Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Τελειώνει η ιστορία! Οι ΗΠΑ δίνουν τα "τουρκικά" F-16 Block 70 στη Βουλγαρία

"Η Βουλγαρία θα αποφασίσει έως την 1η Νοεμβρίου σχετικά με την προσφορά των ΗΠΑ για 8 ακόμη μαχητικά F-16", είναι ο τίτλος άρθρου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Βουλγαρία έλαβε προσφορά για την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ και πρέπει να αποφασίσει έως την 1η Νοεμβρίου εάν θα την αποδεχτεί, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζάκοφ. , όπως επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Η αξία της νέας προσφοράς είναι παρόμοια με την πρώτη που έγινε το 2019, η οποία περιλαμβάνει την αγορά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και σχετικού εξοπλισμού, αλλά η νέα προσφέρει ένα μεγαλύτερο σύνολο δυνατοτήτων, δήλωσε ο Zakov σύμφωνα με το BTA, μετά από ακρόαση ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού.

Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DFCA) δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση στη Βουλγαρία τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 C Block 70 και τεσσάρων μαχητικών F-16 D Block 70 μαζί με σχετικό εξοπλισμό για εκτιμώμενη τιμή έως 1,673 δισεκατομμύρια δολάρια (1,63 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η νέα προσφορά επιτρέπει τις πληρωμές να γίνονται σε δόσεις, είπε ο Ζάκοφ. Πρόσθεσε ότι τα πρώτα F-16 από την πρώτη παρτίδα αναμένεται να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Το 2019, η Βουλγαρία πλήρωσε συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο της πρώτης της σύμβασης για την αγορά οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 από τις ΗΠΑ.

Η Βουλγαρία θα πρέπει να έχει μια πλήρη μοίρα αεροσκαφών F-16 Block 70 το 2027 ή το αργότερο μέχρι το 2028, δήλωσε ο Ζάκοφ σύμφωνα με το BTA.

https://www.youtube.com/watch?v=3b6xyVEiHPY

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι άλλοι περιμένουν τα F-16 και άλλοι τα παίρνουν τελικά...

Ο λόγος για την Τουρκία, η οποία δεν λέει να βάλλει μυαλό μετά τον εκτοπισμό της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης των  ρωσικών S-400 και συνεχίζει την εξόφθαλμα  διπρόσωπη  και καιροσκοπική εξωτερική πολιτική της έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης.

Από τη μια παρακαλάει τις ΗΠΑ να της δώσουν 40 νέα F-16 Block 70 και να της δοθούν 80 κίτ για να εκσυγχρονίσει ισάριθμα  μαχητικά F-16 της πολεμικής της αεροπορίας και από την άλλη συνδιαλλάζεται άμεσα με Ρωσία και Ιράν, εχθρούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ισραήλ,  για μια σειρά Διεθνών θεμάτων σε Μ.Ανατολή και ΝΑ Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.

Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας  των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνέχιση του πολέμου εκεί, περιλαμβάνει την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας και την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των κρατών μελών της.

Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο έχει για τις ΗΠΑ η Βουλγαρία, η οποία είναι χώρα του Ευξείνου πόντου και μαζί με την Ρουμανία, αποτελούν πιστές σύμμαχες χώρες στην περιοχή.

Ιδιαίτερα οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων στην Ουκρανία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πάρα πολύ πιθανό ο Πούτιν να μην περιοριστεί στην πλήρη κατάληψη των εδαφών του Ντονμπάς, αλλά να επεκταθεί προς την κατεύθυνση της Οδησσού καταλαμβάνοντας την.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητικότατη για την Ουκρανία αφενός, η οποία θα μετατρεπόταν σε ηπειρωτικό κράτος, χωρίς έξοδο προς τη Μαύρη θάλασσα, αφετέρου για το ΝΑΤΟ το οποίο θα έβλεπε τον Ρωσικό στόλο να αυξάνεται σε ισχύ  στον Εύξεινο πόντο.

Με την Τουρκία στο γνωστό διπρόσωπο ρόλο της, οι ΗΠΑ υπολογίζουν σε τρεις χώρες για να διατηρήσουν την παρουσία τους στον Εύξεινο πόντο. Αυτές είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

Οι δύο πρώτες θα αποτελούν μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία τα αμερικανικά προπύργια στον Εύξεινο πόντο και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένη αεροναυτική ισχύ.

Εδώ έγκειται και η πώληση των αμερικανικών F-16 BLOCK 70  στη Βουλγαρία, της οποίας η  λελογισμένη στρατιωτική ενίσχυση από τις ΗΠΑ, εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα, με πιθανή μελλοντική σύναψη συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας και αμοιβαιότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα από την άλλη, μέσω των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης πρωτίστως και της Καβάλας και Θεσσαλονίκης δευτερευόντως, καθώς και των κάθετων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων που  άγουν σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αποτελεί το σταθερό και αξιόπιστο αγκυροβόλιο της Συμμαχίας στο νότο.

Αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο η διαδρομή Σούδας-Αιγαίου-Αλεξανδρούπολης πρέπει να διατηρηθεί ασφαλής, μακριά από τις επιθετικές βλέψεις και επιδιώξεις του Ερντογάν.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι  εκτίμησή μας είναι πως οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν τελικά τα  F-16 στους Τούρκους, ή αν τελικά το κάνουν θα το κάνουν σαλαμοποιώντας χρονικά την προμήθειά τους, έτσι ώστε η Ελληνική πολεμική αεροπορία να έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο, καθιστώντας απαγορευτική την οποιαδήποτε υλοποίηση των πολλών ομολογουμένως τουρκικών σχεδιάσεων για κατάληψη των νησιών μας στο Αρχιπέλαγος.

https://youtu.be/GtfOFQ3d3KA?t=2

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ