Βαλκάνια

Αλυσιδωτές αντιδράσεις λόγω Τουρκίας: Φόβοι για σεισμό 6,5 Ρίχτερ στο Κόσοβο μετά τη δόνηση σε Χαλκιδική & Σερβία

Σεισμός σημειώθηκε στις 12:53 της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου στα ανοιχτά της Χαλκιδικής και διήρκεσε για λίγη ώρα έγινε αισθητός σε Καβάλα και Ξάνθη και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανακοίνωσε ότι ο σεισμός, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στα νοτιοδυτικά της Χαλκιδικής. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 15 χιλιόμετρα.

Σεισμός 1,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε χθες και το  Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Σερβίας.

Να θυμίσουμε ότι χθες, αρκετοί σεισμοί καταγράφηκαν και στο έδαφος της Σερβίας, στις περιοχές του Μπορ και του Μαϊντανπέκ.

Αλβανός σεισμολόγος προειδοποιεί για Σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  στο Κόσοβο

Ο Αλβανός σεισμολόγος, Shemsi Mustafa, μιλώντας για τους σεισμούς στην Τουρκία που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, είπε ότι το τουρκικό κράτος βρίσκεται σε μια επικίνδυνη σεισμική ζώνη όπου αναμένονται τέτοιοι σεισμοί.

«Με βάση την επαφή δύο τεκτονικών πλακών, της Αφρικής και της Ευρασίας, ένα μέρος του φλοιού της γης έχει διαχωριστεί από μεγάλη πίεση στο παρελθόν σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως μικροπλάκα της Ανατολίας.

Αυτή η μικροπλάκα έχει μια κίνηση προς τα δυτικά γιατί στα ανατολικά έχει τη μορφή σφήνας που στενεύει την επαφή αυτών των δύο πλακών, ενώ έχουμε ήδη μια πολύ έντονη τεκτονική δράση.

“Πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές από σεισμικής απόψεως σε αυτήν την περιοχή», είπε ο Μουσταφά.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακριβής εξοπλισμός που να μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς, αν και υπάρχουν κάποια κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη.

«Δεν υπάρχει εξοπλισμός που να μπορεί να προβλέψει τους σεισμούς την ακριβή ώρα, τοποθεσία και μέγεθος. Όμως η παρακολούθηση γίνεται με σεισμικά συστήματα, ενώ συντάσσονται χάρτες σεισμικού κινδύνου. Όλη η κατασκευή γίνεται με αναφορά στους χάρτες, βάσει αυτού προβλέπεται ότι η Χ περιοχή μπορεί να πληγεί από ισχυρούς σεισμούς», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά, μια πολύ σημαντική πτυχή είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι σχεδιασμένα τα κτίρια ώστε να αντέχουν σε σεισμούς.

«Σε ορισμένες περιοχές γύρω από όπου έγινε ο σεισμός, κτίρια που έχουν κτιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άντεξαν στο σεισμό, ενώ κτίρια που δεν εφάρμοζαν τις παραμέτρους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή εθνικά πρότυπα, καταστράφηκαν ολοσχερώς δημιουργώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων».

Κίνδυνος σε Κοσσυφοπέδιο και γειτονικές χώρες;

Σύμφωνα με τον Αλβανό ειδικό , αναμένεται πιθανόν ένας  ισχυρός σεισμός στο Κοσσυφοπέδιο της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μελλοντικά, για αυτό όλα τα κτίρια πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να αντέχουν σε σεισμό 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Επιστρέφοντας σε άλλες περιοχές εκτός Τουρκίας, για παράδειγμα στο Κοσσυφοπέδιο και βλέποντας τον χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας, διαπιστώνουμε ότι η περιοχή μας  είναι μια σεισμική ζώνη.

Με βάση τον χάρτη σεισμικού κινδύνου, υπάρχουν τρεις περιοχές που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο στο Κοσσυφοπέδιο, οι βόρειες, βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές και η νοτιοανατολική περιοχή, όπου μπορεί να γίνει  μέγιστος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι πολιτικοί μηχανικοί μας θα πρέπει να υπολογίσουν υψηλότερο βαθμό, δηλαδή 7,5, για να αντέξουν τα κτίρια μας σε έναν τέτοιο σεισμό», εξήγησε ο Μουσταφά.

Σύμφωνα με μελέτες, τα τελευταία 5 χρόνια, είχαμε αρκετά σεισμικά γεγονότα, σε Αλβανία, Σκόπια και Κροατία», κατέληξε ο ίδιος.

Από ότι εκτιμάται, όλοι οι ειδικοί φοβούνται πιθανή αλληλεπίδραση στην περιοχή των Βαλκανίων με τον σεισμό της Τουρκίας, αν και το ρήγμα που αυτός έλαβε χώρα ήταν βαθιά μέσα στο τουρκικό έδαφος και δεν επικοινωνεί με το έτερο ρήγμα που υπάρχει και οδηγεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η χώρα μας έχει αντισεισμική πολιτική από το 1981 και ειδικά μετά το 1999, και όλα τα κτίρια έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ο σεισμός όμως είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί και αυτό έχει σε εγρήγορση όλους τους σεισμολόγους και ειδικούς μετά τα 7,8 ρίχτερ στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...