Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Παίρνει φωτιά η Μεσόγειος! Ετοιμάζει νέα στρατιωτική βάση η Μόσχα στην Βεγγάζη;-Ρωσικός οπλισμός στο Τομπρούκ

Η Ρωσία φέρεται να μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό από τη ναυτική της βάση στην  Ταρτούς της Συρίας στο λιμάνι Τομπρούκ στην Ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την ουκρανική ιστοσελίδα «Express Defence».

Το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, αποκάλυψε ότι η όλη επιχείρηση ήταν μυστική και πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 8 Απριλίου 2024.

Ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε με δύο αποβατικά πλοία του Βόρειου ρωσικού  στόλου, που είχαν εισέλθει στη Μεσόγειο Θάλασσα δύο εβδομάδες πριν.

Οι πληροφορίες υπογράμμισαν ότι η φύση των ρωσικών στρατιωτικών προμηθειών στην Λιβύη παραμένει ανεπιβεβαίωτη, και δεν μπορεί να διακριθεί ξεκάθαρα από δορυφορικές εικόνες που καταγράφουν την φόρτωση εξοπλισμού σε ρωσικά πλοία στο λιμάνι της Ταρτούς.

Οι ίδιες πηγές ομιλούν για σοβαρές ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση στην Λιβύη.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αποκάλυψε τα σχέδια της Ρωσίας για την ίδρυση μιας ειδικής στρατιωτικής δύναμης με το όνομα «Αφρικανική Λεγεώνα» για να αντικαταστήσει τους μισθοφόρους της Βάγκνερ

Η νέα δύναμη αναμένεται να αναλάβει διαφορετικά καθήκοντα, ασκώντας ενδεχομένως μεγαλύτερη επιρροή στη Λιβύη και σε άλλα αφρικανικά έθνη.

Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι το επιχειρησιακό πεδίο της λεγεώνας θα περιλαμβάνει την Λιβύη, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον Νίγηρα, και θα λειτουργεί υπό την άμεση εξουσία της στρατιωτικής διοίκησης, υπό την επίβλεψη του στρατηγού Γεβγένι Γιεβτουσένκο (Yevgeny Yevtushenko), δηλαδή του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας.

Πόλεμος φατριών στην Τρίπολη της Λιβύης  

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, με επικεφαλής τον γνωστό φιλότουρκο πρόεδρο Αμπντουλχαμίτ Ντειμπά τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με τις δραστηριότητες των ένοπλων πολιτοφυλακών που είναι πιστές σε αυτήν,  εν μέσω ανησυχιών για νέα έξαρση των μαχών.

Μάρτυρες και τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η «μονάδα Hadiqa» του Αμπντέλ Γκάνι Αλ Κακάλι, γνωστή και ως «Ghniwa», ήταν σε επιφυλακή στην περιοχή Αμπού Σλίμ της Τρίπολης.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι όλες οι λιβυκές πολιτοφυλακές και οι ένοπλες ομάδες στην πόλη βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Το «Λιβυκό Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορές για τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση των ενόπλων ομάδων που είναι πιστές στο GNU  (φιλότουρκοι) Τρίπολη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται να ξεσπάσουν ένοπλες συγκρούσεις σε κατοικημένες περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια περίοδο, ο Χαφτάρ δέχεται πολύ “στενό μαρκάρισμα” από τις ΗΠΑ, για συνεργασία, αλλά όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος έχει στενή σχέση με την Μόσχα, που θέλει να προλάβει τους Αμερικανούς και να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στην Ανατολική πλευρά της χώρας που είναι γεμάτη με κοιτάσματα υδρογονανθράκων.  

Ρωσική βάση δίπλα στην τουρκική στην Λιβύη μια  ανάσα από την Σικελία που είναι το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ  για την Μεσόγειο;

Από το 2019 τουλάχιστον αναφέρουμε ότι η Μόσχα επιθυμεί να δημιουργήσει μια ναυτική στρατιωτική βάση στην Βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα στην Ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από τον Στρατάρχη Χαφτάρ.

Δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει και παλιότερα ότι, Τομπρούκ ή Βεγγάζη, θα αποκτήσουν μια ρωσική βάση και ο στρατός του Χαφτάρ θα λάβει ως δώρο  μυστικά ρωσικά πυραυλικά συστήματα μικρής εμβέλειας και άλλα όπλα για τον στρατό του.

Γιατί χρειάζεται η Ρωσία για τη Λιβύη;

Αν και οι θέσεις Ρώσων εμπειρογνωμόνων για τον ηγέτης της Ανατολικής Λιβύης  είναι διαμετρικά αντίθετες, συμφωνούν ωστόσο, ότι η παρουσία του στη Λιβύη είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ρωσία.

«Η Λιβύη αποτελεί ευκαιρία για συνεργασία στον πετρελαϊκό τομέα. Η χώρα  έχει καλής ποιότητας  πετρέλαιο. Αν μιλάμε  όμως  για την τρέχουσα κατάσταση η Λιβύη έχει γίνει εξαγωγέας αστάθειας.

Η συνεργασία των ειδικών υπηρεσιών είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η διείσδυση  τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού εδάφους », είχε δηλώσει ο Ρώσος ειδικός Α. Οντίσκοφ.

«Η Λιβύη είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου πλησιέστερα στην Ευρώπη. Η πρόσβαση στον πετρελαϊκό πλούτο της ανοίγει τρομερές προοπτικές σε πολλές ρωσικές εταιρείες», είχε τονίσει έτερος Ρώσος ειδικός.

Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμο για τη Ρωσία να έχει ένα ισχυρό σημείο, (μια στρατιωτική βάση) στην περιοχή του Μαγκρέμπ, η οποία  θα κάλυπτε  την επέκταση της επιρροής της στην αφρικανική ήπειρο και θα διασφάλιζε την προστασία των μελλοντικών ρωσικών επενδύσεων στα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ-Οι Ρώσοι πετούν μαζικά τους εξουθενωμένους Ουκρανούς σε τάφους-χαντάκια στο Τσάσοφ Γιαρ-Έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την πόλη

Ούτε αντίσταση δεν επιδεικνύουν πλέον οι Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν ζόμπι από την παρατεταμένη...
Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...