Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Τελευταίος πρόεδρος Γιουγκοσλαβίας: Αδύνατο να υπάρξει νέος πόλεμος στα Βαλκάνια-Δεν θα συγκρουστούν Ελλάδα-Τουρκία

Ο Στιέπαν "Στίπε" Μέσιτς, ο τελευταίος Πρόεδρος της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, μιλώντας σε τουρκικό ΜΜΕ, περιέγραψε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως "καταστροφικό" στον οποίο, οι Ευρωπαίοι πολίτες επλήγησαν περισσότερο, και είπε ότι ως αποτέλεσμα του πολέμου, ούτε η Ρωσία ούτε η Δύση μπόρεσαν να πετύχουν όλους τους στόχους τους.

Όσον αφορά τη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Μέσιτς είπε ότι «υπήρχαν συνεχείς διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

Δηλώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα προκαλέσει παραβίαση της ασφάλειας των Βαλκανίων, ο Μέσιτς σημείωσε ότι ένας πόλεμος στα Βαλκάνια δεν θα είναι ξανά δυνατός.

Ο Μέσιτς επανέλαβε ότι αν και υπάρχουν κάποιες εικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αδύνατο, «είναι αδύνατο να μεταφερθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε άλλη περιοχή, ειδικά στα Βαλκάνια".

«Υπάρχουν εκείνοι που δεν είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα του πολέμου που έλαβε χώρα στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που θέλουν να αλλάξουν ξανά τα σύνορα. Αυτοί είναι οι επικεφαλής της Δημοκρατίας Σέρπσκα (μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνη) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν σήμερα, αλλά μετά από 100 χιλιάδες θανάτους, τα σύνορα δεν έχουν αλλάξει. Ποιος θα σκεφτόταν να αλλάξει ξανά τα σύνορα των Βαλκανίων; Είναι απολύτως αδύνατο».

Όσον αφορά τον αντίκτυπο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ο Μέσιτς χαρακτήρισε «καλό» να υπάρχει μια οικονομική δύναμη όπως η Τουρκία σε αυτή την περιοχή και έκανε τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία έχει ιδιαίτερη επίδραση στα Βαλκάνια. Η Τουρκία είναι μια σοβαρή δύναμη. Ο τουρκικός στρατός είναι ο ισχυρότερος στρατός στο Σύμφωνο ΝΑΤΟ και η Τουρκία είναι μια οικονομικά ισχυρή χώρα. Είναι επίσης οικονομικά παρούσα στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας , δηλαδή τα Βαλκάνια. Είναι καλό να επικοινωνούμε μαζί της για αυτό. Αυτό είναι καλό».

Ερωτηθείς εάν τα Σκόπια και η Αλβανία θα λάβουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης από την ΕΕ, ο Μέσιτς απάντησε ότι «η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να επιταχυνθεί».

Σημειώνοντας ότι υπάρχει μια τάση στην ΕΕ προς τη διεύρυνση της Ένωσης, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια άλλη τάση που λέει ότι τα πράγματα δεν πρέπει να επιταχυνθούν, ο Μέσιτς είπε: «Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε τα Βαλκάνια ως μέρος της ΕΕ. Άλλοι λένε, ναι, ναι σε όλα. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι καθ' οδόν, αλλά δεν πρέπει να βιαστεί. Αυτό εξακολουθεί να μην είναι καλό για χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στην ΕΕ. Ίσως αυτή η σύγκρουση στην Ουκρανία να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εισόδου ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», είπε.

Ο Μέσιτς, ο οποίος συμμερίζεται την πεποίθησή ότι εάν οι χώρες της περιοχής γίνουν μέρος της ΕΕ, θα υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στην ίδια την ΕΕ, τόνισε ότι αυτό δεν εξαρτάται από τις χώρες της περιοχής.

«Η ασφάλεια θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων. Εναπόκειται σε αυτές να βρουν το "modus vivendi" (προσωρινή συμφωνία) και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την ειρήνη στον κόσμο», είπε ο Μέσιτς.

Όταν ρωτήθηκε πόσο ειλικρινής είναι η ΕΕ προς τις βαλκανικές χώρες, ο Μέσιτς είπε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε πολύ για ειλικρίνεια εδώ, είναι θέμα ενδιαφέροντος. Ωστόσο, οι χώρες πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα συμφέροντα και η Ευρώπη πρέπει να είναι σίγουρη».

Μιλώντας για τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας υπό τη μεσολάβηση της ΕΕ και την άρνηση της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ο Μέσιτς συνέχισε ως εξής:

«Έχω μιλήσει πολύ γι' αυτό. Νομίζω ότι πρώτα ο κόσμος, μετά η Σερβία, πρέπει να καταλάβει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι μια πραγματικότητα, μια πραγματικότητα και ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Η πράξη αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται σε αναμονή. Κάποτε προχωρούσε αρκετά γρήγορα, τότε η σερβική διπλωματία ανέλαβε δράση. Ορισμένες χώρες απέσυραν την αναγνώρισή τους, κάτι που δεν είναι καλό. Αυτό που εκφράζω ανοιχτά σήμερα είναι ότι σκέφτομαι να ξεκινήσω μια καμπάνια. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να σχηματίσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μεταβεί σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής και θα εξηγήσει γιατί πρέπει να αναγνωριστεί το Κοσσυφοπέδιο. Επειδή το Κοσσυφοπέδιο, ήταν το ιδρυτικό στοιχείο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Πρέπει να καταλάβουμε τι είναι ομοσπονδία. Είναι μια αλυσίδα. Αν όλοι οι κρίκοι είναι σε μια αλυσίδα, τότε είναι ομοσπονδία. Αλλά αν σπάσει η αλυσίδα, δεν υπάρχει άλλη αλυσίδα και κάθε κρίκος παραμένει μόνος του. Έτσι με το Κοσσυφοπέδιο, έπρεπε να αποδείξει το δικαίωμά του να είναι ανεξάρτητο στον πόλεμο».

Σχολιάζοντας ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων έχει αλλάξει και τι θα φέρει η νέα παγκόσμια τάξη, ο Μέσιτς είπε: «Είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε τι θα συμβεί, αλλά αυτό είναι γεγονός, αναδύεται μια νέα τάξη πραγμάτων. Τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει. Δεν έχουμε ηγεμονία σαν τις ΗΠΑ. Τώρα είναι σίγουρο. Έχουμε όμως τρεις μεγάλες δυνάμεις, την Κίνα, την Αμερική και τη Ρωσία. Είναι σαφές ότι η επικοινωνία μεταξύ αυτών των τριών μεγάλων δυνάμεων είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η ειρηνική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά