Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ζητήθηκε να σταματήσει η παθητικοποίηση της διεθνούς κοινότητας, σχετικά με την κατάσταση των Αλβανών που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο στην Νότια Σερβία.
Πάνω από έξι χιλιάδες ονόματα Αλβανών στους τρεις νότιους δήμους της Νότιας Σερβίας που ζουν αλβανικοί πληθυσμοί, σε Πρέσεβο Μπουγιάνοβατς και Μεντεβέκια έχουν αφαιρεθεί από το ληξιαρχείο τα τελευταία χρόνια, δηλώνουν οι Αλβανοί.
Η Επιτροπή του Ελσίνκι αποκάλεσε αυτή την ενέργεια «διοικητική εθνοκάθαρση». Η Teuta Fazliu, κάτοικος του Μπουγιάνοβατς, αλλά που τώρα ζει στην Πρίστινα, πώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μετακινήθηκε με την οικογένειά της στο Κόσοβο, αλλά όταν γύρισε πίσω ανακάλυψε ότι δεν ήταν πια κάτοικος της πόλης της.
«Τον Μάιο του 2020 έλαβα απόφαση από την τοπική Αστυνομία ότι η διεύθυνσή μου είχε διαγραφεί. Κατέθεσα αμέσως καταγγελία στο Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας και μετά από ένα μήνα μου απάντησαν, λέγοντάς μου ότι η διεύθυνσή μου είχε απενεργοποιηθεί γιατί δεν μένω στο Μπουγιάνοβατς, αλλά ζω στην Πρίστινα, και εργάζομαι για την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, ενώ είμαι παντρεμένη με Κοσοβάρο.
Μετά από αυτή την απόφαση, κατέθεσα μήνυση στο Διοικητικό Δικαστήριο και έκτοτε δεν έχω λάβει καμία απάντηση», είπε η ίδια.
Το θέμα της διαγραφής των αλβανικών ονομάτων στην Νότια Σερβία έθεσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μ.Μπεκιάι , στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
"Τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο αντικατοπτρίζουν ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για την αλβανική μειονότητα στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την σερβική πρακτική που εξαφανίζει Αλβανούς από τα δηματολόγια των Δήμων», είπε ο ίδιος.
Ο Shaip Kamberi, πολιτικός εκπρόσωπος των Αλβανών της κοιλάδας του Πρέσεβο είπε ότι αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα.
«Οι σερβικές κυβερνήσεις από το 2012 προσπαθούν να αλλάξουν την εθνοτική δομή του πληθυσμού στην κοιλάδα του Πρέσεβο και με τον πιο δραστικό τρόπο αυτό έγινε στην Μεντεβέκια. Μια εθνοκάθαρση με διοικητικά μέτρα, που κάνει η κυβέρνηση της Σερβίας, στο μπροστά στα μάτια της ΕΕ», είπε ο ίδιος.
Η πρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σερβία, Sonja Biserko, δήλωσε ότι οι περιπτώσεις διαγραφής ονομάτων Αλβανών στην Νότια Σερβία αποτελούν άρνηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Εδώ και χρόνια, οι Αλβανοί πηγαίνουν στο εξωτερικό χάνουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην Νότιο Σερβία βάσει νόμου που διαγράφει άτομα που δεν είναι παρόντα στις παρουσιαζόμενες διευθύνσεις. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τους Αλβανούς. Μέχρι τώρα, δεν το έχουν κάνει για οποιονδήποτε Σέρβο», είπε ο Μπισέρκο.
Πρόσφατα, στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εστάλη επιστολή από δύο Αμερικανούς γερουσιαστές σχετικά με την κατάσταση των Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου ερευνητές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σημάνει συναγερμό για «διοικητική εθνοκάθαρση» τους από τα σερβικά ληξιαρχεία.
Η σερβική Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (BIA) μαζί με δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν πολύ συχνά επιχειρήσεις στη πόλη του Μπουγιάνοβατς, όπου οι Αλβανοί είναι η μεγαλύτερη εθνότητα αλλά διατηρούν πολλές οργανώσεις ενώ ανθεί και η εγκληματικότητα.
Οι ίδιοι ετοιμάζουν μεθοδικά εδώ και χρόνια την δημιουργία κατάστασης ανάλογης με το Κόσοβο.
Η «Μεγάλη Αλβανία» ή «Φυσική Αλβανία» όπως την ονομάζουν οι ίδιοι οι Αλβανοί, αποτελεί πρόβλημα που θα το βρούμε σίγουρα μπροστά μας, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αποτελεί μια ιδέα που φουντώνει όλο και περισσότερο στην ταραγμένη γειτονιά μας, και οφείλουμε να δώσουμε την δέουσα προσοχή και όχι να ασχολούμαστε με την τρόικα αποκλειστικά.
Η ιδέα αυτή «πυρπολεί» την καρδιά πολλών Αλβανών στα Βαλκάνια, όπως δείχνουν πολλές πηγές. Η φωτιά όμως που θα ξεσπάσει στα Βαλκάνια θα είναι πολύ μεγάλη.
Αυτοί που αναμένεται να το εκμεταλλευτούν οπωσδήποτε είναι οι Τούρκοι , οι οποίοι έχουν λυσσάξει να «ξαναγυρίσουν» στα Βαλκάνια ως κυρίαρχοι μετά τους βαλκανικούς πολέμους το 1912-1913.