Σύμφωνα με σερβικές πηγές, αποκαλύφθηκε μυστική έκθεση του του Συμβουλίου της ΕΕ, που ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό μέχρι τώρα, και η οποία δείχνει ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Σερβία και το Μαυροβούνιο, ρύπαναν επτά ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και την Ελλάδα.
Πρόκειται για την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η οποία εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση στις 24 Ιανουαρίου 2001 και η οποία αναφέρει τις σοβαρές συνέπειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, στο περιβάλλον όχι μόνο στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, αλλά επίσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και Ουκρανία).
Ωστόσο, τίποτα δεν ήταν γνωστό στη Σερβία σχετικά με αυτήν την έκθεση, η οποία περιγράφει τα ακριβή στοιχεία για τις συνέπειες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και δεν μεταφράστηκε καν, έως ότου αναφέρθηκε στη Σερβική Βουλή από την βουλευτή του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Marina Raguš.
Η ίδια δήλωσε ότι οι γύρω χώρες ήταν αυτές που προέτρεψαν την ΕΕ να συντάξει μια ανάλυση αφού διαπίστωσαν ότι το επίπεδο των επιβλαβών ουσιών που ήταν επικίνδυνες για τη ζωή όλων των ζωντανών οργανισμών έχει αυξηθεί πολλές φορές.
Οι προσπάθειες των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ να καταστρέψουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις και υποδομές απελευθέρωσαν επικίνδυνα υλικά, που μόλυναν τον αέρα, το νερό και το έδαφος.
Αυτές οι ουσίες είχαν μόνιμο αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των εν λόγω χωρών από το 1999.
"Ειδικότερα, η χρήση πυρομαχικών που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο αύξησε την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και συγγενών ασθενειών μεταξύ των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, καθώς και μεταξύ των μελών των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν σε αυτές τις περιοχές", ανέφερε η έκθεση.
Διαπιστώθηκε ότι η μεταφορά ρύπων από αέρα, ποτάμι και υπόγεια ύδατα επηρέασε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκτός από τη χώρα που δέχθηκε επίθεση, εξαπλώνοντας την μόλυνση σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκόπια και την Ουκρανία.
Οι συνέπειες για τη Σερβία αναφέρονται αναλυτικά στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι ο βομβαρδισμός οικολογικά επικίνδυνων εγκαταστάσεων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος που θεσπίζονται από το πρόσθετο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Γενεύης.
Επιπλέον, η συνολική ποσότητα πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ εκτιμάται μεταξύ 22.000 και 79.000 τόνων, επηρέασε 78 βιομηχανικές εγκαταστάσεις και 42 ενεργειακές εγκαταστάσεις, αλλά και τουλάχιστον 13 εθνικά πάρκα και φυσικά καταφύγια μεταξύ άλλων. Αυτά δήλωσε η Σερβίδα Βουλευτής χθες στην βουλή της χώρας της.
Ο βομβαρδισμός από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ εξέθεσε τα οικοσυστήματα, τα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος και τον αέρα στα Βαλκάνια σε πρωτοφανή μόλυνση που περισσότερες από εκατό τοξικές ουσίες, τόνισε η ίδια.
Ένα ειδικό μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου (UD), τη χρήση του οποίου το ΝΑΤΟ έχει επιβεβαιώσει την χρήση περίπου 31.000 κεφαλών, με συνολικό φορτίο 10 τόνων.
Εκτός από τις ραδιενεργές επιδράσεις, το ουράνιο είναι πολύ τοξικό και ισχυρό καρκινογόνο.
Τα σωματίδια οξειδίου του ουρανίου που απελευθερώνονται μετά την έκρηξη μεταφέρονται από τους ανέμους και επικάθονται στο έδαφος και τη βλάστηση, ενώ τα προϊόντα που καταναλώνονται βλάπτουν την υγεία, μεταξύ άλλων καταστρέφοντας τα χρωμοσώματα και προκαλούν σοβαρά αναπαραγωγικά προβλήματα και διαταραχές.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στη Δημοκρατία της Σέρπσκα στην Βοσνία, η οποία βομβαρδίστηκε με παρόμοιες βόμβες το 1995, αλλά και στον Περσικό Κόλπο το 1991.
Κοντά στα ρουμανο-σερβικά σύνορα, η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο έδαφος είναι 50 φορές υψηλότερη, στις παραμεθόριες περιοχές της Βουλγαρίας, 30 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις μολύβδου, χαλκού και καδμίου βρέθηκαν στο έδαφος.
Η παρουσία υδρόθειου στη Βουλγαρία, διοξειδίου του θείου και αμμωνίας στη Ρουμανία, και διοξίνης στην Ελλάδα, είναι μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι παρόμοια στοιχεία ελήφθησαν από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι συνέταξαν τη δική τους, επίσης εξαιρετικά τεκμηριωμένη έκθεση.
“Το ότι η στρατιωτική δράση θα είχε σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες ήταν πολύ προβλέψιμο και οι συνέπειες ήταν αρκετά εμφανείς από την αρχή της επίθεσης του ΝΑΤΟ, επομένως μπορεί να υποτεθεί ότι η περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε ήταν σκόπιμη”, αναφέρει η έκθεση, μέρη της οποίας αποκαλύφθηκαν στο σερβικό κοινοβούλιο.
Τον πόλεμο σε Σερβία και Βοσνία πληρώνουν και θα συνεχίσουν να τον πληρώνουν ολόκληρα χρόνια ολόκληρα χωρίς να μιλά κανένας, ενώ το ίδιο λαμβάνει χώρα και στην Ουκρανία από τους αντιμαχόμενους.