Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει θέμα με την τροφοδοσία πυρομαχικών των ουκρανικών δυνάμεων για αυτό θα επισπεύσει την επικείμενη στρατιωτική επίθεση;
Μεγάλη αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι "σε βουλγαρικό έδαφος θα κατασκευάζονται βλήματα πυροβολικού για τις ανάγκες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων".
'Άλλες πληροφορίες φέρουν τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί πλέον 4.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά, έχοντας ανάγκες για πολλά περισσότερα, ώστε να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβει τα εδάφη του, σύμφωνα πάντα με Ουκρανούς ανωτάτους Αξιωματικούς.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί 20.000 με 30.000 βλήματα την ημέρα, και για αυτό έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το στρατιωτικό-βιομηχανικό της σύμπλεγμα.
Στην επικείμενη όμως μεγάλη επίθεση σε Τρεις διαστάσεις ( Αέρα- Στεριά και Θάλασσα), οι Ρώσοι αναμένεται να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών όλων των τύπων, διακινδυνεύοντας αν δεν πετύχουν τίποτα ουσιαστικό να ξεμείνουν.
Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, και λόγω του ότι η Ουκρανία βασίζεται στα ρωσικής κατασκευής όπλα της, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν εργοστάσιο στην Βουλγαρία που θα καλύπτει αρκετές ανάγκες των Ουκρανών σε πυρομαχικά πυροβολικού 122 χιλ, αλλά και άλλων διαμετρημάτων.
Έτσι η βουλγαρική πόλη Kostenets, στη Βουλγαρία, θα αρχίσει σύντομα να παράγει οβίδες για πυροβολικό του ουκρανικού Στρατού.
Το σχέδιο είναι απλό, οι Βούλγαροι θα κατασκευάζουν οβίδες πυροβολικού σοβιετικού τύπου 122 χιλιοστών με εκρηκτικά που θα τις μετατρέπουν σε φονικά βλήματα.Το εργοστάσιο σταμάτησε να παράγει πυρομαχικά των 122 χιλιοστών το 1988 καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος έφτανε στο τέλος του.
Σύντομα όμως οι γραμμές συναρμολόγησης θα λειτουργήσουν ξανά. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μετατρέψει τα όπλα και τα πυρομαχικά της σοβιετικής εποχής σε κρίσιμης σημασίας υλικό για το Κίεβο, αφοί οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν πυρομαχικά σοβιετικής παραγωγής.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν παράγουν αυτά τα πυρομαχικά και οι λίγες χώρες εκτός Ρωσίας που παράγουν βρίσκονται κυρίως στην πρώην σοβιετική τροχιά. Αυτό κάνει τις δυτικές χώρες να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές, ρίχνοντας εκατομμύρια δολάρια σε λύσεις που κρατούν τις συναλλαγές ήσυχες και αποφεύγουν τις πολιτικές συνέπειες και τα ρωσικά αντίποινα”, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Οι εξαγωγές όπλων της Βουλγαρίας πέρυσι εκτινάχθηκαν στα ύψη, ξεπερνώντας τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου πέντε φορές τις πωλήσεις στο εξωτερικό το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον Οκτώβριο.
Το Λουξεμβούργο προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα που προέρχονται από την Τσεχική Δημοκρατία.
Ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν ανάλογα στρατιωτικά εργοστάσια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και τη Ρουμανία για οβίδες για τον ουκρανικό Στρατό.
Υπενθυμίζουμε ότι οι Βούλγαροι προμήθευαν με πυρομαχικά πυροβολικού και την Συρία και έχουν την δυνατότητα να το πράξουν και στην Ουκρανία.
Το πρόβλημα θα ήταν ότι το εργοστάσιο αυτό θα γίνει στόχος της Μόσχας, σύμφωνα με την πάγια τακτική των Ρώσων που κάποτε είχαν στενές σχέσεις με τους Βούλγαρους, ενώ στην χώρα υπάρχει μια ισχυρή μερίδα που διαθέτει φιλορωσικά αισθήματα.