Βαλκάνια

Επίθεση κατά της Σερβίας ισοδυναμεί με επίθεση κατά Ρωσίας - Ρωσία και Σερβία ένωσαν την μοίρα τους και μαζί αυτή των Βαλκανίων με συμφωνίες μαμούθ

Του Βασίλη Καπούλα

Σεισμικές αλλαγές στα Βαλκάνια έρχονται από την υψηλόβαθμη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Σερβίας και την κατ ιδίαν συνομιλία Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς. Ρωσία και Σερβία ενώνουν την μοίρα τους στα Βαλκάνια. Οι δυο χώρες υπέγραψαν κοινή ΑΜΥΝΤΙΚΗ Συνθήκη, oποιαδήποτε επίθεση κατά της Σερβίας ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Ρωσίας. Αρα κάτι έρχεται και μάλιστα πολύ γρήγορα.

Από και και πέρα η Σερβία θα εξοπλιστεί με σύγχρονα μαχητικά Su-30, ρωσικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά S-300, BUK-M2E, Pantsir, συστήματα «Smerch» και «Uragan».

Η Σερβία ενδιαφέρεται για ισχυρό σύστημα πυραυλικής άμυνας και συγκεκριμένα είτε το «Buk-M2» είτε ακόμα και το  S-350, δηλώνει ο Σέρβος ειδικός αμυντικός αναλυτής  Μίροσλαβ Λαζάνσκι.

Πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα αεράμυνας της Σερβίας απαιτείται να καλύψει και μια συγκεκριμένη περιοχή και θα αφορά την προστασία όλων των ζωτικών κέντρων της χώρας, όπως η πρωτεύουσα,  σημαντικές βιομηχανικές περιοχές και σταθμοί  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον συζητήθηκε η Ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση και η σύνδεση της Σερβίας με την Τουρκία μέσω Turkish Stream.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα καταστήσει τη Σερβία σημαντικό σημείο φυσικού αερίου στην Ευρώπη..

Πως θα γίνει αυτό, μένει να το δούμε.

Την ένταξη της Σερβίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση συζήτησαν Β.Πούτιν-Α.Βούτσιτς. Την ανακοίνωση την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας ο οποίος τόνισε ότι αυτό θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. "Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη" πρόσθεσε.

Η επόμενη βόμβα ήρθε πάλι από τον πρόεδρο Β.Πούτιν ο οποίος είπε:

"Mόσχα και Βελιγράδι συζήτησαν την σύνδεση της Σερβίας με τον αγωγό "Τurkish Stream".

Πρόσθεσε επίσης ότι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην σερβική αγορά και παραδίδουν ρωσικό φυσικό αέριο που το 2022 θα φτάσει τα 3.5 δισ κυβικά μέτρα.

Ο Α.Βούτσις ευχαρίστησε με τη σειρά του την Ρωσία για την "διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας. Η Ρωσία είναι πάντα φίλος της Σερβίας" είπε.

"Αν και δεν θέλω να αναμιχθώ στις εσωτερικές σχέσεις της Ρωσίας, εντούτοις θα ευχηθώ στον πρόεδρο Πούτιν καλή επιτυχία στις ερχόμενες εκλογές ώστε να συνεχιστεί η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών".

"Ως εκπρόσωπος ενός μικρού αλλά περήφανου Έθνους με αξιοπρέπεια, θέλω να πω ότι εκτιμώ εγώ και ο λαός μου την φιλία με τη Ρωσία".

Ευχαριστώ την Ρωσία για μερικά πράγματα

Πρώτον, επειδή απέτρεψε την γενοκτονία, δεύτερον επειδή μας έδωσε την ευκαιρία να πολεμήσουμε για Κόσοβο-Μετόχια και επειδή χάρη στην υποστήριξη του προέδρου Πούτιν, αποκτούμε ισχυρή Αεροπορία διατηρώντας το στάτους "ουδέτερης χώρας".

"Η στρατιωτική τεχνική συνεργασία θα συνεχιστεί" τόνισε.

"Η Σερβία θα προμηθευτεί ελικόπτερα, ΤΟΜΑ, άρματα μάχης και αντιαεροπορικά".

"Η Σερβία θα λάβει μέρος στην 75η επέτειο της μάχης του Στάλινγκραντ".

"Ευχαρίστησα τον Πούτιν και τον προσκάλεσα στο Βελιγράδι επειδή το 2019 θα πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνια του Ναού Sava.

"Συζήτησα με τον Πρόεδρο Πούτιν για ώρες και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επεκτάθηκαν σε ευρύτερα θέματα".

Ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στα Βαλκάνια.

"Θα υποστηρίξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας".

"Στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, η Μόσχα θα υποστηρίξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση".

"Συζητήσαμε και θέματα οικονομικής συνεργασίας. Η Σερβία μπορεί να γίνει σημαντικός κόμβος διέλευσης του ρωσικού αερίου συνδεόμενη με τον Turkish Stream".

Η Μόσχα αποκτά επίσημα «λόγο» και πρόσβαση στο σερβικό έδαφος για το οποίο σημειωτέον «εγγυάται» την εδαφική ακεραιότητα έναντι οποιουδήποτε εχθρού ενώ θα έχει και ενεργό ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κόντρα Ρωσίας και ΗΠΑ θα «ανάψει» για τα καλά στην περιοχή και θα έχουμε πολλά επεισόδια και στην σερβική δημοκρατία της Βοσνίας η οποία δεν αποδέχεται την είσοδο στο ΝΑΤΟ ως μέρος της συνομοσπονδίας.

Επίσης η κατάσταση σε ΠΓΔΜ , Βουλγαρία και Μαυροβούνιο παραμένει «ρευστή» και όλα είναι πιθανά λόγω «ρωσικού δακτύλου».

Οι δύο χώρες ( Σερβία-Ρωσία) αποφάσισαν τώρα να προχωρήσουν σε ποικίλες διμερείς αμυντικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από τη Σερβία τουλάχιστον έξι στρατιωτικών ελικοπτέρων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία.

Ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε επίσης την άρνηση της Σερβίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την αντίθεσή του στις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία από τη Δύση, κάτι που του ζητάνε συνέχεια οι Γερμανοί και η ΕΕ.

Με λίγα και απλά λόγια,  οι Σέρβοι διάλεξαν «στρατόπεδο» και "αρματώνονται"  ενόψει δεύτερου κύματος «επιθέσεων» του ΝΑΤΟ που δεν επιθυμεί η χώρα να καταστεί κύρια βάση του ρωσικού στρατού στα Βαλκάνια. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες από εδώ και στο εξής.

https://www.youtube.com/watch?v=v0LkLz8P83k

https://youtu.be/v0LkLz8P83k?t=1

https://www.youtube.com/watch?v=Xw57-sKpX30

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ