Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αμπντουλάχ Χότι, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, να γίνει αποκτήσει το Κόσοβο μέρος του λιμανιού του Δυρραχίου- στην Αλβανία. Η κυβέρνηση των Τιράνων είναι έτοιμη να συναινέσει στο αίτημα αυτό της Πρίστινα. Έτσι το Κοσσυφοπέδιο, κατά κάποιον τρόπο, θα αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα και με αυτό οι Αλβανοί έστειλαν το μήνυμα της ενοποίησης τους, γράφει το Σπούτνικ.
Γιατί η Αλβανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει μόνιμα στο Κοσσυφοπέδιο μέρος του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Αδριατικής Θάλασσας με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 1,5 εκατομμύριο επιβάτες και τριπλάσιο εισόδημα;
Ένα ακόμη σύμβολο της ενοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας
Ο Ζιβόγιν Ρακότσεβιτς, δημοσιογράφος και εκδότης από το Κοσσυφοπέδιο, μας λέει ότι κάθε κυβέρνηση τόσο στην Πρίστινα όσο και στα Τίρανα προσπαθεί από το τέλος του πολέμου να βρει ένα αρκετά μεγάλο σύμβολο που μπορεί να περιλαμβάνει όλους τους Αλβανούς.
Όταν τα όπλα σίγασαν, πρόσθεσε, άρχισαν να εφαρμόζονται και να εξετάζονται διάφορα μοντέλα ενοποίησης και ιδεών γύρω από τα οποία θα υλοποιηθεί η εθνική ενότητα.
«Ο Πρωθυπουργός Χότι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό σύμβολο χωρίς νόημα και για το Κοσσυφοπέδιο να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα μέσω του Δυρραχίου, αναφέρει το echedoros-a.gr.
Τίποτα από αυτά δεν είναι φυσικό, δικαιολογημένο και εφικτό, γιατί πώς και με τι να ενώσουν τις δύο αποτυχημένες οικονομίες, επιπρόσθετα η Αλβανία έχει επίσης μεγάλες επιφυλάξεις για όλα αυτά. «Ένα μέρος αυτών των ειδήσεων χρησιμεύει επίσης για να αποσπάσει την προσοχή από δύσκολα εσωτερικά προβλήματα, το ειδικό δικαστήριο στη Χάγη και τη φτώχεια», δηλώνει ο αναφερόμενος δημοσιογράφος.
Ο Ρακότσεβιτς υπενθυμίζει ότι μετά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και την υπογραφή της Συμφωνίας του Κουμάνοβο, οι Αλβανοί είχαν την αίσθηση ότι είχε επιτευχθεί εθνική ενότητα και ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν ολοκληρωθεί επίσημα το αλβανικό εθνοτικό σχέδιο στα Βαλκάνια.
Προσθέτει ότι αντάρτες εξεγέρθηκαν στα Σκόπια και στα νότια της κεντρικής Σερβίας, δημιουργήθηκαν κινήματα για τον ένοπλο διαχωρισμό τμημάτων του Μαυροβουνίου, αλλά η εξέγερση δεν είχε σοβαρές συνέπειες και δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει τώρα δύο λιμάνια
Ο Αγκίμ Σαχίμι, πρόεδρος του Εθνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνει ότι ο Χότι δεν ζήτησε κάτι νέο, αλλά επανέλαβε μόνο όσα υποσχέθηκε το κράτος της Αλβανίας στο Κοσσυφοπέδιο το 2010. Σημειώνει επίσης ότι εκείνη την εποχή, το Κοσσυφοπέδιο είχε ήδη λάβει ένα λιμάνι από την Αλβανία - το Σεντζίν , το οποίο δεν λειτουργούσε, γιατί το Κοσσυφοπέδιο δεν είχε τα κεφάλαια για να επενδύσει σε αυτό.
Ο Σαχίμι δεν πιστεύει ότι διαθέτοντας ένα μέρος από το λιμάνι του Δυρραχίου υπέρ του Κοσσυφοπεδίου, η Αλβανία θα χάσει, αλλά, μάλλον θα κερδίσουν και το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία.
«Οι επιχειρηματίες και οι εισαγωγείς που στέλνουν εμπορεύματα δια θαλάσσης στο Κοσσυφοπέδιο θα χρησιμοποιούν τώρα την Αλβανία, δηλαδή το τμήμα του λιμένα του Δυρραχίου στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο θα μειώσει τους φόρους τους και ο τελωνειακός υπάλληλος δεν θα έχει τρίτη χώρα ως μεσάζοντα».
«Η Αλβανία, από την άλλη πλευρά, δεν χάνει γιατί με αυτόν τον τρόπο, οι υπηρεσίες σε ολόκληρο το Δυρράχιο θα αυξηθούν", εξηγεί.
Η ΕΕ ξεκινά συνομιλίες με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία στις 12 Ιουλίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα ξεκινήσει συνομιλίες με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία στις 12 Ιουλίου, ο Μακρόν και η Μέρκελ θα συναντηθούν με τον Αμπντουλάχ Χότι και τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή, γράφει τούρκικη ιστοσελίδα του Κοσόβου «Kosovo Haber».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Χότι και ο Βούτσιτς θα ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων AFP ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής με εκπροσώπους του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας την Παρασκευή (10 Ιουλίου).
Το γραφείο του προέδρου Μακρόν ανακοίνωσε ότι η σύνοδος κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, στοχεύει στη μείωση των εντάσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα εκπροσωπήσει το Κοσσυφοπέδιο εάν θα είναι ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι ή ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, στη σύνοδο κορυφής.