Τουλάχιστον 287 μαθητές απήχθησαν εξαιτίας ενόπλων από σχολείο της βορειοδυτικής Νιγηρίας. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μαζικής απαγωγής στη χώρα της Δυτικής Αφρικής μέσα σε μόλις λίγες μέρες.
Οι Αρχές της Νιγηρίας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι πάνω από 100 μαθητές είχαν απαχθεί κατά την επίθεση στην κωμόπολη Κουρίγκα, αλλά ο διευθυντής του σχολείου είπε στον κυβερνήτη της περιφέρειας Καντούνα κατά την επίσκεψή του στην κωμόπολη ότι ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων ήταν 287.
«Θα διασφαλίσουμε ότι θα γυρίσουν πίσω όλα τα παιδιά. Συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες ασφαλείας», υποσχέθηκε ο κυβερνήτης στους κατοίκους.
Συχνές οι απαγωγές μαθητών στη Νιγηρία
Όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία οι απαγωγές μαθητών από σχολεία στη βόρεια Νιγηρία είναι συχνές και έχουν εξελιχθεί σε τεράστια πηγή ανησυχίας από το 2014, όταν ισλαμιστές εξτρεμιστές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν πάνω από 200 μαθήτριες από το χωριό Τσιμπόκ του κρατιδίου Μπόρνο.
Τα τελευταία χρόνια οι απαγωγές είναι συχνότερες στις σπαρασόμενες από βία βορειοδυτικές και κεντρικές περιοχές της Νιγηρίας, όπου δεκάδες ομάδες ενόπλων στοχοθετούν συχνά χωρικούς και ταξιδιώτες για να αποσπάσουν τεράστια λύτρα.
Επίθεση – αστραπή των ενόπλων απαγωγέων
Στη χθεσινή επίθεση οι ένοπλοι έκαναν έφοδο στο δημοτικό σχολείο της κωμόπολης Κουρίγκα λίγο μετά τη συγκέντρωση των μαθητών στο προαύλιο στις 08:00 π.μ. τοπική ώρα και άρπαξαν σχεδόν 200 παιδιά προτού φθάσει βοήθεια.
Δυνάμεις ασφαλείας έφθασαν στην κωμόπολη αρκετές ώρες αργότερα και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό των παιδιών με τους γονείς και μέλη της κοινότητας να αναμένουν ανήσυχοι.
Η επίθεση έγινε λίγες μέρες μετά την απαγωγή από εξτρεμιστές στη βορειοανατολική Νιγηρία άνω των 200 ατόμων.
Στην πλειονότητά τους ήταν γυναικόπαιδα, τα οποία στοχοθετούν συχνά ομάδες ενόπλων στη ζώνη αυτή των συγκρούσεων της Νιγηρίας και πολλά θύματα απελευθερώνονται μόνον μετά την καταβολή μεγάλων ποσών.
Oι δύο επιθέσεις αυτής της εβδομάδας υπογραμμίζουν την επιδεινούμενη κρίση ασφαλείας στη Νιγηρία, η οποία τον περασμένο χρόνο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press.
Ο Μπόλα Τινούμπου εξελέγη πέρυσι πρόεδρος της Νιγηρίας με τη δέσμευση να τερματίσει τη βία, αλλά «δεν έχει σημειωθεί ακόμη απτή βελτίωση στην κατάσταση της ασφάλειας», σύμφωνα με τον Ολουγόλε Οτζεβάλε, ερευνητής του Ινστιτούτου Μελετών για την Ασφάλεια, που εστιάζει στην Αφρική.