Μεγάλο παιχνίδι έχουμε στη λιβυκή ΑΟΖ αφού την Τρίτη, η γαλλική Total Energies και η αμερικανική ConocoPhillips Co. ολοκλήρωσαν την κοινή εξαγορά του μεριδίου 8,2% της Hess στο κοίτασμα Waha της Λιβύης. Η γαλλική TotalEnergies θα φτάσει έτσι από ποσοστό 16,33% στο 20,41%, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.
Η εξαγορά «αντανακλά τη δέσμευση της TotalEnergies να υποστηρίξει την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στις προσπάθειές της να αποκαταστήσει και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, σε συνδυασμό με τη μείωση της εκτόξευσης αερίου για την αύξηση της παροχής σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για πρόσθετη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».
Επίσημα διότι ανεπίσημα, ΗΠΑ και Γαλλία ετοιμάζονται να ελέγξουν ακόμα μεγαλύτερα λιβυκά κοιτάσματα, με στόχο ειδικά οι Αμερικανοί να ελέγξουν την εξόρυξη φυσικού αερίου από νότια της Κρήτης μέχρι την λιβυκή ΑΟΖ.
Αυτό βάζει Παρίσι και Ουάσιγκτον ενεργά πλέον στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, και δημιουργεί τεράστια πίεση στην παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην δυτική πλευρά της χώρας, τα οποία οφείλουν να αποχωρήσουν σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβη στον ΟΗΕ.
The same aircraft operated off #Syria yesterday
— Itamilradar (@ItaMilRadar) November 16, 2022
(thanks to @tsbarone)#Libya https://t.co/MNR1xhR6Fw
Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ ζητά εκ νέου την αποχώρηση και των Τούρκων από τη Λιβύη
“Επιβεβαιώνουμε ότι πρέπει να αποσύρουμε μισθοφόρους και ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη και να θεωρήσουμε τους πολιτικούς ηγέτες υπεύθυνους για την επίτευξη εκλογών", δήλωσε η ίδια.
Ο Abdoulaye Bathily, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Λιβύη και Επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), δήλωσε ότι "οι Λίβυοι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Προεδρικού Συμβουλίου, του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας και άλλων βασικών παραγόντων, έχουν ηθική και πολιτική ευθύνη για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας, με τα Ηνωμένα Έθνη και την αποστολή να παρέχουν την υποστήριξή τους".
«Φαίνεται να υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι τα θεσμικά όργανα της Λιβύης αντιμετωπίζουν μια σοβαρή κρίση νομιμότητας και ότι η αποκατάσταση αυτής της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα είναι υψίστης σημασίας», είπε ο ίδιος.
Σημειώνοντας την πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας, ανέφερε ότι η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 της Λιβύης συμφώνησε στις 27 Οκτωβρίου να ιδρύσει μια υποεπιτροπή για τον αφοπλισμό, την αποστράτευση και την επανένταξη των ένοπλων ομάδων.
Εν τω μεταξύ, η κατάπαυση του πυρός συνεχίζει να ισχύει, παρά την κλιμακούμενη ρητορική και τη συσσώρευση δυνάμεων. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την απόσυρση μισθοφόρων, ξένων στρατιωτών και ξένων δυνάμεων (Τουρκία), ζητώντας εκ νέου εστίαση σε αυτή την προσπάθεια.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας, ο οποίος ζήτησε την συνάντηση, είπε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την πολιτική διαδικασία της Λιβύης μέσα από το πρίσμα των δικών τους οικονομικών συμφερόντων, για να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση δεν υπονομεύει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη".
Σημειώνοντας την πιθανή ύπαρξη παρασκηνιακών συμφωνιών με τρίτες χώρες για τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης, ο ίδιος τόνισε “ότι για την Ουάσιγκτον, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποσπάσει τη Ρωσία από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
Τα έσοδα από το πετρέλαιο της Λιβύης πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ωφελήσουν τον λιβυκό λαό, όχι για να γεμίσουν τις τσέπες λίγων ξένων επιχειρηματιών, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ένα μέλος του Συμβουλίου που παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών εισβάλλοντας και κατέχοντας ουκρανικό έδαφος, προσπαθεί να μετατοπίσει την εστίαση του Συμβουλίου με αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας.
“Οι ηγέτες της Λιβύης πρέπει να υιοθετήσουν έναν μηχανισμό διαφάνειας που θα αναφέρει λεπτομερώς τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και την κατανομή τους για να διασφαλίσουν ότι θα ωφελήσουν τον λιβυκό λαό”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Μετρημένες είναι οι μέρες των Τούρκων στην Λιβύη αφού τα κοιτάσματα της χώρας είναι τεράστια, και σε καμία περίπτωση η δύση δεν πρόκειται να τα αφήσει στα χέρια του καθεστώτος Ερντογάν.