Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικά μαγειρέματα στα Βαλκάνια με αφορμή το Κόσοβο και την...απασχολημένη Ρωσία

Αν και τα οδοφράγματα που έστησαν οι Σέρβοι στις κύριες συγκοινωνιακές οδούς και στα σημεία ελέγχου στη διοικητική οριοθέτηση έχουν φύγει, η κατάσταση στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τεταμένη.

Δύο Σέρβοι συνελήφθησαν στη Μπάνια και ξυλοκοπήθηκαν από Αλβανούς αστυνομικούς.
Παράλληλα, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου (ROSU) πραγματοποίησαν έρευνες σε αρκετούς οικισμούς Σέρβων.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο Zubin Potok.

Όλα αυτά, οι Σέρβοι θεωρούν ότι γίνονται για να εκφοβίσουν τον σερβικό πληθυσμό της περιοχής, διότι οι «φρουροί της τάξης» της Πρίστινα και κατά τη διάρκεια των ερευνών υποσχέθηκαν να επιστρέψουν σε ένα μήνα -όταν τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος.

Ο διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια υπό τη σερβική κυβέρνηση Πέταρ Πέτκοβιτς δήλωσε χθες ότι στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίο, τέσσερις ένοπλοι αστυνομικοί σταμάτησαν ένα ασθενοφόρο, το οποίο μαζί με τον οδηγό του (Ντέγιαν Σπάχιτς) οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του σερβικού Γραφείου, το περιστατικό σημειώθηκε προχθές γύρω στις 14:00 στον οδικό άξονα Leposavić-Kosovska-Mitrovica κοντά στο Grabovac.

Η τουρκική δράση 

Ενώ παρόμοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο οι Τούρκοι εισέρχονται μέσω διπλωματίας στην περιοχή

Οι νεο-οθωμανοί του Ερντογάν επιστρέφουν στα Βαλκάνια μέσω Κοσσυφοπεδίου, εφόσον οι Ρώσοι είναι σοβαρά απασχολημένοι στην εισβολή τους στην Ουκρανία, δημιουργώντας υπόνοιες για νέες εξελίξεις πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.   

“Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τα καθήκοντα και ευθύνες που της αναλογούν, στο Κοσσυφοπέδιο όπως και σε κάθε κρίση στα Βαλκάνια”, είχε δηλώσει με νόημα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάτι που συνάδει και με την σημερινή ανακοίνωση κατά της Ελλάδος για το ζήτημα των μουφτήδων στην Δυτική Ξάνθη.

Οι Τούρκοι δεν εμπλέκονται για καλό καμίας χώρας στα Βαλκάνια, και ορέγονται περασμένα μεγαλεία με πρωταγωνιστές Σουλτάνους, και γενίτσαρους.

Ο τουρκικός τύπος που παίζει το νεο-Οθωμανικό αφήγημα του Ερντογάν, αναφέρει ότι η ένταση στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, προκάλεσε ανησυχία στο πληθυσμό της περιοχής, και μόνο η Τουρκία είναι σε “θέση να τον...καθησυχάσει”.

Αν και οι Τούρκοι θεωρούν ότι η πιθανότητα οποιουδήποτε πολέμου στην περιοχή είναι μικρή, η ένταση Σέρβων-Αλβανών στην περιοχή, τα οικονομικά προβλήματα και η διεθνής συγκυρία δεν παρέχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ειρήνη.

Η ουσία όμως του τουρκικού άρθρου είναι “ότι η επιρροή της Ρωσίας είναι πλέον περιορισμένη στα Βαλκάνια, λόγω του γεγονότος ότι οι Ρώσοι βρίσκονται σε πόλεμο με την Ουκρανία, και απέχουν χιλιάδες μίλια από την περιοχή, για να στηρίξουν στρατιωτικά τη Σερβία σε οποιονδήποτε πόλεμο”.

Αν και τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν σταθερά ριζωμένα στη γεωπολιτική τροχιά των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, η Άγκυρα κινείται γρήγορα για να ενισχύσει την οικονομική και πολιτική παρουσία της σε χώρες όπως τ.α Σκόπια, η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες , η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (ΟΒΑ) είχε αποκαλύψει μέσω έκθεσης από το 2020, ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες στη Σερβία διεξάγουν μυστικές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες εκπαιδεύουν μια μεγάλη επίλεκτη παραστρατιωτική δύναμη με Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την Δημοκρατία Σέρπσκα, αλλά και Σκοπιανούς εθνικιστές από τα Σκόπια.

Μια εμπιστευτική πηγή που επικαλούνταν η ιστοσελίδα Evening News ισχυρίζονταν ότι η Μόσχα θέλει ”να προκαλέσει ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”, η οποία θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σε αυτό αντιτίθενται σθεναρά οι Σεβοβόσνιοι.

Γερμανός ειδικός σύμβουλος αναφέρει σε συνέντευξη περί σχεδίου εισόδου του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ

Ο  ειδικός για τα Βαλκάνια στο Ινστιτούτο Σπουδών Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Leibniz στο Ρέγκενσμπουργκ, Konrad Clewing, προειδοποιεί να μην γίνουν στην περιοχή τα ίδια λάθη όπως και με την Ουκρανία.

DW: Κύριε Clewing, στα σύνορα Σερβίας-Κοσοβίας σημειώθηκε νέα ένταση το Σαββατοκύριακο, καθώς η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ήθελε να εφαρμόσει τους από καιρό εξαγγελθέντες κανόνες για την είσοδο Σέρβων πολιτών και των οχημάτων τους με σερβικές πινακίδες.

Τώρα το όλο σχέδιο έχει αναβληθεί για την 1η Σεπτεμβρίου. Βλέπετε αυξημένη απειλή για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου και των Βαλκανίων;

Konrad Clewing: Βραχυπρόθεσμα, δεν βλέπω ιδιαίτερη απειλή, γιατί η KFOR υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ μπορεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση προς το παρόν.

Αλλά βλέπω ένα μεγάλο πρόβλημα στο γεγονός ότι η περιγραφή της αποστολής της KFOR, η οποία προέρχεται από ψήφισμα του ΟΗΕ του 1999, δεν περιλαμβάνει καθόλου την προστασία της εξωτερικής ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου.

Το κύριο καθήκον της είναι να διατηρεί ένα ειρηνικό περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων εντός του Κοσσυφοπεδίου.
Όμως, μακροπρόθεσμα, αυτά τα δύο σημεία δεν είναι αρκετά για να επιλυθεί η κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βρεθεί μια καλά μελετημένη και βιώσιμη λύση που να εγγυάται την εξωτερική ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου. Και αυτό το βλέπω μόνο στην προοπτική της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ.

Μέχρι τώρα, η Γερμανία υποστήριζε πρωτίστως την προοπτική της ΕΕ για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία ζητά επίσης την εξάλειψη των συγκρούσεων.

DW: Δεν αρκεί η προοπτική της ΕΕ και ο υπό την ηγεσία της ΕΕ διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για μια μόνιμη λύση της σύγκρουσης;

Konrad Clewing: Σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δεν παρέχει σύστημα ασφαλείας στα μέλη της. Κατά τη γνώμη μου, ο διάλογος που συντονίζει η ΕΕ μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι το σωστό μέτρο για την μακροπρόθεσμη επίλυση αυτής της διαφοράς, αφού  είναι θέμα καθαρά  ασφάλειας.

Η Σερβία έχει το δικαίωμα να αρνηθεί ή να πολεμήσει την ύπαρξη του κράτους του Κοσσυφοπεδίου, όπως και το Κοσσυφοπέδιο έχει το δικαίωμα να διενεργεί συνοριακούς ελέγχους και να απαιτεί από τους πολίτες του, να αποδέχονται και να χρησιμοποιούν και να κατέχουν έγγραφα από το Κοσσυφοπέδιο, τουλάχιστον για τις ανάγκες που έχουν στις σχέσεις με το κράτος του Κοσσυφοπεδίου.

Και νομίζω ότι αυτό το αίτημα δεν είναι ούτε εξωπραγματικό ούτε λανθασμένο, αλλά τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ θέλουν αυτά τα μέτρα να εφαρμοστούν σε συμφωνία με τη Σερβία.

https://www.youtube.com/watch?v=Q2x1BEuYPlo

Είναι αυτό ρεαλιστικό; Νομίζω ότι είναι αφελές. Αυτό το θεμελιώδες ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, εφόσον η Σερβία τδεν θέλει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Ως πατρίδα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου ή ως προστάτιδα δύναμη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία, έχει το δικαίωμα να διασφαλίσει ότι οι ενέργειες του κράτους του Κοσσυφοπεδίου δεν απειλούν την ύπαρξη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Αλλά αυτό που θέλει να εφαρμόσει εδώ το Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί απειλή για την ύπαρξή της.

Η Σερβία δεν πρέπει πραγματικά να αντιμετωπίζεται ως ένα συνηθισμένο δημοκρατικό κράτος σε ζητήματα όπως η  εσωτερική και εξωτερική προπαγάνδα και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, αφού έχει πολλές ομοιότητες με τη Ρωσία όσον αφορά την προετοιμασία της κοινής γνώμης.

Η κατάσταση αυτού του Σαββατοκύριακου θα πρέπει πραγματικά να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τη γερμανική κυβέρνηση να μην επιστρέψει στις παλιές γραμμές της μη λήψης των ορθών αποφάσεων στα σοβαρά.

DW: Σημαίνει αυτό ότι η Γερμανία, όπως και πριν στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δείχνει υπερβολικό ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της Σερβίας;

Konrad Clewing: Η Γερμανία και η Δύση στο σύνολό της έχουν παγιδευτεί σε ένα είδος ευσεβούς πόθου ότι οι ρεβιζιονιστικοί ισχυρισμοί –στην περίπτωση αυτή της Σερβίας έναντι του Κοσσυφοπεδίου, στην άλλη περίπτωση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας– δεν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Η Δύση πιστεύει ότι στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να συμβεί να καταληφθούν μικρά εδάφη, όπως ήταν η περίπτωση της Κριμαίας στην Ουκρανία ή όπως το Βόρειο Κόσοβο στο Κόσοβο. Και ακριβώς σε αυτή τη βάση, η Δύση ανέκαθεν έδινε στη Σερβία κεντρικό ρόλο στα Βαλκάνια.Νομίζω ότι αυτή η πολιτική είναι αφελής και πρέπει να αλλάξει επειγόντως.

DW:  Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ, του οποίου ο πληθυσμός είναι δύσπιστος απέναντι στη Δύση, δεν θα αποξένιζε τη Σερβία από τη Δύση και τελικά θα την οδηγούσε στη Ρωσία;

Konrad Clewing: Δεν βλέπω αυτόν τον κίνδυνο τόσο μεγάλο, εάν η Σερβία συνεχίσει να έχει προοπτικές για την ΕΕ.

Στο δικό μου σενάριο, το Κοσσυφοπέδιο εισερχόμενο στο ΝΑΤΟ, θα είχε εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Σερβίας.
Και υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα υπήρχε πλέον ανάγκη η Σερβία να αναγνωρίσει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο, γιατί δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους του Κοσσυφοπεδίου.

Και όταν η προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ γίνει απτή, δεν νομίζω ότι η Σερβία θα έχει άλλο ενδιαφέρον να στραφεί πλέον προς τη Ρωσία”, κατέληξε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Βαλκάνια αποτελούν από καιρό μια πολύ προβληματική περιοχή και ταυτόχρονα μια ζώνη ειδικής επιρροής πολλών παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και Ρώσν και Τούρκων που δραστηριοποιούνται  ενεργά εδώ και χρόνια.

Σε αυτήν την περιοχή πραγματοποιούνται οι περισσότερες από τις γεωπολιτικές διαδικασίες, ενώ οι παγκόσμιες δυνάμεις στα Βαλκάνια υπερασπίζονται τόσο τα προσωπικά τους συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα ορισμένων χωρών-δορυφόρων τους.

Το σκηνικό αυτό μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα βόρεια σύνορα μας, μιας και η κατάσταση στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και της Βοσνίας δεν έχει “σταθεροποιηθεί”, ενώ τα μίση και τα πάθη” σιγοκαίνε” από το 1999 μετά τον πόλεμο στη γνωστή πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία.

Η Τουρκία κατά κύριο λόγο θα προσπαθήσει να διεισδύσει σε Βουλγαρία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο κυρίως για τα δικά της συμφέροντα και τον έλεγχο της περιοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=yhIPE_FnC8M

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...