Βαλκάνια

Προάγγελος εξελίξεων: Αιματοχυσία σε Σκόπια-Βαλκάνια προβλέπει το Politico - «Έρχονται αστραπιαίες αλλαγές συνόρων»

Αντίστροφη μέτρηση για νέα αιματοχυσία στα Βαλκάνια βλέπει το Politico. Θέση υπέρ της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, παίρνει σε άρθρο του ο ιστότοπος Politico, απηχώντας και τις απόψεις πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων.

Με εύγλωττο τίτλο «Μια αλλαγή συνόρων που η Δύση θα πρέπει να καλοσωρίσει», στο άρθρο αναγνωρίζεται ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη (βλέπε Ισπανία) ωστόσο προκρίνεται ότι σε τυχόν ανταλλαγή συνόρων μεταξύ και Σερβίας και Κοσόβου τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών. Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, έθεσε ευθέως αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης, οπότε η αλλαγή συνόρων στο Βορρά επηρεάζει και τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «παρά τους κινδύνους, μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο τις συγκεκριμένες χώρες όσο και την ΕΕ».

«Η Ευρώπη έχει έντονο και κατανοητό φόβο για την αλλαγή των εθνικών συνόρων. Ωστόσο, οι συζητήσεις για μια ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση για δύο δεκαετίες, αξίζουν ‘’προσεκτικής υποστήριξης’’».

Στο κείμενο ο αρθρογράφος αποκαλεί τους φόβους για την επαναχάραξη των εθνικών συνόρων ως «συμβατική σκέψη», σημειώνοντας ότι η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου είναι ένας «σημαντικός πονοκέφαλος» για την ήπειρο που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Τροφοδοτεί την αστάθεια στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο μπλοκ» σημειώνει.

«Ενώ το αδιέξοδο συνεχίζεται, καμία χώρα δεν έχει ρεαλιστική ελπίδα να ενταχθεί στην ΕΕ. Οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές στο Βελιγράδι ότι πρέπει να διευθετήσει τη διαφωνία του με το Κοσσυφοπέδιο προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ» αναφέρει το Politico.

O αρθρογράφος αναγνωρίζει ότι η κύρια αντίρρηση είναι ότι η αλλαγή συνόρων οπουδήποτε απειλεί τα σύνορα παντού στην περιοχή. «Η ‘’Μακεδονία’’ έχει μια μεγάλη εθνοτική αλβανική μειονότητα που κυριαρχεί σε μια περιοχή που εκτείνεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, τα Σκόπια. Μια απόσχιση θα σήμαινε έναν τρομερό πόλεμο. Η περιοχή που κυριαρχείται από Σέρβους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης απειλεί να αποσχιστεί σε σταθερή βάση. Σίγουρα μια ανταλλαγή εδαφών θα τους ενθάρρυνε;»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλά παλιά βαλκανικά κράτη αποφεύγουν ενστικτωδώς τις αλλαγές των συνόρων, υποστηρίζοντας ότι αντικατοπτρίζουν τη λογική της τρομακτικής εθνοκάθαρσης της δεκαετίας του 1990. «Ωστόσο, αυτές ήταν επιθετικές πράξεις, και αυτή (η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου) θα ήταν το αντίθετο. Το Κόσοβο και η Σερβία μιλούν για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, με σημαντική υποστήριξη μεταξύ των ανθρώπων που θα επηρεαστούν άμεσα. (Η ανταλλαγή εδαφών) υπόσχεται να προσφέρει πραγματική καλή θέληση, μια ‘’ποιότητα’’ που λείπει πολύ στην περιοχή» συμπεραίνει ο αρθρογράφος.

Τα πράγματα λοιπόν γίνονται πιο περίπλοκα. Το μικρό, άκρως διεφθαρμένο κράτος της Αλβανίας, ενήργησε με συνέπεια ως υπηρέτης του ΝΑΤΟ, από τότε που η συμμαχία- υπό αμερικανική ηγεσία – υποστήριξε τους Αλβανούς τρομοκράτες στην αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

Οι ΗΠΑ δημιουργούν την Μεγάλη Αλβανία. Ενα κράτος, το Κόσοβο, που αποτελείται μόνο από αλβανικό πληθυσμό, θα ενωθεί με την Αλβανία και απομένουν μόνο οι Αλβανοί των Σκοπίων. Δεν γνωρίζουμε πλέον αν τους συμφέρει να ψηφίσουν «ΝΑΙ” στο επικείμενο δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ποιος Αλβανός δεν θα ήθελε ένωση με Αλβανία-Κόσοβο;

Ουσιαστικά οι Αλβανοί πιέζουν για να πάρουν το Πρέσεβο από την Σερβία που έχει κατεξοχήν αλβανικό πληθυσμό. Θα παραδώσει η Σερβία εθνικό έδαφος;

Σε περίπτωση που αποτύχει δηλαδή η ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, δημιουργούν μια δεύτερη ζώνη άμυνας βάζοντας μπροστά τη Μεγάλη Αλβανία ως ανάχωμα στην Ρωσική επέλαση στην περιοχή.

Ας σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα μέχρι πρόσφατα «ξόρκιζε» τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά στα μέσα Ιουλίου εμφανίστηκε να αλλάζει ξαφνικά άποψη. Ο Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στο πλαίσιο οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ ενισχύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις Αλβανίας-Κοσόβου.

Όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, οι Αμερικανοί δημιουργούν την πρώτη ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση στην Αλβανία. Επιπλέον θα βοηθήσουν την Αλβανία να αποκτήσει και πολεμική αεροπορία

Ο Ράμα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι αξιωματούχοι (μας) συζητούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής ικανότητας της Αλβανίας».

Η απόκτηση πολεμικής αεροπορίας από την Αλβανία βρίσκεται στο άμεσο σχεδιασμό των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...