Οικογένειες συντετριμμένες έθαψαν σήμερα τους νεκρούς τους στη δυτική Ουγκάντα, ενώ άλλες αναζητούν απεγνωσμένα συγγενείς που αγνοούνται μετά την επιδρομή των τζιχαντιστών σε ένα λύκειο που προκάλεσε τον θάνατο 42 ανθρώπων σύμφωνα με την αστυνομία και τις τοπικές αρχές, 39 μεταξύ αυτών ήταν μαθητές, σύμφωνα με την εφημερίδα New Vision.
Ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι χαρακτήρισε σήμερα την επίθεση " απεγνωσμένη, δειλή" πράξη και υποσχέθηκε να εξοντώσει τους υπεύθυνους της αιματηρής επίθεσης, της χειρότερης του είδους που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και χρόνια. Επίσης διέταξε περισσότερα στρατεύματα να σταλούν στη δυτική Ουγκάντα, όπου έδρασαν οι τζιχαντιστές.
"Η δράση τους - απεγνωσμένη, δειλή, τρομοκρατική - δεν θα τους σώσει", δήλωσε ο πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε για πρώτη φορά μετά την επιδρομή που διέπραξαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο μέλη μιας ομάδας που έχει ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Τα θύματα δέχθηκαν επίθεση με ματσέτες, πυροβολήθηκαν ή κάηκαν ζωντανά. Οι δράστες "φορούσαν στολές παραλλαγής. Ο καθένας τους είχε ένα σφυρί, μαχαίρια, ματσέτες και ένα τουφέκι με γεμιστήρες", περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 18χρονος επιζών Ελίας Κούλε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε σήμερα "για τους νεαρούς μαθητές που έπεσαν θύματα" της "βίαιης επίθεσης" η οποία συγκλόνισε την Ουγκάντα και προκάλεσε έντονη διεθνή καταδίκη.
Η επίθεση είχε στόχο το Λύκειο Λουμπιρίχα στο Μποντούε, κοντά στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Αξιωματούχοι του στρατού και της αστυνομίας της Ουγκάντας κατηγόρησαν μέλη των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), μιας ισλαμιστικής πολιτοφυλακής που έχει ορκιστεί πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Οι δράστες διέφυγαν στο εθνικό πάρκο Βιρούνγκα που βρίσκεται σε έδαφος του Κονγκό, απαγάγοντας επίσης έξι άτομα μετά τη φονική επιδρομή τους, σύμφωνα με τον στρατό και την αστυνομία της Ουγκάντας που υποσχέθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους.
Δεκαπέντε άλλα μέλη της κοινότητας, από τα οποία πέντε κορίτσια, συνεχίζουν να αγνοούνται, δήλωσε ο Εριφάζ Μουχίντι, πρόεδρος της περιοχής Κασέσε, που μοιράζεται μακρά δασώδη σύνορα με τη ΛΔ Κονγκό.
Δεκαεπτά θύματα κάηκαν σε βαθμό που δεν κατέστη δυνατή η αναγνώρισή τους όταν οι δράστες πυρπόλησαν έναν κλειδωμένο κοιτώνα μέσα στο σχολείο, δυσκολεύοντας την αναγνώριση των θυμάτων και την καταμέτρηση των αγνοουμένων.
Μεγάλος πόνος
Ο Εριφάζ Μουχίντι δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν εξετάσεις DNA στα θύματα αυτά, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο.
"Είναι μεγάλος ο πόνος για τις οικογένειές τους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Άλλες οικογένειες, σε απόγνωση, περίμεναν νέα όλη τη νύχτα στο κρύο έξω από ένα νεκροτομείο στην Μπουέρα, μια πόλη κοντά στο σημείο της επίθεσης.
Οι γονείς που μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους μέσα στο νεκροτομείο, ξέσπασαν σε κλάματα καθώς παραλάμβαναν τις σορούς και τις τοποθετούσαν σε φέρετρα για την ταφή.
Άλλοι περίμεναν αναστατωμένοι, χωρίς νέα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει τη βοήθειά της στην οργάνωση των κηδειών και δεσμεύτηκε να βοηθήσει τους τραυματίες.
Δεκαεπτά μαθητές κάηκαν μέσα στον κοιτώνα τους, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, και 20 μαθήτριες μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου, δήλωσε η Πρώτη Κυρία της Ουγκάντας και υπουργός Παιδείας Τζάνετ Μουσεβένι.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι μαθητές είχαν κλειδώσει την πόρτα τους όταν άκουσαν πυροβολισμούς.
Είκοσι μαθήτριες προσπάθησαν να δραπετεύσουν αλλά όλες έπεσαν νεκρές μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκαν με ματσέτες.
Ένας φρουρός ασφαλείας και άλλοι τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.
- "Θα πληρώσουν" -
Η Αφρικανική Ένωση, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενοί σύμμαχοι της Ουγκάντας εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και καταδίκασαν την αιματοχυσία. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι αυτής της αποτρόπαιας πράξης πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Ο στρατός θα κυνηγήσει "αυτούς τους σατανικούς ανθρώπους και θα πληρώσουν για ό,τι έκαναν", είπε η Μουσεβένι το Σάββατο.
Ωστόσο εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς οι δράστες της επίθεσης κατάφεραν να διαφύγουν από την επιτήρηση σε μια συνοριακή περιοχή όπου υπάρχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία.
Το σχολείο απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη ΛΔ Κονγκό, όπου η ισλαμιστική πολιτοφυλακή αναπτύσσει δράση και κατηγορείται για τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων από τη δεκαετία του 1990.
Ο υποστράτηγος Ντικ 'Ολουμ είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν την παρουσία των μελών της ADF στην περιοχή τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την επίθεση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας. Όπως δήλωσε, οι δράστες είχαν λεπτομερείς πληροφορίες για το σχολείο.
Η Ουγκάντα και η ΛΔ Κονγκό ξεκίνησαν κοινή επίθεση το 2021 για να εκδιώξουν την πολιτοφυλακή ADF από τα προπύργια της στο Κονγκό, αλλά οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να βάλουν τέλος στις επιθέσεις της.