Αφρική

Ο διευθυντής της CIA στην Αίγυπτο μετά τη Λιβύη και την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς τη Δευτέρα, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά από παρόμοια επίσκεψη στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την Αιγυπτιακή Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIS), οι δυο τους συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας ασφάλειας και πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, εκτός από περιφερειακούς και διεθνείς φακέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη συνάντηση, ο Σίσι και ο Μπερνς τόνισαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας τους για την προώθηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Ο Μπερνς μετέφερε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεργαστεί με το Κάιρο ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Αμπάς Καμέλ, επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος υπήρξαν ισχυροί σύμμαχοι, μοιράζοντας «μια ισχυρή εταιρική σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, τις οικονομικές ευκαιρίες και την περιφερειακή ασφάλεια», σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη έρχεται μετά το ταξίδι του αρχηγού της CIA στη Λιβύη και στην Ουκρανία, δύο χώρες όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την άμεση στρατιωτική επιρροή της Ρωσίας, αλλά και την έμμεση επιρροή της μέσω της ιδιωτικής της μισθοφορικής ομάδας Wagner.

Όπως αναφέραμε στο Πενταπόσταγμα σχετικά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη της Λιβύης, αυτή φαίνεται να καλύπτει δύο βασικούς φακέλους: την τρομοκρατία και τη Ρωσία. Η επίσκεψη ήρθε μετά από πρόσφατες ενδείξεις για μια αυξανόμενη βάση για εξτρεμιστικές/ισλαμιστικές ομάδες σε περιοχές δυτικά της Τρίπολης και της νότιας περιοχής.

Η Αίγυπτος μποϊκόταρε την Κυριακή μια διάσκεψη στη Λιβύη και διαμαρτυρήθηκε για τη νομιμότητα της κυβέρνησης του Αμπντέλ Χαμίν Ντμπεϊμπά (Abdel Hamid Dbeibah), την οποία υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.

Τον Οκτώβριο, η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας μπλόκαρε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο 75 εκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενη ανησυχίες για πολιτικούς κρατούμενους και αρχεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον Σεπτέμβριο, το Al-Monitor ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απέκρυψε μέρος αλλά όχι όλη την ετήσια στρατιωτική βοήθεια της Αιγύπτου. Το Κογκρέσο είχε εξαρτήσει τη χορήγηση μιας τέτοιας βοήθειας στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αρχικά παρακρατήσει 130 εκατομμύρια δολάρια, υπό τον όρο της μεταφοράς 75 εκατομμυρίων δολαρίων από σαφή και συνεπή πρόοδο στα αναφερόμενα αρχεία.

Η Αίγυπτος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ κάθε χρόνο με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και η αναστολή και η αποδέσμευση της στρατιωτικής βοήθειας ήταν μια στρατηγική που ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πιέσουν την κυβέρνηση του Σίσι να διορθώσει την πορεία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι δυτικές δυνάμεις διστάζουν να λάβουν δραστικά μέτρα κατά της Αιγύπτου, η οποία είναι στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή.

Ελέγχοντας τη Διώρυγα του Σουέζ και σημαντικές θαλάσσιες συνδέσεις, η Αίγυπτος διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον παλαιστινιακό-ισραηλινό φάκελο, στην αφρικανική ήπειρο και στην αραβική περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων.

Η Λιβύη, στην οποία το Κάιρο κατέχει εξέχουσα θέση επιρροής υποστηρίζοντας μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές, έχει διχαστεί και πνίγεται στο χάος μετά την εξέγερση που έληξε με τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η χώρα είναι χωρισμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, η μία με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με έδρα την Τρίπολη, με την υποστήριξη της Τουρκίας παρόλο που η εγκυρότητα της κυβέρνηση έληξε όταν απέτυχε να διεξάγει εκλογές, και μια άλλη υπό την ηγεσία του Φάθι Μπασάγκα στην ανατολική Λιβύη.

Το χάος που ακολούθησε άφησε ένα κενό εξουσίας που καλύφθηκε από διαφορετικές ομάδες και πυροδότησε μία κούρσα εξουσίας με ένοπλες δυνάμεις πολιτοφυλακής διάσπαρτες παντού. Οι μαχητικές δραστηριότητες και οι σποραδικοί πόλεμοι έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και πέρα από τα σύνορα στην περιοχή της αιγυπτιακής ερήμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ