Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

"Πάτησε" Λιβύη η CIA: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Γ. Μπερνς σε Ντμπεϊμπά & Χαφτάρ

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε, κατά τη διάρκεια μιας αξιοσημείωτης επίσκεψης στη Λιβύη, με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, και τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Μοχάμαντ Χαμούντα, επιβεβαίωσε ότι στόχος της επίσκεψης είναι «η επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη και η υποστήριξή της διεθνώς για την επίτευξη εκλογών».

Η επίσκεψη του Γουίλιαμ Μπερνς της CIA στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη της Λιβύης φαίνεται να καλύπτει δύο βασικούς φακέλους: την τρομοκρατία και τη Ρωσία. Η επίσκεψη έρχεται μετά από πρόσφατες ενδείξεις για μια αυξανόμενη βάση για εξτρεμιστικές/ισλαμιστικές ομάδες σε περιοχές δυτικά της Τρίπολης και της νότιας περιοχής.

Επιπλέον, με τον αυξανόμενο ρόλο της ομάδας Wagner στον πόλεμο της Ουκρανίας, υπάρχει ανησυχία ότι η ομάδα χρησιμοποιεί τα δίκτυά της σε άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη για να υποστηρίξει τις πολεμικές της δραστηριότητες στην Ουκρανία.

 
Το γραφείο του Ντμπεϊμπά δήλωσε ότι «συζητήθηκαν τα κοινά τοπικά και διεθνή ζητήματα μεταξύ της Λιβύης και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φακέλου, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του πετρελαίου».

Στη σημερινή συνάντηση με τον Μπερνς στην πρωτεύουσα Τρίπολη, συμμετείχαν η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Ναγκλάα αλ-Μανγκούς και ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Χουσεΐν αλ-Αέμπ.

Το Libya Review ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία του Μπερνς με τον Ντμπεϊμπά, σε αυτή που αποτελεί την πιο ανώτατη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στη Λιβύη από τότε που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021. Ο διευθυντής της CIA αναμενόταν να συναντηθεί με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους. συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η αντιτρομοκρατία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι σχέσεις με τη Ρωσία και την ιδιωτική της μισθοφορική ομάδα Wagner φέρεται να ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με το Politico, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το ρωσικό όμιλο Wagner, ιδιαίτερα τις δραστηριότητές του στη Συρία όπου σταθμεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Με επικεφαλής τον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν (Yevgeny Prigozhin), η Wagner έχει 50.000 άτομα προσωπικό σε ξένες θέσεις εκτός Ουκρανίας. Λειτουργεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών της Βόρειας Αφρικής, και συνεργάζεται στενά με κυβερνήσεις σε στρατιωτικά και πολιτικά έργα.

Η επίσκεψη έρχεται επίσης λίγες εβδομάδες αφότου οι αρχές της Τρίπολης παρέδωσαν στις ΗΠΑ έναν Λίβυο ο οποίος είναι ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Pan Am στο Λόκερμπι το 1988. Ενώ οι αναλυτές που μιλούσαν στο Politico είπαν ότι η παράδοση στόχευε πιθανότατα στο να συγκεντρώσει «καλή θέληση και εύνοια των ΗΠΑ εν μέσω των αγώνων εξουσίας στη Λιβύη», προκάλεσε δημόσια κατακραυγή.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τη Wagner ότι στρατολογούσε κρατούμενους στη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι διεξήγαγε επιθέσεις στην πόλη Μπαχμούτ. Η Wagner και άλλες παρόμοιες ομάδες έχουν υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για να περιορίσουν την πρόσβασή της σε όπλα, ωθώντας την ομάδα να στραφεί αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Wagner έχει κατηγορηθεί για στόχευση και βασανισμό αμάχων. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι γίνονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η ομάδα δεν θα έχει πρόσβαση στην τεχνολογία ή τον εξοπλισμό παραγωγής των ΗΠΑ. Το Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τον πιθανό χαρακτηρισμό της Wagner ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Η Λιβύη έχει διχαστεί και πνίγεται στο χάος μετά την εξέγερση που έληξε με τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η χώρα είναι χωρισμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, η μία με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με έδρα την Τρίπολη, με την υποστήριξη της Τουρκίας παρόλο που η εγκυρότητα της κυβέρνηση έληξε όταν απέτυχε να διεξάγει εκλογές, και μια άλλη υπό την ηγεσία του Φάθι Μπασάγκα στην ανατολική Λιβύη.

Το χάος που ακολούθησε άφησε ένα κενό εξουσίας που καλύφθηκε από διαφορετικές ομάδες και πυροδότησε μία κούρσα εξουσίας με ένοπλες δυνάμεις πολιτοφυλακής διάσπαρτες παντού. Οι μαχητικές δραστηριότητες και οι σποραδικοί πόλεμοι έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και πέρα από τα σύνορα στην περιοχή της αιγυπτιακής ερήμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...