Βαλκάνια

Απόστρατος συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ: Δημιουργείται ένα λάθος status quo στο Κοσσυφοπέδιο

Ο στρατιωτικός αναλυτής και ανώτερος σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απόστρατος συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, πιστεύει ότι δημιουργείται ένα λάθος status quo στο Κοσσυφοπέδιο.

Ένα τέτοιο καθεστώς, πιστεύει, δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, αναφέρει η διαδικτυακή φωνή του Σερβικού Ραδιοφώνου του Σικάγο στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο ΜακΓκρέγκορ, ο οποίος συμμετείχε στα γεγονότα στο λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο υπό την άμεση διοίκηση του Γουέσλι Κλαρκ τη δεκαετία του '90, επεσήμανε ότι η πρόταση του Ραμπουγιέ για τη διχοτόμηση του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στη συνέχεια απορρίφθηκε.

«Η λύση που θα χώριζε το Κοσσυφοπέδιο, ειδικά το τμήμα που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Σέρβους κατά μήκος των σερβικών συνόρων, ήθελε η επιτροπή να μετεγκαταστήσει στη συνέχεια από επιπλέον Σέρβους πολίτες από άλλα μέρη του Κοσσυφοπεδίου, με το κόστος να επιβαρύνει τη διεθνή κοινότητα φυσικά. Οι Γερμανοί ήταν πολύ πρόθυμοι να δώσουν χρήματα, για να δημιουργήσουν μια κοινότητα με την οποία όλοι θα μπορούσαν να συνεννοηθούν», λέει ο McGregor.

Προσθέτει ότι οι ηθοποιοί στην κορυφή της σημερινής διοίκησης είναι ίδιοι με τη δεκαετία του ενενήντα.

«Από το 1995 έως το 2000, βλέπουμε μερικές από τις ίδιες προσωπικότητες που ήταν νεότεροι τότε, και τώρα έχουν γίνει μεγαλύτεροι, αλλά είναι το ίδιο πρόβλημα, οπότε έχουμε κάτι που είναι μια μόνιμη πληγή που δεν επουλώνεται», προσθέτει ο McGregor. .

Ισχυρίζεται ότι υπάρχει απροθυμία στη Δύση να αποδεχθεί το γεγονός ότι το μουσουλμανικό αλβανικό καθεστώς στην Πρίστινα θέλει να διαχειριστεί ολόκληρο το λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο και επιβάλλεται στον σερβικό πληθυσμό.

«Η διαίρεση του εδάφους γίνεται όταν κάποιος που είναι στην εξουσία, με άλλα λόγια, διάφοροι εκπρόσωποι κάθονται και λένε - αν δεν καταλήξουμε σε κάποιο είδος διχοτόμησης, θα έχουμε άλλον πόλεμο. Καταλαβαίνουμε ότι η διαίρεση δεν είναι μόνιμη λύση , αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και θα μας αγόραζε χρόνο», είπε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει προθυμία ώστε για να γίνει κάτι για το οποίο η σερβική ηγεσία πρέπει να σκεφτεί και να εξετάσει λύση που δεν είναι ατελής, και πρέπει να είναι μόνιμη. Και αν αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιου είδους διχασμό, αυτή η απόφαση να μπορεί να αναθεωρηθεί αργότερα όταν υπάρχουν λόγοι δημιουργούνται για αυτό.

«Η επιτροπή πρέπει να εγγυηθεί ότι η περιουσία που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα καταστραφεί και δεν θα βεβηλωθεί και θα αντιμετωπίζεται ως διεθνή ιστορικά μνημεία, γιατί αυτές είναι οι απαρχές αυτού που σκεφτόμαστε σήμερα στον κόσμο του πρώιμου χριστιανισμού. ," 

Ο ΜακΓκρέγκορ δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέλεια λύση, αλλά υπάρχει και μεταβατική.

"Ο πόλεμος δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία για τους Σέρβους και όλοι στη Γιουγκοσλαβία το ξέρουν αυτό. Τότε εμείς στην Αμερική, μπλέξαμε λανθασμένα σε μεγάλο βαθμό. Μιλήσαμε για τα βομβαρδιστικά B1B που πετούσαν πάνω από τη Βοσνία τις προάλλες, ότι ήταν βασικά ένα είδος σινιάλου προς το σερβικό κράτος ότι είμαστε ακόμα εδώ και ότι μπορούμε ακόμα να σας βομβαρδίσουμε, το οποίο νομίζω ότι είναι τρομερό, γιατί όσοι ζήσαμε τη δεκαετία του '90 οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι ήταν μεγάλη ντροπή», λέει.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, ο ΜακΓκρέγκορ σημειώνει ότι ο Κούρτι αυτή τη στιγμή νιώθει ότι έχει τον άνεμο στην πλάτη του, ειδικά λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, αλλά ότι μπορεί σύντομα να διαπιστώσει ότι ο άνεμος έχει εξαφανιστεί.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρατηρούν τη μεγάλη ποσότητα όπλων που έχει και λαμβάνει ο Kurti, τα οποία αρχικά στάλθηκαν στην Ουκρανία και εμφανίστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν κάπου αλλού, στα χέρια ανθρώπων που εμείς στη Δύση δεν θα θέλαμε να οπλίσει, οπότε πρέπει να σκεφτεί ξανά τι κάνει αυτή τη στιγμή και αν έχει υποστήριξη», επισημαίνει ο McGregor.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ