Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας
Ο Πούτιν αποφάσισε να δράσει άκρως δυναμικά στα Βαλκάνια, ενώ από την μία «φορτώνει» συνεχώς το «κέντρο φυσικών καταστροφών» στο Νις, το οποίο είναι ουσιαστικά ρωσική στρατιωτική βάση με ειδικό προσωπικό και συστήματα ενόψει εξελίξεων Σερβίας–Κοσόβου, τώρα δημιουργεί, (σύμφωνα με αλβανικές πηγές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη), ρωσική αεροπορική βάση στην Βοιβοντίνα, τινάζοντας τα πάντα στον αέρα.
Το αεροδρόμιο της Βοιβοντίνα διαθέτει επιφάνεια 2500 τετραγωνικών μέτρων και ο αεροδιάδρομος έχει πλάτος 30 μέτρα και είναι ότι πρέπει για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη .
Ο Αλβανός διπλωμάτης Shaban Murati αναφέρει για το θέμα ότι : "η ΕΕ δεν αντέδρασε ούτε στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Νις ούτε στη νέα αεροπορική βάση της ρωσικής αεροπορίας στην Βοϊβοντίνα.
Δεν αντέδρασε ούτε στους επικίνδυνους στρατιωτικούς ελιγμούς των ρωσικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών στο έδαφος της Σερβίας, ούτε στην αγορά εξειδικευμένων ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών συστημάτων πυραύλων", κατέληξε ο Μουράτι.
Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε σήμερα μήνυμα ισχυρό υποστήριξης στη Σερβία σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο.
Το πλήρες γράμμα του Πούτιν στον Σέρβο πρόεδρο Α. Βούτσις:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για το θερμό καλωσόρισμα με την ευκαιρία της εθνικής σας επετείου .
Η Ρωσία θέλει ισχυρές στρατηγικές σχέσεις με τη Σερβία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η συνεργασία των κρατών μας θα συνεχιστεί δυναμικά σε διάφορους τομείς.
Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την υποδοχή σε μένα και τη ρωσική αντιπροσωπεία στο Βελιγράδι. Λάβετε υπόψη τη συνέχιση του εποικοδομητικού μας διαλόγου και τη συνέχιση των εργασιών μας για την κοινή διεθνή ατζέντα".
Στα πλαίσια αυτά των ρωσο-σερβικών σχέσεων εντάσσεται και η απόφαση «βοήθειας» για την τοποθέτηση ενός ρωσικού υπερ-ραντάρ στο βουνό Καπαόνικ, δίπλα ακριβώς από τα σύνορα με το Κόσοβο, το οποίο σύμφωνα με ειδικούς θα «βλέπει» όλα τα Βαλκάνια και θα φτάνει μέχρι το Αιγαίο.
Αλβανοί αξιωματούχοι από το Κοσσυφοπέδιο αναφέρουν συνεχώς για πιθανές σερβικές απειλές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μυστικό κέντρο της Ρωσίας στο Νις είναι η κύρια απειλή για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Ρωσία θεωρεί ότι το ίδιο ισχύει για την αμερικανική βάση Bonsteel στο Κοσσυφοπέδιο.
Δυτικοί αξιωματούχοι γνώστες ζητημάτων πολιτικής και ασφάλειας στη χώρα, εκτιμούν ότι το ρωσικό κέντρο στο Νις της Σερβίας αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή όχι μόνο για το Κοσσυφοπέδιο αλλά για τη συνολική διεθνή ασφάλεια στα Βαλκάνια.
Το μυστικό Κέντρο της Ρωσίας στο Nις, αναβαθμίζεται σε προσωπικό και μέσα, επιδιώκοντας να αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια.
Η στρατιωτική βάση στο Νις βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. 500 Ρώσοι ειδικοί σύμβουλοι αποτελούν τη μόνιμη δύναμη.
Το 2010, η Ρωσία κατασκεύασε μακριά από το φως της δημοσιότητας στην ουσία την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση εκτός Ρωσίας, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η στρατιωτική βάση στο Νις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σερβίας, καθιερώθηκε ως μια ανθρωπιστική βάση από όπου ρωσικά αεροσκάφη θα λειτουργούν σε περιόδους φυσικών καταστροφών.
Έχει την ικανότητα να κατασκοπεύει την στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ρουμανία (αντιπυραυλική ασπίδα) και Κόσοβο καθώς και να φιλοξενεί ρωσικές δυνάμεις σε μια ενδεχόμενη αποστολή, μαζί με τις ειδικές μονάδες του σερβικού στρατού στο Νις.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις και το επιχειρησιακό επιτελείο στο Νις, είναι σε θέση να συντονίσουν τις ενέργειες τους με άλλες δύο ταξιαρχίες στις περιοχές Ράσκα και Βράνιε στην Σερβία, όπου κάθε ταξιαρχία έχει 11 τάγματα που απαρτίζονται από συνδυασμένες δυνάμεις , οι οποίες βρίσκονται ήδη κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.
Σκοπός της ρωσικής στρατιωτικής βάσης είναι ο έλεγχος των Βαλκανίων, και η μελλοντική εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph, ως πιθανό αντιστάθμισμα στην ισχυρή παρουσία αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική εκμετάλλευση από τους Ρώσους και του σερβικού αεροδρομίου Έτσκα .
Οι Ρώσοι «βλέπουν» πιθανές εξελίξεις εκτός του Κοσόβου , πιθανόν και σε άλλες χώρες της περιοχής ενόψει του σχεδίου Μεγάλη Αλβανία, μιας και το «καζάνι βράζει».