Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα ετοιμάζει μικτές τουρκολιβυκές εταιρείες για να προχωρήσει σε πρόκληση κατά της Ελλάδος και της Αιγύπτου

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα τηρήσει την συμφωνία με την Τουρκία αντιδρώντας στη μονομερώς καθορισμένη ανακοίνωση της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η συμφωνία για τη ναυτική συμφωνία  μεταξύ της Τουρκίας και της χώρας του εγγυάται τα θαλάσσια και οικονομικά δικαιώματα της Λιβύης στη Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Hades της Σαουδικής Αραβίας, ο Ντιμπέιμπε μίλησε για την ανακήρυξη από την Αίγυπτο ΑΟΖ, δυτικά της χώρας, ως μια μονομερή απόφαση, με την οποία το Κάιρο προσπαθεί να καθορίσει μονομερώς τα θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη.

Ο Ντιμπέιμπε είπε: «Η συμφωνία με την Τουρκία εγγυάται τα θαλάσσια και οικονομικά δικαιώματα της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Η Λιβύη απέκτησε το οικονομικό της δικαίωμα με αυτή τη συμφωνία και αυτό είναι δικαίωμα των Λίβυων. Κανένα άλλο πρόσωπο ή κράτος δεν μπορεί να το υφαρπάξει. Ελπίζουμε ότι υπάρχει θα είναι ένας γενικός συντονισμός και θέλουμε να συμφωνήσουν όλες οι χώρες».

Ο Ντιμπέιμπε δήλωσε ότι απέρριψαν την απόφαση που ανακοίνωσε η Αίγυπτος περί καθορισμού ΑΟΖ με την Λιβύη.

"Δεν είναι δυνατόν τα θαλάσσια σύνορα και οι συμφωνίες για την υφαλοκρηπίδα να είναι μονομερείς. Απορρίπτουμε πλήρως αυτό το βήμα της Αιγύπτου", τόνισε ο ίδιος.

Ο Ντιμπέιμπε, ο οποίος ζήτησε να επιτευχθεί συμφωνία με τη σύσταση επιτροπής για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης, και είπε: "Απαιτούμε από τους Αιγύπτιους αδελφούς μας να σχηματίσουν μια διμερή επιτροπή και να καταλήξουν σε συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη, υπάρχει το διεθνές δικαστήριο, υπάρχουν νόμοι. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του.

Εάν βλέπουν τη λιβυκή πλευρά ως αδύναμη, την απορρίπτουμε. Εάν είναι φίλοι και γείτονες, θα είμαστε ευχαριστημένοι με μια διμερή συμφωνία", υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Τουρκία κινεί τα νήματα στον Λίβυο πρωθυπουργό-μαριονέτα

Ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη είναι “θαλάσσιοι γείτονες”, με την οριοθέτηση να ξεκινά από το Fethiye, την Μαρμαρίδα και το Κάς στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας και εκτείνεται στην ακτογραμμή Ντέρνα-Τομπρούκ της Λιβύης.

Σε απάντηση, η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία τον Αύγουστο του 2020, ορίζοντας αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία είχε αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συμφωνίας Αιγύπτου-Ελλάδας, δεσμευόμενη να διατηρήσει σε ισχύ το θαλάσσιο σύμφωνο της χώρας που είχε υπογραφεί νωρίτερα με την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης το οποίο είναι παράνομο.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Τουρκίας και της Λιβύης στον ΟΗΕ, Feridun Sinirlioğlu και Taher el-Sonni, αντίστοιχα, υποστήριξαν με κοινή επιστολή ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022, μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Λιβύη και της Τουρκίας για την συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, ως  «ένα νομικό μέσο που βασίζεται στην αρχή της κυρίαρχης ισότητας» και «προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

Τον Οκτώβριο του 2022, τρία χρόνια μετά τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, η Άγκυρα και η GNA στην Τρίπολη υπέγραψαν προκαταρκτικές οικονομικές συμφωνίες που επιτρέπουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα από μικτές τουρκολιβυκές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα επέτρεψε στην Exxon Mobil να ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στις νοτιοδυτικές ακτές της Κρήτης στις αρχές Νοεμβρίου.

«Η Ελλάδα πραγματοποιεί συμβάσεις εξερεύνησης σε μια αμφισβητούμενη περιοχή στα νότια και νοτιοδυτικά των νησιών της Κρήτης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης μετά την είδηση, δεσμευόμενο να λάβει νομικά και διπλωματικά μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της.

Την ίδια περίοδο η χώρα μας σκοπεύει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης τον Μάρτιο.

“Η κίνηση της Ελλάδος προκλήθηκε από τη μονομερή απόφαση της Αιγύπτου να οριοθετήσει τα σύνορά της με τη Λιβύη”, ανέφερε τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι μετά τις τόσες ήττες, έχουν μια ευκαιρία να προκαλέσουν την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, στην περιοχή, χάνοντας και αυτήν την ευκαιρία θα περιοριστούν στα δικά τους χωρικά ύδατα μία και καλή.

Όσο για τον Ντιμπέιμπε, αν πει “αλεύρι”, θα του πουν ο Χαφτάρ τον γυρεύει για τα όσα έχει κάνει στην χώρα εδώ και 1,5 χρόνο κατά των πολιτών της Λιβύης.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...