ναζιστικά σουβενίρ
Βαλκάνια

Ναζιστικά σουβενίρ πωλούνται σε τουριστικές περιοχές της Βουλγαρίας

Οι αντισημιτικές εκδηλώσεις και οι επιθέσεις εναντίον άλλων θρησκειών συνεχίζονται στη Βουλγαρία. Τα αναμνηστικά με τα ναζιστικά σύμβολα είναι ευρέως διαδεδομένα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, και σύμφωνα με τις εβραϊκές οργανώσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, γράφει βουλγαρική εφημερίδα.

 Αυτό αναφέρεται εν μέρει για τη Βουλγαρία από την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για τη θρησκευτική ελευθερία στον κόσμο, που δημοσιεύτηκε χθες.

Σημειώνεται ότι ναζιστικές πορείες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα, αν και ο δήμαρχος το έχει απαγορεύσει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ το Διοικητικό Δικαστήριο της Σόφιας το έχει επιτρέψει, και αυτό είναι μια πρακτική ετών, παρά τις εκκλήσεις των διπλωματών για απαγόρευση.

Τα αντισημιτικά σύμβολα «εμφανίζονται τακτικά σε δημόσιους χώρους», σύμφωνα με την Εβραϊκή κοινότητα στη Βουλγαρία « Σαλόμ», καθώς υπάρχουν όλο και περισσότερες παρόμοιες ρητορικές και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα, και πραγματοποιούνται περισσότερες συναντήσεις ακροδεξιών και ακραίων εθνικιστικών ομάδων, όπως και αναφέρει η εφημερίδα Dnevnik.

 Οι διαδηλώσεις εναντίον Μουσουλμάνων και Εβραίων συνεχίζονται, σύμφωνα με τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας και τους Μουφτήδες καθώς παρατηρούνται βανδαλισμοί, επιθετικά γκράφιτι και σβάστικες, σπασμένα παράθυρα στους ναούς τους.

Δύο περιστατικά αναφέρθηκαν πέρυσι - ένα στις 2 Ιουλίου, όταν ζωγραφίστηκαν με ναζιστικά σύμβολα του Τζαμιού Κουρσουνλού  (αναφέρεται στο Τζαμί Κουρσούμ στο Κάρλοβο) και στις 4 Ιουλίου του περασμένου έτους, όταν  άγνωστοι έσπασαν τα παράθυρα στην μπροστινή πόρτα του μουφτή.

Επισημαίνονται, επίσης, τα θετικά παραδείγματα.

 Για παράδειγμα, το πρώτο εβραϊκό σχολείο στη Σόφια που λειτουργεί εδώ και  20 χρόνια και το Νοέμβριο η χώρα έγινε μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Αναφέρεται, ακόμη,  μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μάιο του 2019, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία το 20% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι διακρίσεις για θρησκευτικούς ή θρησκευτικούς λόγους είναι ευρέως διαδεδομένες στη Βουλγαρία, ενώ το 65%  είπε  ότι είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Συνολικά 93 τοις εκατό λένε ότι θα αισθάνονται καλά αν συνεργάζονται με έναν Χριστιανό, το 80 τοις εκατό με έναν άθεο, το 79 τοις εκατό με έναν Εβραίο, το 75 τοις εκατό με έναν μουσουλμάνο και το 69 τοις εκατό με έναν βουδιστή.

Οι αρνητικές αναφορές για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά  στα ΜΜΕ μειώνονται, αλλά συνεχίζονται διαδικτυακά, αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα,  περιγράφεται στα διαδικτυακά μέσα ως «σατανική» αίρεση και ως «ομάδα οργανωμένου εγκλήματος».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στη διαφωνία σχετικά με τη νομοθεσία που επέτρεψε την αύξηση της χρηματοδότησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και της μουσουλμανικής κοινότητας και την αναβολή της πληρωμής χρεών τους, ενώ καθορίστηκαν ποινές εναντίον Μουσουλμάνων για διάδοση του Ισλαμιστικού Σαλαφισμού και της υποστήριξης της ιδεολογίας του «Ισλαμικού κράτους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...
άρμα μάχης σε ποταμό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Εθνική τραγωδία! 800 Ουκρανοί στρατιώτες αφανίστηκαν στον ποταμό Δνείπερο σε αυτοκτονικές αποστολές -Με «κρέμασμα» απειλούν τον στρατηγό που τις διέταξε

Ο Ουκρανός στρατηγός Σοντόλ δέχεται απειλές και κριτική από όλη την χώρα μετά τις αυτοκτονικές αποστολές απόβασης στον...