Τα σχέδια του Κρεμλίνου είναι ποικίλα και αφορούν κυρίως τον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων με στρατιωτικό υλικό αιχμής έναντι των απειλών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Την περασμένη εβδομάδα τα πρώτα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας Pantsir-S1 μεταφέρθηκαν στη Σερβία και παραδόθηκαν στο σερβικό ΥΠΑΜ.
Σύμφωνα με τη ρωσο-σερβική σύμβαση, το Βελιγράδι θα παραλάβει μια πυροβολαρχία των έξι συστοιχιών. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων «Σλαβική ασπίδα -2020» ο σερβικός στρατός θα εξασκηθεί επισταμένα στην λειτουργία αυτού του νέου αντιαεροπορικού συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Σερβία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων στην Ευρώπη. Ωστόσο, εκτός από τις προμήθειες που προβλέπονται από τις συμβάσεις αυτές, η Ρωσία "εξοπλίζει" το Βελιγράδι και με δωρεάν υλικό.
Για παράδειγμα, έξι μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και δέκα τεθωρακισμένα οχήματα BRDM-2MS παραχωρήθηκαν δωρεάν στο σερβικό στρατό, ενώ στο μέλλον, προγραμματίζεται η παράδοση εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης T-72. Αλλά γιατί η Ρωσία χρειάζεται να το κάνει αυτό;
Μοναδικός σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ η Σερβία
Είναι γεγονός ότι, εκτός από τη Σερβία, η Ρωσία δεν έχει απολύτως κανέναν σύμμαχο στην Ευρώπη. Επομένως, η διατήρηση της ρωσικής επιρροής στη χώρα αυτή και η αποτροπή της εισόδου της στο ΝΑΤΟ, αποτελεί σημαντικό καθήκον της Μόσχας, αλλιώς τα πράγματα θα γίνουν πολύ σκούρα.
Με τη σειρά της, η προμήθεια όπλων στους "αδελφούς Σλάβους" (όπως τους ονομάζουν οι Ρώσοι), ειδικά μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, είναι η μοναδική διέξοδος για τον σερβικό στρατό και το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού του.
“Το Βελιγράδι είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία. Οι Σέρβοι θαυμάζουν τα όπλα μας και δεν κρύβουν το γεγονός ότι θέλουν επίσης να αποκτήσουν τα συστήματα αεράμυνας S-400 Triumph.
Τα πυραυλικά συστήματα αυτού του τύπου, είναι ακριβά και η ίδια η συμφωνία είναι ήδη περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, η αποστολή των συστημάτων Pantsir-S1, αποτελεί προάγγελο της νέας "πολυπόθητης σύμβασης” για τους S-400. Εξάλλου, αυτά τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (Pantsir-S1) χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των S-400 Triumphs", καταλήγει Ρώσος αμυντικός αναλυτής.
Εμείς όμως θα πάμε παραπέρα και θα αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι Σέρβοι θα αγοράσουν (εφόσον όλα πάνε καλά) τους S-400 και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή, για έναν και μοναδικό λόγο.
Αυτόν της αναζήτησης από την Ρωσία, μιας στρατιωτικής βάσης σε Σερβία ή στο σερβικό κομμάτι της Βοσνίας, για να στοχοποιηθούν άμεσα οι αμερικανικές δυνάμεις και οι βάσεις τους στην Ευρώπη, από ρωσικούς πυραύλους Iskander, οι οποίοι θα έχουν απροσδιόριστο βεληνεκές μάχης.
Πιθανώς, το MEGA-συμβόλαιο για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, να αφορά βέβαια και το κομμάτι της αντιμετώπισης του «καλπάζοντα» αλβανικού εθνικισμού, που ετοιμάζεται κάποια στιγμή, να βάλει μπουρλότο στα Βαλκάνια σε συνεργασία με την Τουρκία βέβαια.