Κόσοβο
Βαλκάνια

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου κατηγορεί τη Σερβία ότι ενεργεί υπό την επιρροή της Μόσχας για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Xhelal Svecla, δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία, επηρεασμένη από τη Ρωσία, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή αφού η κυβέρνηση στο Βελιγράδι δήλωσε την υποστήριξή της στους Σέρβους που έχουν αποκλείσει δρόμους και διαμαρτύρονται για το καλύτερο για τρεις εβδομάδες όπως αναφέρει το Reuters .

"Είναι η Σερβία που, επηρεασμένη από τη Ρωσία, έθεσε τον στρατό σε επιφυλακή και διέταξε να ανεγερθούν νέα οδοφράγματα προκειμένου να δικαιολογηθεί η προστασία εγκληματικών ομάδων που τρομοκρατούν... τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο Σβέκλα. Σέρβοι που διαμαρτύρονταν στην εθνοτικά διχασμένη πόλη Μιτρόβιτσα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου έστησαν νέα οδοφράγματα την Τρίτη, ώρες αφότου η Σερβία ανακοίνωσε ότι έθεσε τον στρατό της σε πλήρη ετοιμότητα μάχης μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, σύμφωνα με το Reuters.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας δήλωσε ότι, δεδομένων των τελευταίων γεγονότων στην περιοχή και της πεποίθησης του Βελιγραδίου ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου προετοιμάζονται να επιτεθούν στους Σέρβους και να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα με τη βία, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διέταξε τον σερβικό στρατό και την αστυνομία να τεθεί σε υψηλό επίπεδο ο συναγερμός. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που έχουν περίπου 3.700 στρατιώτες σταθμευμένους στην περιοχή, να απομακρύνουν τα οδοφράγματα, αλλά έχει διαβεβαιώσει ότι έχει την ικανότητα και την προθυμία να δράσει.

Γιατί αναζωπυρώνονται οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο
 

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία σκοπεύουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφώνησαν, ως μέρος αυτής της ενταξιακής διαδικασίας, να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματά τους και να οικοδομήσουν σχέσεις καλής γειτονίας.

Το Κοσσυφοπέδιο κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά από έναν αγώνα ανταρτών ενάντια στο κατασταλτικό καθεστώς του Βελιγραδίου. Ωστόσο, η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και απορρίπτει τις προτάσεις ότι προκαλεί ένταση και σύγκρουση εντός των συνόρων της γειτονικής της χώρας.

Το Βελιγράδι κατηγορεί την Πρίστινα για παραβίαση των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας. Οι Σέρβοι, που δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στην Πρίστινα ή τους θεσμούς του κράτους του Κοσσυφοπεδίου, αποτελούν το 5% των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 90%.

Οι Σέρβοι έχουν δείξει την εχθρότητά τους, για παράδειγμα αρνούμενοι να πληρώσουν στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν και επιτίθενται συχνά στους αστυνομικούς που προσπαθούν να προβούν σε συλλήψεις.

Νέες εθνοτικές εντάσεις έχουν φουντώσει από τις 10 Δεκεμβρίου, όταν Σέρβοι έστησαν πολλά οδοφράγματα και συμμετείχαν σε πυροβολισμούς με την αστυνομία μετά τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού για φερόμενη επίθεση σε αστυνομικούς που είχαν υπηρεσία σε διαδήλωση προηγούμενης.

Αυτό το αδιέξοδο έρχεται μετά από μήνες προβλημάτων που σχετίζονται με την έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων . Εδώ και χρόνια, το Κοσσυφοπέδιο ήθελε τους περίπου 50.000 Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας να ανταλλάξουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας τους με αυτές που εκδίδονται από την Πρίστινα, ως μέρος της επιθυμίας της κυβέρνησης να διεκδικήσει την εξουσία της στην επικράτειά της. Στις 31 Ιουλίου, η Πρίστινα ανακοίνωσε προθεσμία δύο μηνών για την αλλαγή πινακίδων κυκλοφορίας, η οποία πυροδότησε διαμαρτυρίες, αλλά αργότερα συμφώνησε να αναβάλει την ημερομηνία εφαρμογής για το επόμενο έτος.

Οι Σέρβοι δήμαρχοι δήμων στο βόρειο τμήμα της χώρας, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς παραιτήθηκαν τον Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη εφαρμογή αυτού του μέτρου. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θέλουν να δημιουργήσουν μια ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία που θα λειτουργούσε με μεγαλύτερη αυτονομία. Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο σε αυτό και σε άλλα θέματα από τότε που συμμετείχαν στον διάλογο υπό την ηγεσία της ΕΕ το 2013.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ