Ο Βούτσιτς δήλωσε σήμερα για το ίδιο θέμα ότι, η Σερβία δεν θα επιζήσει άλλου πολέμου, γι 'αυτό πρέπει να αγωνιστεί για συνομιλίες όταν πρόκειται για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.
Ερωτηθείς για να σχολιάσει τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρένελ, ότι “τα ψεύτικα νέα" είναι ότι υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου”, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι είπε ότι πάντα πρέπει πρώτα να μιλήσουμε.
"Όποτε οι μεγάλες Δυτικές δυνάμεις παρεμβαίνουν, μας ζητούν το ήμισυ της Σερβίας, είναι καθήκον μας λοιπόν να αντισταθούμε", δήλωσε ο ίδιος μετά την επίσκεψή του στις εργασίες κατασκευής της Κλινικής για mολυσματικές τροπικές ασθένειες στο Βελιγράδι.
Ο Βούτσιτς έθεσε επίσης μια ερώτηση στους δημοσιογράφους: «Μπορείτε να φανταστείτε την κατάστασή μας εάν αποφασίζαμε να μην διεξαγάγουμε συνομιλίες, πώς θα επιβίωναν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου τότε, υπάρχει εναλλακτική λύση;»
Μόνο ο πόλεμος είναι μια εναλλακτική λύση και δεν θα το κάνουμε αυτό, είπε, σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν χρειάζεται συγκρούσεις.
Χρειαζόμαστε δεκαετίες ειρήνης, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε νέα νοσοκομεία σε όλη τη Σερβία, δεν θα επιβιώσουμε άλλον πόλεμο. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 χρειαζόμαστε μόνο μια έξυπνη πολιτική", κατέληξε ο Βούτσιτς.
Για το ίδιο θέμα παλαιότερα ο Μάθιου Πάλμερ, είχε διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου μέσα από διάλογο. Εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε την επίλυση πολλών προβλημάτων γι αυτό και παραμένει προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας.
Είχε τονίσει επίσης, πως είναι ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μετά την άρνηση των Βρυξελλών να εγκρίνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.
Μετά την Ελλάδα και η Σερβία στην μέγγενη της δύσης πιέζεται σθεναρά να αποδεχθεί την απόσχιση του Κοσόβου και την δημιουργία του αλβανικού κράτους.
Αν νομίζουμε ότι τα βάσανα των δυο χωρών θα τελειώσουν εδώ πολλοί πλανώνται οικτρά, έχει και άλλη κατρακύλα από την νέα τάξη που θέλει να διαλύσει τα πάντα.