Βαλκάνια

Τα στάδια διείσδυσης της Τουρκίας σε αδύναμες Βαλκανικές χώρες και οι στόχοι της-Η περίπτωση του Κοσσόβου

Είναι γνωστή σε όλους η αυτόνομη έναντι της Δύσης  Τουρκική εξωτερική την οποία εφαρμόζει ο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να εμφανίζεται τάχα ως ειρηνοποιός στον πόλεμο στην Ουκρανία, προσπαθώντας να προσποριστεί τα μεγαλύτερα κέρδη για την Τουρκία, ακροβατώντας μεταξύ  της τριάδας, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας.

Γνωρίζει ο Ερντογάν παράλληλα, ότι  η παραπάνω "τριάδα" δεν επιθυμεί τουλάχιστον όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, να ανοίξει  οποιοδήποτε άλλο πολεμικό μέτωπο στην Ευρώπη , ενώ οι σχέσεις  της με την Τουρκία είναι  κακές, λόγω της εμπρηστικής ρητορικής του Ερντογάν εναντίον τους και της μη αποδοχής ένταξης στη Συμμαχία της Σουηδίας και Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Τα παραπάνω ωθούν τον Τούρκο Πρόεδρο να φορέσει το μαδύα του ειρηνοποιού στα Βαλκάνια στην διένεξη Κοσόβου-Σερβίας.

"Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στη διαδικασία διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας", λέει ο Ερντογάν, σύμφωνα με άρθρο  τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ελπίζουμε ότι η διαδικασία διαλόγου του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία θα προχωρήσει με τρόπο που να διασφαλίζει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

"Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και να κάνει την απαραίτητη συνεισφορά εάν ζητηθεί από τα μέρη", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι στην Κωνσταντινούπολη.

«Ελπίζουμε ότι η διαδικασία διαλόγου με τη Σερβία θα καταλήξει με τρόπο που θα διασφαλίζει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», είπε.

Η Τουρκία συνέχισε τις κοινές προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι το Κοσσυφοπέδιο θα φτάσει στη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε το όραμα του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ».

Εκτός από τις πολιτικές σχέσεις, ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν τι μπορούν να κάνουν η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της αμυντικής βιομηχανίας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ομάδα πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε: «Ζήτησα από τον αγαπημένο μου φίλο να κάνει πρόσθετες προσπάθειες για να αυξήσουμε την αλληλεγγύη μας ενάντια στις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης Φετουλάχ (FETO) στο Κοσσυφοπέδιο».

Για τις οικονομικές σχέσεις, ο Ερντογάν είπε ότι με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που τέθηκε σε ισχύ το 2019, οι δύο χώρες πέτυχαν μια θετική δυναμική στον όγκο του διμερούς εμπορίου.

"Ως η χώρα με τις υψηλότερες εξαγωγές στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να αυξήσουμε αυτό το ποσό στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ", πρόσθεσε.

Η Τουρκία αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο στις 18 Φεβρουαρίου 2008, την πρώτη κιόλας μέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία, όχι μόνο για πολιτικούς, οικονομικούς και γεωγραφικούς λόγους, αλλά και για τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους δεσμούς της με την περιοχή.

Ο Κούρτι, από την πλευρά του, είπε ότι η Πρίστινα θα είναι πάντα ευγνώμων στην Τουρκία για τον ρόλο της στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

«Αυτή η παρέμβαση σταμάτησε τη γενοκτονία κατά του λαού του Κοσσυφοπεδίου και ήταν σημαντική για την ίδρυση της χώρας και τη διατήρηση της ειρήνης», είπε.

 

 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την υποστήριξη της Τουρκίας στις διαδικασίες ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στους οικονομικούς δεσμούς, ο Κούρτι είπε: "Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικούς οικονομικούς και εμπορικούς μας εταίρους. Φυσικά, αυτό μας κάνει χαρούμενους, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι αρκετό για εμάς. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα συνεργασία μας για να φτάσουμε σε υψηλότερες δυνατότητες."

Διαδικασία διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας

Η ΕΕ απαιτεί από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία που μπορεί να επιλύσει ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών για πρόοδο στη διαδικασία ολοκλήρωσης.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, με τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Τουρκίας να το αναγνωρίζουν ως ξεχωριστή αυτόνομη χώρα από τη γείτονά του. Όμως το Βελιγράδι συνεχίζει να το θεωρεί έδαφός του.

Τον τελευταίο καιρό, τα μέρη διαπραγματεύονται αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως γαλλογερμανική πρόταση, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και όλα τα μέλη της ΕΕ.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς είπε τον Οκτώβριο ότι η Γερμανία και η Γαλλία προσφέρθηκαν να επισπεύσουν τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ εάν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να της επιτρέψει να γίνει μέλος διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με την πρόταση που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να επιτρέψει την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βορρά όπου ζουν κυρίως Σέρβοι.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο θα ολοκληρωθούν την άνοιξη.

Οι Βρυξέλλες έχουν διευκολύνει τον διάλογο Σερβίας-Κοσόβου."

Τα στάδια διείσδυσης της Τουρκίας σε αδύναμες Βαλκανικές χώρες

Ο Ερντογάν με λόγια και πράξεις έχει αποδείξει ότι θα επιθυμούσε διακαώς την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου οι νύν Βαλκανικές χώρες να γίνουν επαρχίες της Τουρκίας.

Χρησιμοποιώντας το θρησκευτικό συνάισθημα των μουσουλμάνων στις Βαλκανικές χώρες, επιχειρεί  η Τουρκία να προσαιτεριστεί τις πληθυσμιακές αυτές ομάδες, προσδίδοντας τους τον χαρακτήρα των προστατευόμενων οντοτήτων από την ίδια.

Για να τους φέρει κοντά της χρησιμοποιεί  την ανέγερση τζαμιών και επιδιόρθωση παλαιών με δικά της χρήματα ως δωρεά, ενώ παράλληλα με οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες διεισδύει στον παραγωγικό ιστό των χωρών αυτών.

Εδώ σημαντικό ρόλο επιχιερεί να παίξει  η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα, για προμήθεια φυσικού αερίου, μέσω αγωγών.

Παροχή υποτροφιών για φοίτηση σε τουρκικά πανεπιστήμια σε μέλη μουσουλμανικών κοινοτήτων σε Βαλκανικές χώρες, καθώς και χρηματοδότηση τηλεοπτικών σειρών και ΜΜΕ, αποτελούμ επίσης βασικό συστατικό της τουρκικής διείσδυσης.

Το τελικό επιστέγασμα όλων είναι η υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας με τις Βαλκανικές χώρες , παρέχοντας σε αυτές με ευνοϊκούς όρους προϊόντα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας με πρώτο και καλύτερο του UAV Bayraktar.

Με όλα τα παραπάνω επιχειρεί να καταστήσει τις  αδύναμες χώρες των Βαλκανίων, όπως Σκόπια, Αλβανία, Κόσσοβο δορυφόρους της ,σε μια προσπάθεια απομόνωσης Ελλάδας και Κύπρου από αυτές .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...