Οι επικεφαλής της άμυνας της Δυτικής Αφρικής σχεδιάζουν πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, εάν οι πραξικοπηματικές αρχές δεν αποκαταστήσουν την ανατραπείσα κυβέρνηση μέχρι απόψε, υποδηλώνοντας την πιθανότητα ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου. Η σύγκρουση προσελκύει επίσης τις ενδιάμεσες δυνάμεις, τη Γαλλία και τη Ρωσία, που βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του πραξικοπήματος του Νίγηρα, αν και καμία δεν έχει αμφισβητήσει άμεσα την άλλη.
Ο Abdel-Fatau Musah, ο επίτροπος για τις πολιτικές υποθέσεις, την ειρήνη και την ασφάλεια στην Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) δήλωσε σχετικά με τα στρατιωτικά σχέδια που καταρτίζονται ως μήνυμα προς την ομάδα Νίγηρα-Μπουρκίνα Φάσο-Μάλι (N-BF-M): "Όλα τα στοιχεία μιας ενδεχόμενης επέμβασης έχουν εκπονηθεί, συμπεριλαμβανομένων των πόρων, του πώς και του πότε", σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera.
Ο Musah έκανε τη δήλωση αυτή στο τέλος μιας τριήμερης συνάντησης στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα. Η ECOWAS έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και δήλωσε ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση βίας εάν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ μέχρι την Κυριακή.
Η Νιγηρία ηγείται της επίθεσης κατά του Νίγηρα στην ECOWAS, με την Αμπούτζα να έχει ήδη διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Νιαμέι. Ο 15μελής οργανισμός έστειλε επίσης αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Πέμπτη επιδιώκοντας μια "φιλική λύση", αλλά μια πηγή της συνοδείας δήλωσε ότι μια συνάντηση στο αεροδρόμιο με τους εκπροσώπους του στρατού δεν απέφερε καμία πρόοδο, πρόσθεσε το δημοσίευμα.
Το πραξικόπημα του Νίγηρα και η υποστήριξή του από την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι κατά της ECOWAS αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη απώθηση κατά της Γαλλίας και μια έλξη προς τη Ρωσία. Έχει ξεκινήσει από πέρυσι, όταν ξέσπασαν διαμαρτυρίες κατά του Παρισιού στις πρώην αποικίες του στο Σαχέλ.
Σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής
Τα γεγονότα στο Σαχέλ συμπίπτουν επίσης σχεδόν με τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, όπου ολόκληρη η ήπειρος επιδίωξε ανοιχτά τη δέσμευση με τη Ρωσία και εξέφρασε είτε άμεσα είτε έμμεσα την απογοήτευσή της για την παγκόσμια πολιτική που είναι άδικα στραμμένη υπέρ της εύπορης Δύσης.
Αυτό όμως που εντυπωσίασε ήταν ότι οι ηγέτες της Νότιας Αφρικής, της Ζιμπάμπουε, της Ερυθραίας, της Ουγκάντα και ο χαρισματικός πραξικοπηματίας και αξιωματικός του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο, λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, επιτέθηκαν ανοιχτά στη Δύση.
Κατακεραύνωσαν τις ηγεμονικές πολιτικές της- τη "νεοαποικιακή" εκμετάλλευση που διαιώνισε τη φτώχεια στην ήπειρο- αναφέρθηκαν στο δουλεμπόριο της επί πέντε αιώνες- επέβαλαν κυρώσεις σε ευάλωτες χώρες ως μέτρο αντιποίνων- και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την πρώην Σοβιετική Ένωση για την υποστήριξη των μεταπολεμικών αντιαποικιακών αγώνων ελευθερίας κατά του Απαρτχάιντ από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη απομαγνητοφωνημένα κείμενα των ομιλιών διαφόρων αφρικανών αρχηγών κρατών στη σύνοδο κορυφής και στις ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις τους με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
'Η Ρωσία συμμετέχει αλλά δεν παρεμβαίνει'
Η τρέχουσα αναδυόμενη σύγκρουση, ωστόσο, απειλεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ και ενδεχομένως να επεκταθεί σε τμήματα του Μαγκρέμπ, εάν ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι (N-BF-M) συγκρουστούν με τη Νιγηρία και τη Γαλλία. Ενώ το Παρίσι και η Μόσχα δεν θα συγκρουστούν άμεσα στον πιθανό περιφερειακό πόλεμο, ακόμη και μια αρχική υποστήριξη των αντίπαλων στρατοπέδων θα προκαλέσει σημαντικές καταστροφές προτού οι δύο δυνάμεις κανονίσουν εκεχειρία.
Η Ρωσία προσπάθησε να περιορίσει τη σύγκρουση, καθώς δεν παρενέβη στα γεγονότα και τις αντι-γαλλικές διαδηλώσεις, όπως παρατηρείται στις επίσημες δηλώσεις του Λευκού Οίκου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ. Μια τέτοια πράξη θα προκαλούσε διαφορετικά την αντίδραση των δυτικών αντιπάλων της και θα οδηγούσε σε ένα κλιμακούμενο σπιράλ αντιδράσεων, το οποίο, ακόμη και αν είναι διπλωματικό, μπορεί να επισπεύσει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της ECOWAS και της N-BF-M.
Αλλά αυτό που χαρακτηρίζει το επεισόδιο είναι οι αυξανόμενες αντι-γαλλικές διαδηλώσεις και οι διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας τον τελευταίο χρόνο στον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, τη Σενεγάλη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΡ).
Η Γαλλία απέτυχε να παράσχει ασφάλεια
Το CNN επικαλέστηκε διαδηλωτές από τον Νίγηρα, οι οποίοι ανέφεραν την τρέχουσα κριτική ότι εξακολουθούν να υπομένουν την πατερναλιστική αποικιοκρατική στάση της Γαλλίας, η οποία εξακολουθεί να υπαγορεύει τις πολιτικές της χώρας. Γαλλική αποικία για περισσότερα από 50 χρόνια πριν από την ανεξαρτησία της το 1960, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ισχυρές πριν από το πραξικόπημα.
"Αλλά πολλοί Νιγηριανοί πιστεύουν ότι η Γαλλία συνέχισε να ενεργεί ως αυτοκρατορική δύναμη όταν ασχολείται με τον Νίγηρα, στερώντας του φυσικούς πόρους και υπαγορεύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες του κατευθύνουν την οικονομία. Ο Νίγηρας είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και λαμβάνει κάθε χρόνο βοήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων", αναφέρει το CNN.
Ένας άλλος λόγος ήταν η αποτυχία της Γαλλίας να διασφαλίσει την ασφάλεια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα ανακάλεσαν τις συμφωνίες ασφαλείας με τη Γαλλία αφού ήρθαν στην πρόσφατη διαμαρτυρία και ένας από τους πραξικοπηματίες συναντήθηκε ακόμη και με αξιωματούχους του Wagner, σύμφωνα με αναφορές. Μετά την ανάληψη της εξουσίας στα τέλη του 2020, οι πραξικοπηματίες ηγέτες του Μάλι προσέλαβαν επίσημα τον Βάγκνερ για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης.
Η αιτία για την εξάπλωση του ISIS στο ίδιο το Σαχέλ έχει αποδοθεί στην επέμβαση των ΗΠΑ και του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) στη Λιβύη το 2011. Στη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, ο προσωρινός πρόεδρος του Μάλι Assimi Goïta δήλωσε ευθέως -χωρίς να κατονομάσει το ISIS- ότι "(οι) σημαντικές κρίσεις του Μάλι, όπως η τρομοκρατία... η φτώχεια... η άμυνα και η ασφάλεια (είναι) αποτέλεσμα της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη".
Σύγκρουση που αλλάζει το παιχνίδι
Η αλληλεγγύη μεταξύ της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι ως φτωχών πρώην αποικιών που φιλοδοξούσαν να αποκτήσουν ανεξάρτητη ανάπτυξη οδήγησε επίσης σε μια άλλη προσπάθεια που άλλαξε σημαντικά τον νέο Ψυχρό Πόλεμο και την αφρικανική πολιτική.
Ο αναλυτής εξωτερικών υποθέσεων Andrew Korybko με έδρα τη Μόσχα επεσήμανε πως η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν σε μια ομοσπονδία, για την οποία μίλησε ο προσωρινός πρόεδρος Ibrahim Traore σε συνέντευξή του στο Sputnik.
"Τα σχέδια, τα οποία διατυπώθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, προσθέτουν κρίσιμο πλαίσιο στην κοινή τους δήλωση το βράδυ της Δευτέρας, η οποία υποσχέθηκε στρατιωτική επέμβαση προς υποστήριξη του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης και ότι ένα χτύπημα θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον και των δύο", δήλωσε ο Korybko στους EurAsian Times.
Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Τσαντ, η απόφαση του οποίου να υποστηρίξει την επέμβαση της ECOWAS, να υποστηρίξει την N-BF-M ή να παραμείνει ουδέτερη μπορεί να ανατρέψει ριζικά τους υπολογισμούς όλων των παικτών. "Το Τσαντ προσπαθεί επίσης να εξισορροπήσει τη μονόπλευρη σχέση του με τη Δύση από τις αρχές του τρέχοντος έτους, γεγονός που του ασκεί ορισμένες πιέσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν το φάσμα των επιλογών του σε μια περιφερειακή κρίση", δήλωσε ο Korybko.
Το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας του Τσαντ Νταούντ Γιάγια Μπραχίμ ανακοίνωσε ότι δεν θα επέμβει στον Νίγηρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της ECOWAS να επέμβει, σύμφωνα με το TRT World.