Οι ένοπλες δυνάμεις Κοσόβου, Σερβίας και ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για ένα νέο κύμα εθνοτικών εντάσεων αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε την επιβολή νόμου για τις πινακίδες σε περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στην πρώην σερβική επαρχία.
Επί του παρόντος, επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμα να συνεισφέρουν και να συμμετάσχουν στις περιπολίες της EULEX στο βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής EULEX, Lars Gunnar Wigemark.
"Το Σάββατο, είχαμε μια συνάντηση με τον διοικητή της KFOR, υπουργό Εσωτερικών, Xhelal Sveçla, και τον αναπληρωτή διευθυντή της αστυνομίας", δήλωσε ο Lars Gunnar Wigemark .
Δήλωσε επίσης ότι έλαβε γραπτό αίτημα από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να συνεχίσει την παρουσία της στο έδαφος και να παρακολουθεί την κατάσταση, ειδικά στο βορρά.
Όπως ανέφερε, έφτασαν την Τρίτη καραμπινιέροι από την Ιταλία και αναμένονται μέλη της στρατο-χωροφυλακής από τουλάχιστον άλλες δύο χώρες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας.
Αντίδραση του Σέρβου υπουργού άμυνας σε όλες τις κινήσεις στο Κοσσυφοπέδιο
“Ο Σερβικός Στρατός είναι ικανός και έτοιμος. Κανείς δεν επιδεικνύει όπλα, αλλά ότι ο στρατός μας είναι ικανός, εκπαιδευμένος και έτοιμος να εκτελέσει οποιοδήποτε αποστολή.
Δεν θέλουμε πολέμους, δεν θέλουμε να υποφέρει κανένα από τα παιδιά ή τους αξιωματικούς μας. Δεν θέλουμε να υποφέρουν ούτε άλλα έθνη, αλλά οι εκκλήσεις μας για συνομιλίες, για διάλογο, δεν σημαίνουν ότι είμαστε αδύναμοι ή απροετοίμαστοι”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Večernje Novosti.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο σερβικός στρατός είναι πολλές φορές ισχυρότερος σήμερα από ό,τι ήταν το 1999, καθώς και ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει απλοποιηθεί στο μέγιστο, δηλαδή ότι το αμυντικό σύστημα έχει φτάσει στο επίπεδο που μπορεί να αντιδράσει αμέσως, σε οποιοδήποτε σενάριο.
"Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο 1999, δεν θέλουμε πολέμους και βάσανα. Κανείς δεν επιδεικνύει τα όπλα ή παίζει πολεμικά παιχνίδια. Είμαστε μετριοπαθείς στις δηλώσεις μας, υπεύθυνοι, αλλά από την άλλη, στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους ότι είναι αδύνατο να βρεθεί μια λύση εάν οι Σέρβοι χάσουν τα πάντα και η άλλη πλευρά κερδίσει τα πάντα.
Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, ή επιβλητικές λύσεις, κάτι που έγινε στην πραγματικότητα πριν μερικά χρόνια», δηλώνει ο Σέρβος υπουργός Άμυνας.
Στην ερώτηση αν φοβάται ότι θα επιβληθεί ο πόλεμος με το Κοσσυφοπέδιο, ο ίδιος απαντά ότι ανησυχεί, και ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση είναι πολύ επιφυλακτικοί.
Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι, εάν Σέρβοι εισέρχονταν στο Κοσσυφοπέδιο, η χώρα θα είχε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, πρακτικά με ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, ο Βούτσεβιτς είπε: «Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν δυνάμεις της KFOR, ουσιαστικά του ΝΑΤΟ, στο Κοσσυφοπέδιο.
Δεν μιλάμε μόνο για τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, τις οποίες τώρα de facto μετατρέπουν σε στρατό, αντίθετα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις συμφωνίες του Κουμάνοβο, των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον αντίστοιχα.
Αλλά ποιος νοιάζεται, έχουν τη δική τους ατζέντα και παρά όλα όσα συμφωνήθηκαν, προωθούν τους στόχους τους».
Ρωσία και Σερβία με σενάριο εξάλειψης του Κοσσυφοπεδίου
Σύμφωνα με Αλβανό ειδικό “ το σερβικό υπουργείο Άμυνας αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και το βλέπει ως αναπόσπαστο τμήμα του σερβικού εδάφους, ενίσχυσε την εκπαίδευση μέρους των στρατευμάτων του που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο".
"Η Σερβία δεν απελευθερώνεται από τη λογική και από τις παλιές ιδεολογίες. Πολλές φορές μέχρι σήμερα η Σερβία μας απείλησε με πόλεμο. Αυτές οι πολιτικές ενίσχυσαν περαιτέρω την απομάκρυνση των Σέρβων από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου.
Κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν το Κοσσυφοπέδιο να λειτουργήσει ως κράτος. Εργάζονται για να φέρουν το Κοσσυφοπέδιο κάτω από τη σερβική ομπρέλα στην περιοχή, κάτι που επιδιώκουν επίσης για το Μαυροβούνιο και την Βοσνία.
Ρωσία και Σερβία προσπαθούν να εξαλείψουν την ύπαρξη του Κοσσόβου, “εργαλειοποιώντας” τους Σέρβους για τους σκοπούς του Βούτσιτς και του Πούτιν.
Αυτά τα τερατώδες σενάρια για την περιοχή των Βαλκανίων δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν από το ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Το σχέδιο να αποκτηθούν χαρακτηριστικά σερβικής ιθαγένειας εντός του κράτους του Κοσσόβου, μέσω του Συνδέσμου με εκτελεστικές εξουσίες, όπως ζήτησαν οι Βούτσιτς και Ράκιτς του κόμματος της Σερβικής Λίστας, δεν θα επιτευχθεί.
Το Κόσσοβο είναι ένα διεθνές εγχείρημα και ακόμη και ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.
Ρώσοι και Σέρβοι δεν θα ξαναπατήσουν ποτέ στα εδάφη των Αλβανών. Είναι καιρός το Βελιγράδι να ελευθερωθεί από τη μυθομανία και τις θεωρίες, για την «ιερή σερβική γη». Θα τελειώσουν οι ψευδαισθήσεις για τους Σέρβους, θα τελειώσουν οι ψευδαισθήσεις, του συνθήματος «όλοι οι Σέρβοι σε ένα κράτος», καταλήγει ο ίδιος.
Το μόνο σίγουρο από όλα αυτά είναι το γεγονός ότι τα Βαλκάνια ετοιμάζονται να ξαναζήσουν άγριες εποχές, λόγω της αναμενόμενης από το 1995-1999, εθνοτικής σύγκρουσης Αλβανών και Σέρβων, η οποία έμεινε στην μέση και δεν περατώθηκε ποτέ μέχρι σήμερα.