Σε ένα νέο επεισόδιο του αγώνα της μεγάλης εξουσίας για επιρροή στην Αφρική, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα ισχυρότερα ατού τους και αυτή τη φορά το επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης είναι η αφρικανική χώρα του Τσαντ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν για τα κακόβουλα σχέδια της Ρωσίας στην ήπειρο, μοιράζονται πληροφορίες από τις ικανές μυστικές υπηρεσίες τους, ενώ η Ρωσία προσπαθεί, και καταφέρνει, να αυξήσει την επιρροή της στην Αφρική, ειδικά σε βάρος της Γαλλίας, χρησιμοποιώντας αντιαποικιακή ρητορική. Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, ένα πραγματικό δράμα εκτυλίσσεται στο Τσαντ.
Η μεγάλη χώρα, μεγαλύτερη από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία μαζί, φιλοξενεί 17 εκατομμύρια ανθρώπους και συνορεύει με τη Λιβύη, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Σουδάν, και οι τρεις φιλοξενούν τη ρωσική παραστρατιωτική μονάδα Wagner, με επικεφαλής τον σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν πληροφορίες στην κυβέρνηση του Τσαντ, υποδηλώνοντας ότι η Βάγκνερ ήθελε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και πιθανώς να δολοφονήσει τον πρόεδρό της, Μαχαμάτ Ιντρις Ντεμπί.
Πολλές από αυτές τις ενέργειες των ΗΠΑ θυμίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο σχετικά με μια επικείμενη ρωσική εισβολή στις αρχές του περασμένου έτους, η οποία, μετά την επίθεση, παρά τη δυσπιστία ακόμη και της Ουκρανίας, ανέβασε το προφίλ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Προηγουμένως έχασαν μεγάλο μέρος της φήμης τους μετά τους ψευδείς ισχυρισμούς που οδήγησαν στην εισβολή στο Ιράκ πριν από 20 χρόνια. Πρόεδρος του Τσαντ είναι ο Μαχαμάτ Ιντρις Ντεμπί, ο οποίος ήρθε στην ηγεσία της χώρας το 2021 ως γιος του δολοφονημένου δικτάτορα. Πολλοί θυμούνται τον θάνατο του πατέρα του, Ιντρις Ντεμπί, ο οποίος ήταν πρόεδρος για 30 χρόνια, και έμεινε μόνος να ηγηθεί των στρατιωτικών του μονάδων στον αγώνα κατά των ανταρτών, και τελικά πέθανε στο πεδίο της μάχης, κάτι που αναφέρθηκε ευρέως.
Δεν είναι γνωστό πόσο πιστεύει η κυβέρνηση του Τσαντ τις αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα να σκοτώσουν τον πρόεδρό τους καθώς και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης, αλλά ορισμένοι Αφρικανοί ηγέτες ανώνυμα είπαν στην εφημερίδα ότι αποδέχονται τις πληροφορίες ως έμπιστες.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια της πολιτικής ελίτ του Τσαντ. Η ανταλλαγή πληροφοριών των ΗΠΑ με αφρικανικές κυβερνήσεις είναι μια νέα μέθοδος καταπολέμησης της επιρροής της Μόσχας στην ήπειρο, αφού η σύμμαχος των ΗΠΑ η Γαλλία έχει χάσει σημαντική επιρροή στην Αφρική μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Το Παρίσι αναγκάστηκε να αποσύρει τον στρατό του από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, κατόπιν αιτήματος των εκεί κυβερνήσεων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κενό καλύφθηκε από τον ρωσικό στρατό ή παραστρατιωτικά στρατεύματα της Βάγκνερ, η οποία αναφέρεται συχνότερα στην Ευρώπη για τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ρόλο της στη μάχη στην Ουκρανία, κυρίως για την πόλη Μπαχμούτ.
Μέχρι στιγμής, η Βάγκνερ έχει στείλει τις παραστρατιωτικές της δυνάμεις σε πολλές χώρες της ηπείρου, με αντάλλαγμα χρήματα ή πόρους, για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις εκεί να πολεμήσουν τους ισλαμιστές. Αλλά και οι μισθοφόροι κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου. Η Αμερική θέλει να αποτρέψει την εξάπλωση αυτού του παραστρατιωτικού φαινομένου, επομένως ήταν έτοιμη να δώσει βασικές πληροφορίες στο Τσαντ.
«Όπου ήταν παρών η Βάγκνερ, αναπόφευκτα ακολούθησαν άσχημα πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Νίγηρα, σύμφωνα με τους New York Times.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει επίσης μεγάλες επενδύσεις στην ήπειρο, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο δημοφιλείς από τον αγώνα της μεγάλης εξουσίας για επιρροή στην Αφρική, τον οποίο πολλοί αναλυτές και Αφρικανοί ηγέτες συγκρίνουν με τον Ψυχρό Πόλεμο.
Πολλά αφρικανικά κράτη λένε ανοιχτά ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στο πλευρό των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ρωσίας ή της Κίνας, οι οποίες έχουν επίσης αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους στην ήπειρο. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία λέει επίσης ότι θέλει να παράσχει περισσότερη βοήθεια στις αφρικανικές κυβερνήσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Μάλι, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει στρατεύματα στη Γουινέα, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ για αυτόν τον λόγο. Όπως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέπτονται τις αφρικανικές χώρες, ο Λαβρόφ ταξίδεψε σε επτά χώρες της Μαύρης Ηπείρου μόνο φέτος.
Στον τρέχοντα αγώνα για επιρροή στην Αφρική, οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο να αποσπάσουν τα μάτια τους από ζητήματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να μην εκνευρίσουν αδικαιολόγητα τους αυταρχικούς Αφρικανούς ηγέτες που θέλουν να κερδίσουν.
«Θα ήταν μεγάλο λάθος για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να συμπαραταχθεί με τον Ντεμπί. Μακροπρόθεσμα, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα συμφέροντά σας στο Τσαντ είναι να στοιχηματίσετε στη δημοκρατία», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Τσαντ, Σουκές Μασρά, ο οποίος έπρεπε να φύγει από τη χώρα.