Βαλκάνια

Βόσνιος υπουργός: 100.000 μετανάστες θα κατευθυνθούν βόρεια από την Ελλάδα προς τη Δυτική Ευρώπη

Ο Φαχρουίντ Ραντόντσιτς, ο υπουργός ασφαλείας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι περίπου 100.000 παράνομοι μετανάστες μπορεί να κατευθυνθούν προς τη Δυτική Ευρώπη από την Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

Στη συνέχεια, ο Βόσνιος υπουργός ασφαλείας δήλωσε ότι το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση των βοσνιακών συνόρων δεν θα ήταν καλά εξοπλισμένο για να χειριστεί το τεράστιο κύμα των μεταναστών που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τη βαλκανική χερσόνησο, αναφέρει η εφημερίδα Kronen Zeitung.

"Τα σύνορά μας είναι πολύ προσπελάσιμα. Δεν έχουμε αρκετούς [φύλακες] ή υλικούς πόρους, "είπε ο Ραντόντσιτς.

Ο υπουργός ασφαλείας ανέφερε επίσης την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στα στρατόπεδα μετανάστευσης στη Βοσνία, λέγοντας ότι τα στρατόπεδα καθίστανται καθημερινά λιγότερο εύθραυστα, καθώς τα ήδη υπερπλήρη στρατόπεδα συνεχίζουν να δέχονται περισσότερους μετανάστες.

"Μας λείπουν τουλάχιστον 1.200 συνοριοφύλακες. Στην πράξη, μοιάζει σήμερα με έναν αστυνομικό να παρακολουθεί 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Αυτό ειναι αδύνατο!" δήλωσε ο Ραντόντσιτς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αρχές της Βοσνίας έπρεπε να καθαρίσουν το στρατόπεδο Vucjak - ένα τεράστιο αυτοσχέδιο μεταναστευτικό στρατόπεδο που ονομάστηκε "ζούγκλα" για τις απόλυτα άθλιες συνθήκες - αφού εκατοντάδες μετανάστες που ζούσαν στο στρατόπεδο μεταφέρθηκαν σε καλύτερες εγκαταστάσεις διαβίωσης κοντά την πρωτεύουσα Σεράγεβο.

Το στρατόπεδο Vucjak, το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού κοντά στην πόλη Bihac - όχι μακριά από τα σύνορα της Κροατίας - δεν είχε τρεχούμενο νερό, θέρμανση ή σωστές εγκαταστάσεις μπάνιου. Στο στρατόπεδο στεγάστηκαν κυρίως μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία.

Πριν από την εκκένωση του στρατοπέδου, οι αρχές της Βοσνίας κατηγορήθηκαν ευρέως για τη στέγαση μεταναστών στο στρατόπεδο που θεωρήθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη διαβίωση. Μετά από μια σημαντική περίοδο χιονόπτωσης τον Δεκέμβριο, το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε ότι το στρατόπεδο των μεταναστών είναι πιο κοντά στην ανθρωπιστική κρίση και ότι οι θάνατοι δεν ήταν πολύ μακριά.

 

Η Die Zeit για τα προσφυγόπουλα στη Μόρια

 

Ρεπορτάζ για προσφυγόπουλα που ζουν στη Μόρια της Λέσβου και αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με εκτιμήσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχολόγων, φιλοξενεί η Die Zeit.

«Όταν παιδιά προσφύγων φθάνουν στην Ευρώπη, στην πλειοψηφία τους είναι ακόμη υγιή. Γνωρίζουν τον πόλεμο και τη βία, αλλά για κάποια από αυτά η ιστορία της δυστυχίας ξεκινά εδώ, στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας στη Λέσβο», αναφέρει το ρεπορτάζ σημειώνοντας στη συνέχεια ότι η ψυχολογική αυτή νόσος «που εμφανίζεται σε εμφανώς υγιή παιδιά αποκαλείται ‘απάθεια’».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι γιατροί αναγνωρίζουν τη συγκεκριμένη κλινική εικόνα όταν τα παιδιά γίνονται παθητικά σε τουλάχιστον τρεις από τους ακόλουθους τομείς: στην ομιλία, το φαγητό, την κινητικότητα, την κοινωνική ζωή, την φροντίδα του σώματός τους, την υγιεινή, την διάθεση για λήψη μέτρων περίθαλψης και ενθάρρυνσης».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η ασθένεια αυτή ξεκινά σταδιακά, στη χειρότερη περίπτωση εξελίσσεται σε καταθλιπτική απάθεια μέχρι σε κατατονία, σε μια κατάσταση ακαμψίας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άλλοι παιδοψυχολόγοι από σκανδιναβικές χώρες, κάνουν λόγο επίσης και για το «σύνδρομο παραίτησης» που επίσης παρατηρείται σε πολλά παιδιά και στη Σουηδία αναγνωρίζεται πλέον ως «ψυχική ασθένεια». Στην περίπτωση αυτή βασικό χαρακτηριστικό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η «απώλεια της ελπίδας», ενώ σύμφωνα με τη Σουηδή παιδοψυχολόγο που μιλά στην Zeit «το σύνδρομο αυτό παρατηρήθηκε και στους κρατούμενους των στρατοπέδων συγκέντρωσης μετά τον B´ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Και στα παιδιά της Μόριας παρατηρείται απώλεια της ελπίδας», υποστηρίζει η Zeit σημειώνοντας ότι στη δομή «λείπουν τα βασικά, καθαρό νερό, τρόφιμα, τουαλέτες, ένα ζεστό κρεβάτι, ένα ήσυχο μέρος για παιχνίδι».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «στη Μόρια ζουν για την ώρα πάνω από 6000 παιδιά, πολλά εξ αυτών για ενάμιση ή δύο χρόνια».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ