Μόλις μια εβδομάδα μετά την απομάκρυνση του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ από τον στρατό, η απειλή μιας επέμβασης στη χώρα με τη στήριξη της Δύσης άρχισε να αυξάνεται.
Η κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό στις 27 Ιουλίου υποστηρίχθηκε από πολλούς στο Νίγηρα, οι οποίοι διοργάνωσαν αντι-γαλλικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, και σε άλλα μέρη της χώρας. Ωστόσο, δεν χαιρετίστηκε από τον εναπομείναντα σύμμαχο της Δύσης στη Δυτική Αφρική.
Στις 30 Ιουλίου, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) των 15 χωρών επέβαλε κυρώσεις στον Νίγηρα και απείλησε με βία εάν οι στρατιωτικοί ηγέτες του Νίγηρα δεν αποκαθιστούσαν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ εντός μιας εβδομάδας.
Η ECOWAS και η οκταμελής Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Δυτικής Αφρικής δήλωσαν ότι με άμεση ισχύ θα κλείσουν τα σύνορα με τον Νίγηρα, θα απαγορευτούν οι εμπορικές πτήσεις, θα σταματήσουν οι οικονομικές συναλλαγές, θα παγώσουν τα εθνικά περιουσιακά στοιχεία και θα τερματιστεί η παροχή βοήθειας. Στους στρατιωτικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στο λεγόμενο πραξικόπημα θα απαγορευτεί να ταξιδεύουν και θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, πρόσθεσε.
Οι κυρώσεις χαιρετίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και από τη Γαλλία και από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αισθάνθηκε ότι απειλείται από τη στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας και το αντιιμπεριαλιστικό της συναίσθημα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν στρατεύματα στον Νίγηρα για στρατιωτική εκπαίδευση και αποστολές για την καταπολέμηση ισλαμιστών ανταρτών. Ο Νίγηρας είναι επίσης ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο. Το ραδιενεργό μέταλλο της χώρας εξάγεται κυρίως στη Δύση.
Στις 3 Αυγούστου, οι επικεφαλής των υπουργών Άμυνας της Δυτικής Αφρικής συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, και συζήτησαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα, εάν αποτύχουν οι προσπάθειες αποκατάστασης του ανατραπέντος προέδρου Μπαζούμ.
Μια επέμβαση στον Νίγηρα θα στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη Νιγηρία, η οποία διαθέτει 223.000 άτομα προσωπικό καθώς και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και οπλισμένα ελικόπτερα. Η υπουργός Εξωτερικών της Σενεγάλης δήλωσε επίσης ότι η χώρα της θα συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση εάν η ECOWAS αποφασίσει να δράσει.
Ωστόσο, πολλά άλλα κράτη μέλη της ECOWAS έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη χρήση βίας στον Νίγηρα, όπως η Μαυριτανία, η Αλγερία, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Μάλι όσο και η Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση την 1η Αυγούστου ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά των στρατιωτικών ηγετών του Νίγηρα θα θεωρηθεί "κήρυξη πολέμου" κατά των εθνών τους.
Μια στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα θα υποστηριχθεί πιθανότατα από τη Δύση, η οποία φοβάται ότι η στρατιωτική κατάληψη θα μπορούσε να διευκολύνει την επέκταση της ρωσικής επιρροής στη Δυτική Αφρική. Οι φιλοστρατιωτικοί διαδηλωτές έχουν ήδη ζητήσει την ενίσχυση των σχέσεων με τη Μόσχα και τη συνεργασία με τον ρωσικό στρατό.
Οποιαδήποτε επέμβαση στη χώρα θα κλιμακωθεί σε μια δυτικοαφρικανική σύγκρουση, λαμβάνοντας υπόψη τη διάσπαση εντός του μπλοκ της ECOWAS. Η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ και η Γαλλία, προφανώς σχεδιάζει να ξεκινήσει έναν πόλεμο στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τους συμμάχους της εκεί ως πληρεξούσιους.