Μετά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο Αιγύπτιο στον ομόλογο του Σούκρι, κινήθηκαν τα πιόνια και η Αίγυπτος κάνει τα δικά της βήματα.
Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υποστράτηγο Abbas Kamel «Διευθυντή της Αιγυπτιακής Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών» συναντά τον Στρατάρχη Khalifa Haftar στη Βεγγάζη, αναφέρει ο λιβυκός τύπος.
Πρόκειται σαφώς και μια κίνηση που ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, κατά των αντιπάλων του, για να ακυρωθεί και στην πράξη η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Τρίπολης της Λιβύης.
Οι Τούρκοι αφού έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, υπέγραψανμια συμφωνία με μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση στην Λιβύη, η οποία φυσικά δεν ισχύει πουθενά.
Αυτό όμως δεν ενδιέφερε το καθεστώς Ερντογάν, που ήθελε ένα πάτημα για να στείλει δυνάμεις και όπλα στην λιβυκή επικράτεια.
Από την άλλη πλευρά έχουμε την Αίγυπτο, που δεν επιθυμεί επουδενί την παρουσία των Τούρκων τόσο κοντά στα αιγυπτιακά ύδατα, λόγω της μουσουλμανικής αδελφότητας και των σχεδίων για ανατροπή του προέδρου Αλ Σίσι από την Άγκυρα.
Σενάριο που μπορεί να δούμε τις επόμενες ημέρες
Η Τουρκία θα επιδιώξει να προκαλέσει σε δύο σημεία στην Α.Μεσόγειο:
Πρώτον, στην περιοχή των εργασιών του EuroAsia Interconnector για να ακυρωθεί η όλη προσπάθεια.
Δεύτερον, σε λιβυκή ΑΟΖ με εγγύτητα στον Κόλπο της Σύρτης ( περιοχή ελέγχου του στρατάρχη Χαφτάρ) και στην συνέχεια Νοτίως της Κρήτης.
Με λίγα λόγια η Άγκυρα θα επιδιώξει να ελέγξει μια τεράστια έκταση στην Μεσόγειο, επιβάλλοντας τους δικούς της κανόνες, και αυτό θα έχει σίγουρα απάντηση, τόσο από Ελλάδα και Ισραήλ, όσο και από την Αίγυπτο, που βλέπει το κίνδυνο δίπλα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της.
Δήλωση Ερντογάν για έρευνες στην Λιβυκή ΑΟΖ πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα, μετά από μια πρόσφατη συμφωνία με την κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Τούρκος Πρόεδρος απέρριψε την κριτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Λιβύης για την ώθησή της να επεκτείνει την ενεργειακή συνεργασία με μία από τις δύο αντίπαλες διοικήσεις της χώρας.
«Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με το Αζερμπαϊτζάν για να διπλασιάσουμε την ικανότητα του αγωγού Tanap, ο οποίος είναι κρίσιμης σημασίας.
Με τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη, δημιουργήσαμε έναν νέο τομέα συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων από την υφαλοκρηπίδα αυτής της χώρας», δήλωσε ο Ερντογάν.
Την περασμένη εβδομάδα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές.
“Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα, ερχόμενες τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας στην Τρίπολη.
Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη, «ιδιαίτερα την υπογραφή της Δευτέρας «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της Λιβυκής GNU και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.
"Στην ανακοίνωση της Αιγύπτου-Ελλάδας προστίθεται ότι η Ελλάδα «κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Η Λιβύη, που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής είναι στόχος των Τούρκων και αυτό αποτελεί αιτία πιθανής στρατιωτικής διενέξεως στην Μεσόγειο.