Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

"Μπαρουταποθήκη" της Τουρκίας η Αλβανία και ασκήσεις με Αζέρους που "στοχεύουν" Ελλάδα

Η Τουρκία δώρισε 40 οχήματα (Fiat EGEA) αλλά και λεωφορεία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας, αυξάνοντας την λίστα των οπλικών συστημάτων και γενικά του στρατιωτικού υλικού που έχει δωρήσει στην χώρα αυτή.

Η λίστα των "δώρων" των Τούρκων στους Αλβανούς, περιλαμβάνει από αυτόματα τυφέκια, όλμους, ρουχισμό, μέχρι οχήματα παντός εδάφους, Τζιπ, και το κυριότερο πληροφορίες, και ανάγεται από το 2006 τουλάχιστον, όταν οι Τούρκοι είχαν στείλει 9 βαγόνια γεμάτα με υλικό με τρένο από Βουλγαρία και Σκόπια.    

Οι Αλβανοί έχουν προμηθευθεί επίσης τυφέκια για ελεύθερους σκοπευτές  KNT-308, ελαφρά αντιαρματικά M72 LAW, τεθωρακισμένα οχήματα, βομβιδοβόλα των 40 χλστ. πολυβόλα των 0,50'' και οχήματα Cobra.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ναυτικό της χώρας ανανεώθηκε στο σύνολό του από την Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει και βάση υποβρυχίων στο Δυρράχιο. Πρόκειται του Πασαλιμάνι και την στρατιωτική βάση στο Ορίκουμ, οι οποίες έχουν πλήρως ανακατασκευασθεί με ραντάρ επιφανείας και άλλες υποδομές.  

Στην χθεσινή τελετή δωρεάς παραβρέθηκε ο Αλβανός υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης προς την τουρκική πλευρά για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχεται στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό τους και την αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

«Αυτή η βοήθεια είναι πολύ περισσότερο από μια συμβολή στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, της κινητικότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Είναι ένα σύμβολο μιας διαρκούς θεμελιώδους σχέσης που καλλιεργήθηκε όλα τα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας μας. Και σήμερα, τα στρατεύματά μας συνεργάζονται, εκπαιδεύονται και εκπαιδεύονται μαζί», είπε ο Αλβανός υπουργός Peleshi κατά την ομιλία του.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι μεγάλος αριθμός Αλβανών φοιτητών έχουν αποφοιτήσει από τουρκικές στρατιωτικές σχολές, αποκαλώντας αυτό ισχυρό πυλώνα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών από το 1992.

Ο Sakaq εκτίμησε επίσης τη βοήθεια που δόθηκε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κυρίως μέσω οικονομικών συμφωνιών και στρατιωτικών επιχορηγήσεων, αναφέροντας εδώ την υπογραφή δύο συμφωνιών στρατιωτικής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα, Tayyar Kağan Atay, δήλωσε: «Βλέπουμε την Αλβανία ως χώρα κλειδί για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Υποστηρίξαμε τις προσπάθειες της Αλβανίας στην πορεία ένταξης στην ΕΕ και ειλικρινά επιθυμούμε να τη δούμε ως νέο μέλος της Ένωσης στο τέλος της διαδικασίας».

Η Αλβανία αποτελεί μια χώρα στην οποία η Τουρκία έχει επενδύσει και χρόνο και χρήμα προκειμένου η τελευταία να ανήκει στη σφαίρα επιρροής της.

Ο όρος "Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια" ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος και φανερώνει την προσπάθεια στρατηγικής κύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

Η Τουρκία κινείται διπλωματικά και στρατιωτικά προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, κάτι που προσπαθεί να κάνει και με την Σερβία.Όλα αυτά έχουν σημάνει συναγερμό στην Ελλάδα, η οποία θα αντιδράσει ανάλογα με την Α.Μεσόγειο, μιας και οι Τούρκοι σε αντίβαρο των συμμαχιών μας εκεί προσπαθούν να μας περικυκλώσουν από “πάνω”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν κοινές αεροπορικές ασκήσεις και στο Αιγαίο

Πολεμικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν θα μετασταθμεύσουν στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με την τουρκική πολεμική αεροπορία, με την άσκηση Ανακοινώθηκε η ημερομηνία της άσκησης TurAz Eagle-2022.

Τα αεροσκάφη των δύο χωρών θα υλοποιήσουν αποστολές, που αφορούν την καταστροφή συστημάτων αεράμυνας και  στρατηγικών στρατιωτικών στόχων του “εχθρού”, ενώ θα υλοποιήσουν και “αερομαχίες” (dogfight) από κοντινή απόσταση και άλλες αεροπορικές συνεργασίες.

Ο κύριος στόχος των ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή Αζέρων και Τούρκων στρατιωτών είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων των στρατών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη στρατιωτικών δεξιοτήτων και λήψης αποφάσεων των Διοικητών στο πεδίο της μάχης (έκδοση διαταγών πεδίου μάχης), καθώς και η ικανότητά τους για τον έλεγχο Διοίκησης στρατιωτικών μονάδων.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία, θα πρέπει να προσμετρήσει και το Αζερμπαϊτζάν ως δυνητικό αντίπαλό της, κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...