Το ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια φαίνεται πως αναγεννάται στην αμερικανική στρατηγική, καθώς η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, στήνει νέο κέντρο επιχειρήσεων με έδρα την Αλβανία, με σκοπό την εμπλοκή του προσωπικού σε "πολιτικές υποθέσεις και ψυχολογικές επιχειρήσεις" σε διάφορα πεδία ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια.
Στο πλαίσιο των εξελισσόμενων αναταραχών στην Ανατολική Ευρώπη, οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια νέα βάση πρώτης γραμμής σε μια άλλη τεταμένη γωνιά της Ευρώπης. Στις αρχές Ιανουαρίου, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR) ανακοίνωσε την απόφασή της να δημιουργήσει ένα αρχηγείο ειδικών επιχειρήσεων στην Αλβανία.
Το νέο αρχηγείο θα βοηθήσει στην αποστολή της SOCEUR να «γαλβανίσει τη σχέση μας με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την αντιμετώπιση κακοήθους επιρροής, την οικοδόμηση διαλειτουργικότητας, την ταχεία απόκριση σε αναδυόμενες απειλές και, εάν είναι απαραίτητο, την καταπολέμηση της επιθετικότητας», ανέφερε η διοίκηση.
Η SOCEUR είπε ότι τα κεντρικά γραφεία θα εδρεύουν στην Αλβανία σε εκ περιτροπής βάση, υποδηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιείται μόνο συγκεκριμένους μήνες του έτους ή σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Ο αριθμός του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στο νέο αρχηγείο θα είναι μικρός (περίπου 10 με 15) είπε ο Υποστράτηγος Ντέιβιντ Τάμπορ, διοικητής της SOCEUR, σε τοπικό μέσο ενημέρωσης.
Η διοίκηση, η οποία επιβλέπει τις δραστηριότητες ειδικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, είπε επίσης ότι επέλεξε την Αλβανία λόγω της γειτνίασής της με σημαντικούς κόμβους μεταφορών στα Βαλκάνια, μειώνοντας έτσι τους χρόνους μεταφοράς για το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων και τις συμβατικές μονάδες.
«Η ικανότητα ταχείας κίνησης και εκπαίδευσης εντός των Βαλκανίων, σε στενό συντονισμό με άλλες συμμαχικές και φίλιες δυνάμεις, έκανε την Αλβανία την καλύτερη τοποθεσία για αυτήν την προσπάθεια. Η Αλβανία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας πολύτιμος εταίρος ασφαλείας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Τάμπορ.
«Τα Βαλκάνια ήταν πάντα ένας τόπος ενδιαφέροντος για εμάς που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο. Θα βλέπετε συνεχώς παιδιά της 10ης (Ομάδας Ειδικών Δυνάμεων) στην Αλβανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα», είπε στο Business Insider ένας απόστρατος των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού στρατού.
Η περιοχή ήταν από καιρό ασταθής επειδή οι πολλές διαφορετικές εθνότητες, εθνικότητες και θρησκείες βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση, γεγονός που με τη σειρά του, την έχει καταστήσει «εύφορο έδαφος για συγκρούσεις και φρικαλεότητες, όπως δυστυχώς είδαμε με τις γενοκτονίες στη Βοσνία κατά τη διάρκεια του πολέμου», είπε ο ίδιος, διατηρώντας την ανωνυμία του, καθώς εξακολουθεί να εργάζεται με τον αμερικανικό στρατό.
Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων επικεντρώνονται στη γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε πεδία ενδιαφέροντος, είτε πρόκειται για μια βάση επιχειρήσεων πρώτης γραμμής, είτε για μια μόνιμη συνεργασία με ξένο στρατό, και «όσο περισσότερη πρόσβαση έχουμε, τόσο καλύτερα τοποθετημένοι είμαστε για να επιχειρήσουμε», ξεκαθάρισε. «Μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την πρόσβαση προς όφελός μας εάν μας ανατεθεί κάτι».
Αντιμετώπιση κακόβουλης ρωσικής επιρροής και ο παράγοντας... Τουρκία
Αλλά πέρα από την πρόσβαση και την ευκολία, το νέο αρχηγείο ειδικών επιχειρήσεων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της "κακόβουλης" ρωσικής επιρροής στην περιοχή...
Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009. Έστειλε στρατεύματα για να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό στο Αφγανιστάν και η συμμαχία βοήθησε την Αλβανία να βελτιώσει τις στρατιωτικές της ικανότητες.
Ωστόσο, αρκετές χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, δεν βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Αυτές οι χώρες ευθυγραμμίστηκαν με τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ορισμένες διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία αυξάνονται, η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τέτοιες συνδέσεις προς στρατηγικό ή/και διπλωματικό όφελός της. Το έχει ήδη κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το 2016, Ρώσοι αξιωματικοί πληροφοριών φέρονται να επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές στον κλάδο των πληροφοριών, ενώ η Μόσχα επέκρινε επίσης την ένταξη της πΓΔΜ (Βόρειας Μακεδονίας) στο ΝΑΤΟ το 2020.
Οι δραστηριότητες που διεξάγονται από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο νέο αρχηγείο πιθανότατα θα επικεντρωθούν σε εξωτερική και εσωτερική άμυνα, πολιτικές υποθέσεις και ψυχολογικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο απόστρατος πρασινομπερές των ΗΠΑ.
«Η Αλβανία δεν είναι δίπλα στη Ρωσία, επομένως δεν υπάρχει αυτή τη φυσική εγγύτητα με τον αντίπαλο. Αλλά τα Βαλκάνια είναι σημαντικά και η Ρωσία έχει ακόμα μεγάλη επιρροή εκεί», πρόσθεσε. «Στην ουσία, οι Ρώσοι είναι Σλάβοι και το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Βαλκανίων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Ελλάδα, και η Ρωσία έπαιζε πάντα αυτό το χαρτί για να χειραγωγήσει και να ελέγξει την κατάσταση εκεί».
Η Τουρκία είναι επίσης παράγοντας στην περιοχή, καθώς η Άγκυρα έχει επενδύσει πολλά στην Αλβανία. Και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, αλλά υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία απομακρύνεται σταθερά από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εγείροντας ανησυχίες για την πρόσβαση και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε στρατηγικές τοποθεσίες του κόσμου.
Η απόφαση της SOCEUR να βασίσει το νέο αρχηγείο ειδικών επιχειρήσεων στην Αλβανία μπορεί να είναι μια τακτική προσπάθεια να διατηρηθεί μέρος αυτής της πρόσβασης ή να αποτραπεί η Τουρκία από το να τραβήξει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ μαζί της. Η προθυμία της Αλβανίας να φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία έπαιξε σίγουρα κάποιο ρόλο, καθώς άλλες κυβερνήσεις ενδέχεται να αντιμετώπιζαν εγχώριες αντιδράσεις.
Προς το παρόν, τα νέα κεντρικά γραφεία είναι περισσότερο συμβολικά παρά επιχειρησιακά, αλλά οι πρασινομπερέδες, σίγουρα θα επωφεληθούν από την ύπαρξη αυτής της βάσης, αν και όταν απαιτηθεί. Η τοποθέτηση της βάσης Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αλβανία υποδηλώνει ότι τα Βαλκάνια είναι και πάλι μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον αμερικανικό στρατό.
Με την Τουρκία να έχει γίνει το "μαύρο πρόβατο" του ΝΑΤΟ και την ανατολική Ευρώπη να βρίσκεται στα πρόθυρα του πολέμου, η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στα Βαλκάνια είναι πιο πιθανό να αποτελεί προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο, παρά πρόληψη...