Οι γείτονες Σκοπιανοί φέρονται να είναι “κιμπάρηδες” προς τους Ουκρανούς και μετά την παράδοση τεσσάρων μαχητικών Su-25 που διέθεταν ( σε κακή κατάσταση), τώρα εξετάζεται η παράδοση 12 ελικοπτέρων Mi-24.
Το αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων Janes, επιβεβαίωσε όντως με άρθρο του, ότι η Ουκρανία παρέλαβε πράγματι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Su-25 από τα Σκόπια, και ότι αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, Slavyanka Petrovska, την περασμένη εβδομάδα, στις 14 Μαρτίου 2023.
Θυμίζουμε τον Αύγουστο του 2022, ότι εμφανίστηκαν πληροφορίες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι τα Σκόπια θα παρέδιδαν τέσσερα αεροσκάφη αεροσκάφη Su-25 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, τα οποία αγοράστηκαν στην Ουκρανία το 2001 και είχαν ήδη παροπλιστεί το 2004.
Αλλά εκείνη την περίοδο, το Σκοπιανό Υπουργείο Άμυνας ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τέτοιες πληροφορίες.
Κρίνοντας από τις πληροφορίες των Ουκρανών, τα Τέσσερα σκοπιανά Su-25 είναι πιθανό να πάνε για ανταλλακτικά.
Ταυτόχρονα, γενικά, το Σκοπιανό υπουργείο Άμυνας της σημείωσε τον κατάλογο των όπλων που έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία, ο οποίος αποτελείται από «όπλα και πυρομαχικά πεζικού, εξοπλισμό πυροβολικού, ΤΟΜΑ, αεροσκάφη Sukhoi, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και εξοπλισμό και πυρομαχικά για χρήση από την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία».
Τα Σκόπια παρέδωσαν επίσης άρματα μάχης T-72A στην Ουκρανία. Επιπλέον, σημειώνεται επίσης ότι στις 14 Μαρτίου 2023 συμφωνήθηκε νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας για την Ουκρανία, ενώ προς το παρόν δεν αποκαλύπτονται λεπτομέρειες.
Είναι φυσικό οι Σκοπιανοί να έδωσαν όλο αυτό πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, αναμένοντας την αντικατάσταση του από αμερικανικής κατασκευής πλεονάζων υλικό.
Στο παιχνίδι αυτό όμως έχει “σφηνώσει” και η τουρκική αμυντική βιομηχανία με μικρές δωρεές, με στόχο τις ακόμα καλύτερες σχέσεις με τα Σκόπια.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια υποστηρίζουν την πορεία της Ουκρανίας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Ζελένσκυ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα αλλά και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ν.Αμπάζοβιτς, οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στη χώρα του.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι κίνηση δωρεάς των αρμάτων μάχης T-72A αποτελεί απότοκο του εναρμονισμού της χώρας στην απόφαση του ΝΑΤΟ, που προβλέπει την δωρεά στην Ουκρανία οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης από κράτη μέλη της Συμμαχίας και την αναπλήρωσή τους δωρεάν από άλλα δυτικής προέλευσης.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ τόνισαν την ανάγκη προστασίας των Δυτικών Βαλκανίων από τη ρωσική παρέμβαση και την επιρροή στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Ο πόλεμος της Ρωσίας ξεκαθάρισε πόσο επείγον είναι το έργο μας να βοηθήσουμε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προωθήσουν πλήρως τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους για ενσωμάτωση στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Η Ρωσία διεκδικεί όλο και περισσότερο τον εαυτό της στην περιοχή, η οποία έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τη Μόσχα και παρέχει στη Ρωσία την ευκαιρία να υπονομεύσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθώς και να αντιμετωπίσει τον αντιληπτό επεκτατισμό εντός της Ευρώπης.
Σύμφωνα με αναφορές βαλκανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ρώσοι πράκτορες αλωνίζουν στα Βαλκάνια προσπαθώντας να στρατολογήσουν πρώην και νυν μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων, προκειμένου να δημιουργήσουν μια «κρίσιμη μάζα στρατιωτικών εκπαιδευμένων ατόμων», που «σε μια συγκεκριμένη πολιτική στιγμή ή κατάσταση θα χρησιμοποιηθεί για την εκπλήρωση των ρωσικών συμφερόντων».
Ρώσοι πράκτορες είχαν επίσης προσπαθήσει να επηρεάσουν και να προσφέρουν χρηματικά κεφάλαια σε μέσα ενημέρωσης του γειτονικού κρατιδίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στόχευαν στην αλβανική μειονότητα της χώρας, προκειμένου να διαδώσουν "πληροφορίες και παραπληροφόρηση" για την υποστήριξη των στόχων της ρωσικής πολιτικής.