Η Τουρκία καίγεται απο οικονομική κρίση και έχει τεράστια ανάγκη ρευστών για αυτό και θα επαναφέρει την συμφωνία των σιτηρών και θα δώσει άδεια εισόδου στον Βόσπορο στον στόλο του ΝΑΤΟ και για αυτό, σχεδιάζει να διαπραγματευτεί ακόμη και τα F-35 και την πραγματική, και όχι μυθική ένταξη στην ΕΕ.
Αυτό δήλωσε ο Αλέξανδρος Μποτσκάρεφ, βουλευτής, ειδικός, και σύμβουλος σε πολλά ρωσικά Think Tank, δίνοντας το στίγμα των άσχημων ρωσο-τουρκικών σχέσεων αυτή την περίοδο.
Αυτό ισχύει αφού μετά απο αυτόν και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν απαίτησε την απομάκρυνση όλων των ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ( εννούσε ειδικά των τουρκικών που είναι και οι περισσότερες) από την Λιβύη σε συνομιλία του με τον επικεφαλής του προεδρικού Συμβουλίου της χώρας αυτής.
Ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφιί, δήλωσε ότι ελπίζει «η ρωσική ηγεσία, οι αφρικανοί ηγέτες και άλλες χώρεδς να εξασφαλίσουν την άνευ όρων έξοδο μισθοφόρων και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Λιβύη το συντομότερο δυνατό».
Αυτό έγινε στην ομιλία πριν από τις εργασίες της πρώτης εναρκτήριας συνόδου της Συνόδου Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Αλ-Μενφί είπε στη σύνοδο κορυφής ότι μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες είναι «η σταθεροποίηση της εκεχειρίας, σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 και την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, να αφαιρέσει όλες τις εκδηλώσεις που περιορίζουν την κίνηση των Λιβύων σε ολόκληρη τη χώρα τους, να συνεχιστεί η ενοποίηση των θεσμών, για να αρχίσουν να εργάζονται για τη δημιουργία μιας κοινής δύναμης μεταξύ όλων των συνιστωσών των ενόπλων δυνάμεων».
«Το Προεδρικό Συμβούλιο συνεχίζει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία εθνικής συναίνεσης για την επιτάχυνση της διεξαγωγής βουλευτικών και προεδρικών εκλογών και συνεχίζει τις προσπάθειές του για την προώθηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό των αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε ο ίδιος.
Η συμμετοχή του Μένφι στη σύνοδο κορυφής έγινε μετά από πρόσκληση του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Τουρκία διάθετει μια αεροπορική βάση στην Al-Watiya στη δυτική Λιβύη στην οποία θα έχουμε την παρουσία UAV και αεροσκαφών F-16.
Πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να ετοιμάζεται να μεταφέρει στην ίδια βάση και αντιαεροπορικά συστήματα (HİSAR-A) για να καταστήσει την βάση ικανή να αντεπεξέρχεται σε όλες τις απειλές.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού ΠΝ, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος και δίπλα στην Αίγυπτο.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Μισράτα, που αναβαθμίζεται σε μεγάλη ναυτική βάση, θεωρείται “απαραίτητη για την ασφάλεια των... δραστηριοτήτων γεώτρησης στην περιοχή”.
Το λιμάνι της Μισράτα θα είναι διαθέσιμο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με την αεροπορική βάση Watya συνεχώς, τονίζουν οι ίδιοι.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να βάλουν “ “χέρι” στα κοιτάσματα της Λιβύης, αποστέλλοντας δικά τους πλωτά γεωτρύπανα, κάτι που η Μόσχα πιθανόν να αποτρέψει με κάποιον τρόπο.
Υπενθυμίζουμε επίσης, παλαιότερη ετήσια έκθεση αξιολόγησης απειλών για την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, που είχε εκδοθεί από γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι αναμένει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ότι θα αντιμετωπίσει συνεχιζόμενες προκλήσεις σε θέματα πολιτικής, οικονομία και ασφάλειας.
Η έκθεση ανέφερε ότι, η αστάθεια και ο κίνδυνος ανανεωμένων συγκρούσεων στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη θα συνεχιστούν ρά την περιορισμένη πρόοδο πολιτικής, οικονομικής και ασφάλειας, και μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, αφού οι εσωτερικοί αντίπαλοι της Λιβύης καθοδηγούνται και εξυπηρετούν συμφέροντα τρίτων χωρών.