"Ήταν η πρώτη στην Ευρώπη! Επίδειξη με HQ-22". είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η Σερβία δοκίμασε κινεζικούς πυραύλους και νέα όπλα στο πλαίσιο της άσκησης «Ασπίδα 2022».
Η Σερβία παρουσίασε νέους κινεζικούς πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που αγόρασε από τη Ρωσία και τη Δύση.
Στην άσκηση «Ασπίδα 2022», στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 στρατιώτες του σερβικού στρατού και συμμετείχαν περισσότερα από 300 όπλα, ο σερβικός στρατός έδειξε τις δυνατότητές του.
Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Batajnica κοντά στην πρωτεύουσα Βελιγράδι, παρουσιάστηκαν κινεζικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη MiG-29, κινεζικοί και γαλλικοί πύραυλοι.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε περήφανος για τον σερβικό στρατό
Δηλώνοντας ότι η Σερβία έχει προχωρήσει πολύ όσον αφορά την προετοιμασία για πόλεμο, ο Βούτσιτς είπε ότι, "η Σερβία μπορεί να υπερασπιστεί τον λαό της με τον δικό της στρατό. Αυτό γεμίζει τις καρδιές όλων των Σέρβων με υπερηφάνεια".
Δηλώνοντας ότι η Σερβία θα αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία το 2023, ο Βούτσιτς υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα βρετανικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.
Στο πρόγραμμα παρευρέθηκε και ο Σέρβος Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Milorad Dodik, στο οποίο παρουσιάστηκε και το κινεζικό σύστημα αεράμυνας FK-3."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η Κίνα δηλώνει παρούσα στα Βαλκάνια παραδίδοντας στις 9 Απριλίου 2022 αιφνιδιαστικά αντιαεροπορικούς πυραύλους HQ-22 στη Σερβία, με μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία είχαν προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα στην πρωτεύουσα του Βελιγραδίου
Earlier today, 9MAR22, @ BEG: China Air Force Xi'an Y-20A Kunpeng (20042 and 20047).
— BoardingPass (@BoardingPassRO) April 9, 2022
?: Zoran Skundric pic.twitter.com/KeDOI0WsxH
Αυτή η μεγάλης κλίμακας εξόρμηση για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Βελιγράδι είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της στρατηγικής ικανότητας αερομεταφοράς που έχει αποκτήσει η κινεζική πολεμική αεροπορία μέσω του αναπτυσσόμενου στόλου Y-20, καθώς και μιας διευρυνόμενης επιχειρησιακής γνώσης σχετικά με τον τρόπο χρήσης του.
Πέρα από την εκτεταμένη παρουσία του Y-20 στην Ευρώπη, το γεγονός ότι ένα ανώτερο κινεζικό σύστημα αεράμυνας θα λειτουργεί στην Ευρώπη είναι ένα θέμα που πιθανότατα θα ενοχλήσει τους γείτονες της Σερβίας
Το γεγονός ότι η Σερβία επέλεξε το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος HQ-22 αντί του Ρωσικού S-300 υποδηλώνει τα εξής:
Η Σερβία δεν επέλεξε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, φοβούμενη την αντίδραση της Δύσης, η οποία θα της επέβαλλε εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις, παρόμοιες με αυτές που επέβαλλε στη Μόσχα.
Ωστόσο το γεγονός ότι επέλεξε κινεζικό αντιεροπορικό σύστημα καταδεικνύει τον προσανατολισμό της Σερβίας, η οποία σημειωτέον δεν ανήκει σε ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Η αναμενόμενη αντίδραση ΗΠΑ-ΕΕ και ο ρόλος της Τουρκίας.
Η εξοπλιστική παρουσία της Κίνας στα Βαλκάνια, μέσω Σερβίας υποδηλώνει την πρόθεση του Πεκίνου να βάλει πόδι στην Ευρώπη και σε αυτόν τον τομέα.
Τα παραπάνω αναμένουμε ότι θα δρομολογήσουν αντιδράσεις από ΕΕ-ΗΠΑ στα Βαλκάνια, με σκοπό την "συμμόρφωση" της Σερβίας, με πρώτη κίνηση την επίσπευση της διαδικασίας από τις Βρυξέλλες της ένταξης του Βελιγραδίου στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ωστόσο αυτό προϋποθέτει την επίλυση άλλων προβλημάτων στα Βαλκάνια πρωτίστως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Συνεπώς αναμένουμε συνέχεια στο θέμα, αμέσως μετά τον τερματισμό ή τέλος πάντων ύφεση του πολέμου στην Ουκρανία, μηδέ αποκλειομένης "θερμής", οπότε σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο αναμένεται ότι θα διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη αναφορικά με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή.
ΗΠΑ και ΕΕ κοινώς δεν θα περάσουν στα "ψιλά" την κίνηση του Βελιγραδίου, αφού σε αντίθετη περίπτωση η Κίνα θα προσπαθήσει να επεκτήνει τη στρατιωτική παρουσία της στην καρδιά της Ευρώπης περαιτέρω.
Αναφορικά με τον ρόλο της Τουρκίας, είναι γνωστό ότι επιθυμεί να θέσει υπό τη σφαίρα επιρροής της τα Βαλκάνια, με όπλο την θρησκεία και τις πολιτιστικές καταβολές των μουσουλμάνων της Βαλκανικής τους οποίους θεωρεί απομεινάρια της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , την οποία επιθυμεί να ανασυστήσει.
Κόσσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία είναι οι κύριες χώρες της περιοχής μέσω των οποίων η Άγκυρα επιχειρεί την δημιουργία του "μουσουλμανικού τόξου" από Βορρά με σκοπό την περικύκλωση της Ελλάδας, λαμβανομένου υπόψιν ότι αυτό επιχειρεί και από το νότο, από την κατεύθυνση της Λιβύης, παγιώνοντας την στρατιωτική της παρουσία εκεί και επιχειρώντας να θέσει σε ισχύ το παράνομο "τουρκολιβυκό μνημόνιο" μέσω του οποίου επιχειρεί να κλάψει μεγάλο μέρος της ΑΟΖ μας σε Λιβυκό πέλαγος και ΝΑ Μεσόγειο.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει την Τουρκία να αναλάβει ρόλο σε διάφορα περιφερειακά θέματα της Βαλκανικής, όπως στο ζήτημα του Κοσσόβου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, φορώντας τον δυτικό-νατοϊκό μανδύα, αλλά να καταστήσει σαφές ότι αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα λύσει η ΕΕ αφού αφορούν την αυλή της, μέσω αφενός της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της και αφετέρου μέσω του Ευρωστρατού.