Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Σκόπια: Ξηλώνουν ένα ένα τα αγάλματα που τοποθέτησε ο Γκρουέφσκι

Παρελθόν θα είναι τις επόμενες βδομάδες μία από τις τρεις  … "μακεδονικές" γαλέρες που «ναυπήγησε» ο Γκρουέφσκι στις κοίτες του ποταμού Βαρδάρη (Vardar)-στο πλαίσιο του περιβόητου πρότζεκτ Σκόπια 2014, επιχειρώντας μαζί με την τοποθέτηση αγαλμάτων αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών προσωπικοτήτων αλλά και μπαρόκ προσόψεων στο κέντρο της πόλης να σφυρηλατήσει την «εθνική μακεδονική συνείδηση» τα προηγούμενα χρόνια.
 
Από την Δευτέρα 5 Απριλίου ξεκίνησε η απομάκρυνση της πρώτης γαλέρας, αφαιρώντας ειδικά συνεργεία τον εξοπλισμό της, όπως καρέκλες και τραπέζια. Όλο το κόστος αποσυναρμολόγησης και ρυμούλκησής της δεν θα επιβαρύνει το δήμο οικονομικά αλλά την εταιρία που την διαχειρίζονταν. «Σε μερικούς μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και η απομάκρυνση της δεύτερης γαλέρας» δήλωσε στο ethnos.gr ο Πέτρε Σιλέγκοφ. 

Αφορμή για το ξήλωμα της γαλέρας είναι ο κίνδυνος πλημμύρας κάθε φορά που φουσκώνει ο Βαρδάρης καθώς δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ροή των υδάτων του ποταμού, μειώνοντας την κατά το 1/3. Εκτός, όμως, από τον παράγοντα «ασφάλεια πολιτών», η ρυμούλκησή της από την κοίτη του Βαρδάρη έχει να κάνει και με την προσπάθεια του δημάρχου Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ να απαλλαγεί η πόλη από το εγκληματικό και παράλογο σχέδιο του Γκρουέφσκι, όπως δηλωσε στο ethnos.gr, δημιουργώντας μια σύγχρονη, πόλη κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Για μένα η προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της πόλης, επειδή οι τρεις ψεύτικες γαλέρες βρίσκονται μέσα στο ποτάμι και μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στην πόλη από το ενδεχόμενο υπερχείλισης των υδάτων. Πέρα, όμως, από επικίνδυνο είναι ένα άχρηστο πρότζεκτ που δεν χρειάζεται να έχουμε στο κέντρο της πόλης. Δεν ανήκει στην παράδοση, την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας» δήλωσε στο ethnos.gr o δήμαρχος Σκοπίων.

Το πρότζεκτ 'Σκόπια 2014' στοίχησε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ και περιλάμβανε ανάπλαση του κέντρου της πόλης, με ανδριάντες ηρώων, με πρώτο τον Μέγα Αλέξανδρο, ρωμαϊκές αψίδες θριάμβου, δημόσια κτίρια με προσόψεις αρχαιοελληνικού ρυθμού, ακόμα και τριήρεις στην κοίτη του Βαρδάρη με στόχο να ενισχυθεί το εθνικό φρόνημα του σλαβομακεδονικού πληθυσμού.

Οι Γαλέρες του Βαρδάρη 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατασκευή και των τριών καραβιών που δεσπόζουν στο ποταμό Βαρδάρη-αν και δεν είναι πλωτός-, ξεκίνησε το 2012. Για την δημιουργία τους διατυπώθηκαν εξαρχής σημαντικές διαφωνίες καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες θα αντιμετώπιζαν κάποια στιγμή πρόβλημα με τα νερά του Βαρδάρη, λόγω χαμηλής βυθοκόρησής τους, χωρίς ωστόσο να… εισακουστούν. Ενδεικτικό είναι ότι «γαλέρες» μισο… βυθίστηκαν στο ποτάμι το 2018 όταν έπληξαν την περιοχή έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι γαλέρες παραχωρήθηκαν έναντι πολυετών μισθώσεων σε ιδιωτικές εταιρίες και λειτουργούν ως ρεστοράν, μπαρ, καφετέριες και ξενοδοχεία. 

Αρχικά λειτούργησε ως εστιατόριο αλλά έκλεισε το 2016 καθώς, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, ήταν αδύνατη η εξυπηρέτηση των πελατών αφού το καράβι γειτνίαζε με εργοτάξιο το οποίο στήθηκε για να κατασκευαστεί ακόμη ένα φαραωνικό έργο του πρότζεκτ 2014, μια ΄ρόδα-μάτι' όμοια με κείνη του Λονδίνου (London eye-το οποίο τελικά δεν προχώρησε) αλλά και μία γέφυρα που θα ένωνε τις δύο κοίτες του ποταμού. Με την ολοκλήρωση της γέφυρας και την απομάκρυνση του εργοταξίου το 2018 η γαλέρα δεν επαναλειτούργησε ως εστιατόριο.  Η προσπάθεια απομάκρυνσης των τριήρων ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο με τον Πέτρε Σιλέγκοφ να αναλαμβάνει να τρέξει όλες τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες.

«Άχρηστο το άγαλμα με το… άλογο στην κεντρική πλατεία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απομάκρυνση των αγαλμάτων από την κεντρική πλατεία των Σκοπίων αλλά και περιμετρικά του Βαρδάρη εξήγησε ότι αυτά δεν βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία της πόλης των Σκοπίων αλλά ανήκουν (ιδιοκτησιακά) στο δήμο Centar. Στον δήμο του Κέντρου ανήκει και η αρμοδιότητα παρέμβασης στις προσόψεις των μπαρόκ δημόσιων κτιρίων.

«Ελπίζω ότι θα απομακρυνθεί το άλογο από την κεντρική πλατεία και ενθαρρύνω τον κεντρικό δήμο να συνεχίσει τηn πολιτική απομάκρυνσης αυτών των στοιχείων αλλά δεν είναι κάτι που μπορώ να το απαιτήσω γιατί δεν ανήκει στη δικαιοδοσία μου. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να έχουμε τις συγκεκριμένες κατασκευές στο κέντρο της πόλης. Δεν αποτελούν μέρος της παράδοσής μας, της κουλτούρας μας. Δεν έχουν κάποιο νόημα να βρίσκονται εκεί. Είναι άχρηστα».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ