Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική ''εισβολή'' στα Βαλκάνια: Με όπλο την «θρησκευτική διπλωματία» ο Ερντογάν προβάλλεται ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφθασε την Παρασκευή στη πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Σαράγεβο, την πρώτη στάση στη μίνι-περιοδεία του σε δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Μαυροβουνίου.

Στο Σεράγεβο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την επίσκεψή του στον τάφο του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, ιδρυτή προέδρου της χώρας, ο οποίος πέθανε το 2003.

Αργότερα, ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να παρευρεθεί στην επαναλειτουργία του τζαμιού Bascarsija, που χτίστηκε γύρω στο 1500 αλλά υπέστη ζημιές κατά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 στην Γιουγκοσλαβία.

Το ιστορικό τέμενος, το οποίο ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο το 2006, έχει πλέον αποκατασταθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας.

Πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι με τη πολυπολιτισμική δομή της, η Βοσνία -Ερζεγοβίνη είναι μια χώρα-κλειδί στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Η Τουρκία δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», είπε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψή του θα είχε την ευκαιρία να συζητήσει βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν αργότερα θα συναντηθεί με τον Ζέλικο Κόμσιτς, Κροάτη μέλος και νυν πρόεδρο του Τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, με το Σέρβο μέλος του Μιλοράντ Ντόντικ και  τον Βόσνιο Σέφικ Τζαφέροβιτς.

Το τριμελές συμβούλιο θα υποδεχτεί τον Ερντογάν με επίσημη τελετή.

Κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους συνάντησης, οι διμερείς σχέσεις θα επανεξεταστούν και θα συζητηθούν βήματα για την εμβάθυνση της συνεργασίας.

Το Σάββατο ο Ερντογάν θα φτάσει στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα του γειτονικού Μαυροβουνίου, μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Και στις δύο επισκέψεις θα αξιολογηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια και θα ανταλλαχθούν απόψεις για άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

https://www.youtube.com/watch?v=BRW-XPIkefw

Η τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια

Η Άγκυρα είναι γνωστό ότι έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των χωρών όπου θέλει να διευρύνει την επιρροή της, τις Βαλκανικές χώρες 

Η Τουρκία ορμώμενη από άκρατο εθνικισμό και φιλοδοξίες βλέπει τις χώρες της Βαλκανικής υπό το πρίσμα των πρώην εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίες δικαιωματικά της ανήκουν και για αυτό θέλει να τις καταστήσει δορυφόρους της, αφού σε σύγχρονες συνθήκες είναι αδύνατο να μιλήσουμε για μια κανονική «αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται.

Για τη υλοποίηση των παραπάνω στόχων της η Τουρκία χρησιμοποιεί ως όπλα την θρησκεία, την καταγωγή, το παρόμοιο πολιτιστικό υπόβαθρο, την οικονομία και την πολιτική.

Θα λέγαμε ότι η Τουρκική επικράτηση στα Βαλκάνια αποτελεί ένα μέρος του "παντουρανιστικού σχεδίου", σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου τουρκικού κόσμου που θα εκτείνεται από την Αδριατική έως το Σινικό Τείχος.

Πίσω από όλα όμως αυτά ήταν η πρόθεση της Τουρκίας να πάρει τα ηνία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών της Δυτικής και Κεντρικής Ασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία, στη δραστηριότητά της προς τα Βαλκάνια, χρησιμοποιεί κυρίως τον θρησκευτικό παράγοντα, σε συνδυασμό με τη «ήπια δύναμη», όπως στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και το Σαντζάκ (σημερινή περιοχή της Σερβίας). 

Επομένως, οι βαλκανικές χώρες στις οποίες ζουν συμπαγώς πολλές μουσουλμανικές κοινότητες, υπόκεινται σε μεγαλύτερο βαθμό στην επιρροή της Τουρκίας μέσω των καναλιών της «θρησκευτικής διπλωματίας».

Η Τουρκία κατάφερε να συμμετάσχει τόσο σε οικονομικά προγράμματα όσο και σε αναπτυξιακά προγράμματα των περισσότερων βαλκανικών χωρών, τόσο χάρη στις μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής σε κρατικό επίπεδο, όσο και με τη βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της, οι οποίες διακρίνονται από την ικανότητά τους να να προσαρμόζονται  αποτελεσματικά στις τρέχουσες συνθήκες και ως εκ τούτου, έχει διεισδύσει με επιτυχία στη βαλκανική αγορά (στα Σκόπια, τη Σερβία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο).

Υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι διαχειρίζονται δεκάδες τζαμιά στα Βαλκάνια ενώ χτίζουν συνεχώς νέα.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η γνωστή τουρκική οργάνωση Millî Görüs συνεργάζεται στενά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με πρωταρχικό στόχο να διατηρήσει τους Τούρκους και τους Μουσουλμάνους στη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ως αποθεματικό ψηφοφόρων προκειμένου να ασκεί επιρροή στα κράτη τους η Τουρκία.

Οι νεοοθωμανοί θέλουν να κατακτήσουν την Ευρώπη που θεωρείται ότι βρίσκεται σε παρακμή, με εξασθενημένη θρησκευτική και Εθνική ταυτότητα και ως εκ τούτου, έτοιμη να πέσει ως ώριμο φρούτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ