 της αμερικανικής εταιρείας.
Ο αντιδραστήρας AP1000 είναι ο μοναδικός αντιδραστήρας γενιάς ΙΙΙ+ που λειτουργεί με πλήρως παθητικά συστήματα ασφαλείας, αρθρωτό σχεδιασμό κατασκευής και έχει το μικρότερο αποτύπωμα ανά MWe στην αγορά.
Καθώς οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, στα τέλη του 2022, ο ΑΗΣ Κοζλοντούι υπέγραψε συμβάσεις με τις Westinghouse και Framatome για την παράδοση καυσίμων για τους δύο αντιδραστήρες που λειτουργούν. Αυτό εξασφάλισε την ανεξαρτησία από τη Ρωσία, η οποία ήταν μέχρι τότε ο μοναδικός προμηθευτής.
Οι συμβάσεις υπογράφηκαν μετά την απόφαση του κοινοβουλίου ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία εξασφάλισης εναλλακτικού προμηθευτή για τον σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί σήμερα καύσιμα που παραδίδονται από τη ρωσική εταιρεία TVEL.
Η περιοχή των Βαλκανίων παίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης και είναι απαραίτητο η Ελλάδα να προβεί σε ενέργειες που θα αναβαθμίσουν τη δική της θέση τόσο στην περιοχή, όσο και ευρύτερα.