ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Ο Μενέντεζ ''επιτέθηκε'' σε Τουρκία και Ερντογάν-Ξεκάθαρη αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκία επιθυμεί η Γερουσία των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, μιλώντας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Παρασκευή, επέκρινε την Τουρκία, λέγοντας ότι η σημερινή ηγεσία της δεν είναι προσηλωμένη στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δήλωση αυτή προμηνύει σαφώς εξελίξεις για την ηγεσία της Άγκυρας, για την οποία αμερικανικό ινστιτούτο έχει αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, το ινστιτούτο RAND, είχε αναφέρει ότι “ο Ερντογάν συνεχίζει αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στο PKK, δεν σταματά τις εκκαθαρίσεις στον στρατό αναζητώντας μέλη της FETO, ενώ είναι σύμμαχος με Ευρασιατικές δυνάμεις, υιοθετεί τον άκρατο εθνικισμό, ενώ προσπαθεί να πλησιάσει Ρωσία και Κίνα.

Mάλιστα το ινστιτούτο ρίχνει ''βόμβα'', αναφέροντας πως πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα τουρκική κυβέρνηση που θα επιστρέψει στις πολιτικές που βασίζονται στη Δύση και στα δικά της πρότυπα”.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το New Jersey, βρίσκεται στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας της Ελλάδας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από την οποία προέκυψε η σημερινή αλλοπρόσαλλη τουρκική δημοκρατία.

https://youtu.be/sZ1py2GSwjY

 «Όλοι φιλοδοξούμε για μια Τουρκία που θα είναι μια γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης, ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, μια κοσμική κυβέρνηση αφοσιωμένη στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Μενέντεζ σε σύντομες δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Δυστυχώς, υπό τον (Τούρκο) Πρόεδρο (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν αυτό δεν είναι πραγματικότητα, οπότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που έχουμε», τόνισε ο ίδιος.

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε ένταση και προστριβές εδώ και καιρό για μια σειρά διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς και των κοιτασμάτων  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σχέσεις ήταν τεταμένες τον τελευταίο χρόνο, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα διερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές που οι Τούρκοι προκλητικά θεωρούν ως δικές τους.

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι διατηρεί το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα σημερινά έξι σε 12 ναυτικά μίλια γύρω από τα νησιά του Αιγαίου.

Η Τουρκία από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει αιτία πολέμου, υποστηρίζοντας ότι θα εμποδίσει τη δική της πρόσβαση στο Αιγαίο. Τον Ιανουάριο, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την επέκταση των υδάτων του κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής του, στην άλλη πλευρά της χώρας, σε 12 μίλια.

https://youtu.be/nZBmlYLK__g

«Πιστεύουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, επομένως  πρέπει να τηρούνται τα δικαιώματα κάθε χώρας και οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της. Πιστεύουμε ότι όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, πρέπει να επιλύονται υπό το κράτος δικαίου στα κατάλληλα φόρουμ και όχι με τη βία .

Έχουμε ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία αυτή τη στιγμή. Είναι μια επιλογή ανάμεσα σε δύο διαφορετικές απόψεις.

Αυτό που μοιραζόμαστε, προωθεί τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την εκπλήρωση του ατομικού ονείρου και που επιτρέπει σε ανοικτές κοινωνίες να το επιτύχουν αυτό. Το άλλο είναι μια αυταρχική άποψη που καταπιέζει τους ανθρώπους, επιδιώκει τελικά να εξαναγκάσει οικονομικά έθνη και να υπονομεύσει το κράτος δικαίου, τόσο στη θάλασσα όσο και αλλού», δήλωσε ο Μενέντεζ που για πολλούς τα είπε όλα με όμορφο τρόπο.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι ο τουρκικός στρατός και το καθεστώς Ερντογάν θα κονταροκτυπηθούν εν ευθέτω χρόνο ξανά, αφού δεν έχουν λύσει τελειωτικά τις διαφορές τους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

stylianidis
Πολιτική 0

Διαλύεται η σύνθεση της κυβέρνησης αφού αποχωρούν ένας-ένας οι υπουργοί! Μετά τον Φραγκογιάνη φεύγει και ο υπουργός ναυτιλίας Στυλιανίδης

Δεύτερος υπουργός ετοιμάζει παραίτηση προκαλώντας πολλά ερωτηματικά με τον λόγο της κυοφορούμενης παραίτησης του