Οδεύουμε προς ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια, ειδικότερα μετά από την πολεμική ρητορική του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου περί της επικείμενης αλλαγής συνόρων. Με σταθερούς ρυθμούς στήνεται νέο σκηνικό έντασης στα Βαλκάνια με αντιδράσεις όλων των πλευρών στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και υποψίες για ξέσπασμα νέου αντάρτικου στο Πρέσεβο.
Πολύ πιθανή είναι μια ανάφλεξη στα Βαλκάνια καθώς υπάρχουν περιοχές που ανήκουν σε βαλκανικές χώρες αλλά ζουν σε αυτές αλλότριοι πληθυσμοί, όπως συμβαίνει στην Σερβία με τους αλβανόφωνους κατοίκους του Πρέσεβο και στο Κόσοβο με την σερβική κοινότητα της Μιτροβίτσα.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε ότι η αλλαγή των συνόρων του Κοσόβου μπορεί να γίνει μόνο με πόλεμο και το μόνο θέμα που μπορεί να συζητηθεί με τη Σερβία είναι η αμοιβαία αναγνώριση. «Όταν τα σύνορα αμφισβητούνται αρχίζει ο πόλεμος. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά κάνει λάθος», δήλωσε ο Χαραντινάι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. «Τα σύνορα αυτά καθορίσθηκαν από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου και την επέμβαση του ΝΑΤΟ, είναι τα σύνορα μετά από πόλεμο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Χαραντινάι, το μόνο που μπορεί να συζητηθεί με τη Σερβία είναι η αμοιβαία αναγνώριση όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος πρόσφατα, Χασίμ Θάτσι. «Η αλλαγή των συνόρων ενδιαφέρει μόνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ήπειρό μας δεν υπάρχει καμία άλλη προσωπικότητα που να ενδιαφέρεται για αυτό», είπε. «Δεν ανήκουμε στην επιρροή του. Ανήκουμε στον κόσμο στον οποίο επικεφαλής είναι η Αμερική. Δεν πρέπει να παίζουμε με τα σύνορα», συνέχισε.
Φυσικά με τις δηλώσεις του αυτές ο πρωθυπουργός του Κοσόβου αποκάλυψε και επίσημα ποιος κρύβονταν εξαρχής πίσω από τον διαμελισμό της Σερβίας και την απόσχιση της περιοχής από το Βελιγράδι. Μόνο που εδώ κάνει κάποιο λάθος. Οι ίδιες οι ΗΠΑ είναι αυτές που σχεδιάζουν μια ανταλλαγή εδαφών της Μιτροβίτσα με αυτά του Πρέσεβου διότι έτσι θεωρούν ότι μπορεί να λυθεί οριστικά το ζήτημα με την Σερβία.
Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε θα μπορέσουν οι Σέρβοι να ξαναέχουν στην κατοχή τους την καίριας σημασίας για αυτούς Μιτροβίτσα που θεωρείται το «λίκνο» του σερβικού έθνους με τις εκκλησίες και τα μοναστήρια.
«Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε και αυτή η λύση πρέπει να περιλαμβάνει ανταλλαγή εδαφών», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ανναφερόμενος στην επιστροφή της περιοχής της Μητρόβιτσα στον σερβικό εθνικό κορμό και την ανταλλαγή της με το Πρέσεβο μια περιοχή της νότιας Σερβίας που κατοικείται από αλβανόφωνους.
Είναι η πρώτη φορά που η Σερβία τάσσεται επίσημα υπέρ της ανταλλαγής αυτής την οποία ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ, δεν διαφωνούν οι Ρώσοι και συμφωνεί η ΕΕ.
Σε αντίστοιχη τοποθέτηση προχώρησε πριν δύο εβδομάδες και ο Κοσοβάρος Χ.Θάτσι. Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι “Pink”, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι «η Σερβία πρέπει να κατέβει στο διάλογο με δική της πρόταση»
«Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση από την διαίρεση του Κοσόβου (σ.σ. ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στη Σερβία και για την ανταλλαγή εδαφών). Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσσόβου. «Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. […] Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο» σχολίασε ο Ι. Ντάτσιτς και ίσως δεν έχει άδικο: 300.000 Σέρβοι είναι εγκλωβισμένοι στην Μητρόβιτσα και καταπιέζονται από την αλβανική διοίκηση του Κοσόβου που την στηρίζει το ΝΑΤΟ με την KFOR.
Αντίστοιχα οι αλβανόφωνοι του Πρέσεβο, έχουν αρχίσει και κινούνται έντονα και είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει νέο αντάρτικο.
Αντίστροφη μέτρηση για νέα σύνορα στα Βαλκάνια
Τα Βαλκάνια αποτελούν πυρήνα γεωπολιτικών ανακατατάξεων πλέον και η ”μεγάλη έκρηξη” είναι προ των πυλών…
«Ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, δεν θέλει καν να ακούσει τις αντιρρήσεις που ακούγονται από το πολιτικό φάσμα του Κοσσυφοπεδίου, σχετικά με την ιδέα της διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία», γράφει η Γκαζέτα Μπλιτς.
Σε συνέντευξή του στην «RTV Dukagjini», δήλωσε ότι υποστήριξη αυτής της ιδέας από το λαό είναι πολύ μεγάλη, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα ειδικά για το θέμα αυτό. «Η μαζική βούληση των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου είναι υπέρ αυτής της ιδέας, όπως και η μαζική βούληση εκείνων όλων που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο. Το αίτημά τους είναι δίκαιο και αποδεκτό, κανείς δεν θα ήταν εναντίον, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ», δήλωσε ο Θάτσι.
Ο πρόεδρος εξακολουθεί να επιμένει – γράφει το δημοσίευμα- ότι δεν θα υπάρξει διαίρεση ή ανταλλαγή εδαφών, και όπως είπε αυτή ήταν μια παλιά ιδέα της σερβικής Ακαδημίας Επιστημών, αλλά, τόνισε ότι εργάζεται σκληρά για να ενταχθεί η Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Θάτσι πρόσθεσε ότι δεν είναι αλήθεια ότι με την περίπτωση της ένωσης της Κοιλάδας, το Κοσσυφοπέδιο θα χάσει μέρος από το βορρά.
«Επαναλαμβάνω ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα, είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα δεν θα υπάρξει διαχωρισμός για αντάλλαγμα, θα μπορούσε να γίνει, ώστε να ενσωματωθεί το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και η Μέντβεντζα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά πρόκειται για μια ψευδή είδηση», είπε. Επιβεβαίωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει επίσημα την ιδέα της ένταξης της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη χώρα (Κοσσυφοπέδιο).