Βαλκάνια

Η Ελλάδα είναι μια τεράστια βάση των ΗΠΑ από την οποία θα ελέγχονται όλα τα Βαλκάνια-Κύριο σχέδιο η εκδίωξη των Ρώσων και Τούρκων

Οι σχέσεις των Βαλκανίων με τη Μόσχα ήταν πάντα περίπλοκες, αφού ένα μεγάλο μέρος των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αποστασιοποιηθεί πλήρως από τη ρωσική πολιτική ρητορική και έχουν αντιταχθεί σε αυτήν, διατηρώντας μια φιλοδυτική προσέγγιση, τονίζει η ιταλική εφημερίδα Il Messagero.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την ένταξη της περιοχής στο ΝΑΤΟ, καθώς η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια,  αποτελούν μέρος του οργανισμού (εκτός από περιφερειακές χώρες όπως η Ελλάδα ή η Κροατία, που ήταν μέλη εδώ και πολλά χρόνια).

“Οι καιροί σήμερα είναι τέτοιοι που, με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, απαιτούν αυξημένη προσοχή στα Βαλκάνια.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη νοτιοανατολική περιοχή της γηραιάς ηπείρου.

Στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί η προσοχή, όπου έχουν συγκεντρωθεί μια σειρά αεροσκαφών από συμμαχικές χώρες, από το F-16I από το Ισραήλ,  A-200A από την Ιταλία, γαλλικά Rafale καθώς και αμερικανικά F-15 στην Κρήτη.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ειδικά στην Ελλάδα, από το 2018 έχουν γίνει πολυάριθμες επενδύσεις από την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έχει καταστεί μια τεράστια βάση των ΗΠΑ, από την οποία θα γίνεται ο στρατηγικός έλεγχος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.   

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση μεταξύ επτά χωρών μελών συν την ίδια την Ελλάδα, με την επωνυμία ΗΝΙΟΧΟΣ-21, όπου στόχος ήταν η αλληλεπίδραση των αεροπορικών δυνάμεων και ο συντονισμός των πιο εξελιγμένων στρατιωτικών δυνάμεων της περιοχής στον αεροπορικό πόλεμο, ενώ και η άσκηση " Χρυσόμαλλο Δέρας-21" ήταν μία ακόμη πρόβα τζενεράλε.

Στην ίδια την Αλβανία, η παρουσία των ΗΠΑ είναι μεγάλη στον στρατιωτικό τομέα, ενώ με την εκτέλεση της μεγαλύτερης κοινής στρατιωτικής άσκησης στα Βαλκάνια τα τελευταία 30 χρόνια, με την επωνυμία Defender Europe 21, η χώρα μπήκε και αυτή στα σχέδια της συμμαχίας.

Στην Αλβανία έχουμε μεγάλα σχέδια που αφορούν την εγκατάσταση βάσεων του ΝΑΤΟ, στο Kučovo πρώτα, που θα έχουμε επέκταση και εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης, και μετά την επικείμενη συμφωνία για την ναυτική βάση, στο Porto Romano.

Η Ελλάδα έχει επίσης ωφεληθεί πολύ από τη νέα δέσμευση που ανέλαβε, και η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, RAFALE-F-16 V, ανάγουν την χώρα αυτή σαν την πιο ισχυρή αεροπορική δύναμη των Βαλκανίων.
Για αυτόν και για άλλους λόγους, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια κινείται πλέον με ιλιγγιώδεις ρυθμούς περισσότερο από ποτέ” τονίζει η ιταλική εφημερίδα.

Τα Βαλκάνια πάντα θεωρούνταν η πυριτιδαποθήκη και το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, ενώ από εδώ ξεκίνησε και ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος.

Παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων πνέει άνεμος αποσταθεροποίησης και ευρύτερων ανακατατάξεων και συσχετισμών δυνάμεων, που λόγω εδαφικής γειτνίασης με την ΕΕ, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και κατ' επέκταση την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες  δεν επιθυμούν αποσταθεροποίηση  στα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί αυτό θα αποτελούσε δυνατότητα επέμβασης  Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας στην αυλή της ΕΕ, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα τόσο για τις ΗΠΑ που επιθυμούν να προσανατολιστούν στην Κίνα και τον Ινδοειρηνικό, όσο  και στην ΕΕ η οποία αντιμετωπίζει πολλά ήδη προβλήματα στην εγγύς περίμετρό της, όπως στην Ουκρανία, στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, στη Λιβύη και τη Συρία, ενώ οι Τούρκοι παίζουν ύποπτα παιχνίδια παντού, και στα Βαλκάνια χρησιμοποιώντας τις μουσουλμανικές και τουρκικές μειονότητες.

Η πρόσφατη επικαιροποίηση της Στρατηγικής   Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ , περιελάμβανε την Αλεξανδρούπολη ως μια  πόλη  δημιουργίας-ανάπτυξης  αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα μας.

Η σημασία της επιλογής της εν λόγω πόλης  και του λιμανιού  της είναι πάρα πολύ σημαντική για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών επιδιώξεων και σχεδιασμών, αφού μαζί με τις υπόλοιπες αμερικανικές βάσεις σε Σούδα-Βόλο-Λάρισα δημιουργούν μια νοητή ευθεία η οποία προς νότο φθάνει μέχρι το Ισραήλ μέσω θαλάσσης και προς Βορρά επεκτείνεται οδικά και σιδηροδρομικά μέχρι τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής που συνορεύουν με τη Ρωσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ