Η ημέρα ξεκίνησε σήμερα στο Κόσοβο με την σύλληψη ενός υπαλλήλου της Telekom Serbiaa, ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, "απήχθη όταν πήγε στη δουλειά" στο Λεπόσαβιτς.
Το Γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο προέβη σε επείγουσα ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, η σύλληψη του Ούρος Β. στο Λεπόσαβιτς ( εντός Κοσσόβου) αποτελεί συνέχεια των αντιποίνων του Κοσοβάρου πρωθυπουγού Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να προκαλέσει σύγκρουση με τον φιλήσυχο σερβικό λαό.
Ο υπάλληλος συνελήφθη σήμερα το πρωί γύρω στις 8, όταν έφυγε από τον οικισμό Τβρντιάν, κατευθυνόμενος προς το Λεπόσαβιτς κοντά σε μια θέση που ονομάζεται Μπούνκερ, αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο Βούτσιτς επιθεώρησε Σέρβους στρατιώτες και αστυνομικούς στη Ζώνη Ασφάλειας με το Κόσοβο
Ο Πρόεδρος της Σερβίας και Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επισκέφθηκε στρατιωτικούς και αστυνομικούς σχηματισμούς στη Ζώνη Ασφαλείας με το Κόσοβο.
Αυτή η επιθεώρηση των δυνάμεων ασφαλείας ακολούθησε αμέσως μετά τον συναγερμό που «έδωσε» στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Μονς μετά τις εντάσεις που προκάλεσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι.
Σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι παλαιότερες πηγές που απασχολούνταν στη διοίκηση των Συμμάχων (ΝΑΤΟ) για επιχειρήσεις στο Μονς τους ενημέρωσαν ότι διέκοψαν τις διακοπές τους και σήμερα το πρωί προσκλήθηκαν σε συνάντηση για την κατάσταση στο Κόσοβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της σερβικής εφημερίδας «Novosti», υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση για την κατάσταση Σερβίας-Κοσόβου.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες σερβικές πηγές, η δυτική στρατιωτική συμμαχία εκτιμά ότι ο Κούρτι «ξέφυγε από τον έλεγχο» και ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για εμπλοκή του Σερβικού Στρατού.
Οι Στρατηγοί του ΝΑΤΟ προφανώς έλαβαν σοβαρά υπόψη την πρωινή ομιλία του Προέδρου της Σερβίας και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, Αλεξάντερ Βούτσις, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διέψευσε ότι ο σερβικός στρατός πέρασε τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, συλλαμβάνοντας τρία μέλη της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου.
"Οι άνδρες μας δεν έχουν περάσει ποτέ τη διοικητική γραμμή. Εάν περάσουμε, θα ενημερωθείτε όπως είπα στον διοικητή της KFOR... και αν περάσουν, δεν θα επιστρέψουν", προειδοποίησε ο Σέρβος πρόεδρος.
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης προαναγγέλει αυτονόμηση των Σερβοβόσνιων για μία ακόμη φορά
Ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ αναρωτήθηκε, σχολιάζοντας τη συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι και του Ύπατου Εκπροσώπου στη Β-Ε, Κριστιάν Σμίτ, “γιατί κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατό το Κοσσυφοπέδιο να είναι ανεξάρτητο και ότι η Σερβοβοσνιακή κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει εντός του κράτους Βοσνίας-Ερζεγοβίνης;
Όταν ζητήθηκε από δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα να σχολιάσει τη συνάντηση και το μήνυμα του Κούρτι, ο Ντόντικ απάντησε: "Κούρτι και Σμίτ. Τι κύριε..., ε; Αλλά, καλά, δεν ξέρω τι να σχολιάσω. Ο Σμιτ, ως πολίτης της Γερμανίας, μπορεί «να κυκλοφορεί όσο θέλει και να τον δέχεται όποιος θέλει» τόνισε ο ίδιος, απαντώντας στην παρατήρηση του Κούρτι ότι η κυβέρνηση στο Σεράγεβο πρέπει να ενισχυθεί.
Είναι η πιο συνηθισμένη υποκρισία. Θα ερχόταν η Σερβία εδώ και θα μας έδινε μια διάλεξη για το πώς να ενισχύσουμε το Σεράγεβο και να μειώσουμε την αυτονομία της Σερβοβόσνιων;
Πως είναι δυνατόν να πιέζει ο δυτικός παράγοντας να γίνει το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο κράτος, και στην Σερβοβοσνιακή κοινότητα να λέει, σκάσε, μην το συζητάς. Πώς είναι δυνατόν; Εδώ, λέω ότι, γιατί πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατό να οικοδομηθεί ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, και ότι η Σερβοβοσνιακή κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης;” είπε ο Ντόντικ.
Η Βοσνία είναι μια χώρα με συλλογική προεδρία που περιλαμβάνει έναν Κροάτη, έναν Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο.
Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), και έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.
Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραλ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.