Ο σύμβουλος για τα μέσα ενημέρωσης του προέδρου του λιβυκού κοινοβουλίου, Φάθι Αλ-Μαρίμι (Fathi Al-Marimi) είπε ότι «η παρουσία παράνομων ένοπλων πολιτοφυλακών και του αρχηγού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU), Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdel-Hamid Dbaiba) είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια και συνιστούν ανωτέρα βία ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη».
Η παρέμβαση του κοινοβουλίου έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης απέρριψε χθες την «ελληνο-αιγυπτιακή παρέμβαση». Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Μοχάμεντ Χαμούντα (Mohamed Hamouda) απέρριψε τις αιγυπτιο-ελληνικές δηλώσεις σχετικά με τη νομιμότητα της GNU. Τόνισε ότι η νομιμότητα της κυβέρνησης «καθορίζεται από τον λιβυκό λαό και κανέναν άλλον».
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου το λιβυκού κοινοβουλίου υποστηρίζονται από το γεγονός ότι οι Τούρκοι απέτρεψαν νηοψία που ζήτησε ο Έλληνας διοικητής της ευρωπαϊκής Επιχείρησης “IRINI” σε τουρκικό εμπορικό πλοίο, υποδεικνύοντας έτσι και τη συνέχιση της άνομης τουρκικής παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της βορειοαφρικανικής χώρας.
Σε δηλώσεις τύπου στο «Afrigate News», ο Αλ-Μαρίμι πρόσθεσε ότι «η έλλειψη συνολικής εθνικής συμφιλίωσης μέχρι στιγμής, εκτός από την παρουσία μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων είναι επίσης μέρος αυτού του εμποδίου».
Κάλεσε τις επίσημες αρχές στη Λιβύη «να αναλάβουν την ευθύνη, να διαλύσουν πολιτοφυλακές, να εκδιώξουν ξένους μισθοφόρους και ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη και να ξεκινήσουν μια συνολική διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης».
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας (HCS) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε μια σειρά από άρθρα της συνταγματικής βάσης, για τις επερχόμενες γενικές εκλογές. Αυτά τα άρθρα είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ του HCS και του λιβυκού κοινοβουλίου.
Η δήλωση προσέθεσε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής του HCS της Λιβύης, Ομάρ Μπουσά (Omar Bushah) συναντήθηκε με τον συντονιστή της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), Ραϊσέντον Ζενένγκα (Raisedon Zenenga) στην Τρίπολη.
Ο Μπουσά ενημέρωσε τον Ζενένγκα για τα άρθρα. Η δήλωση δεν ανέφερε τις λεπτομέρειες αυτών των άρθρων. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης «τρόπους επίτευξης συναίνεσης για αμφιλεγόμενα άρθρα μεταξύ του λιβυκού κοινοβουλίου και του κράτους».
Η Λιβύη βρίσκεται σε χάος από τότε που μια εξέγερση που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Η κομητεία ήταν εδώ και χρόνια χωρισμένη μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διάφορες πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις.
Το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε από την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών τον Δεκέμβριο και την άρνηση του πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά να παραιτηθεί. Σε απάντηση, το ανατολικό κοινοβούλιο της χώρας διόρισε έναν αντίπαλο Πρωθυπουργό, τον Φάθι Μπασάγκα, ο οποίος επί μήνες προσπαθούσε να εγκαταστήσει την κυβέρνησή του στην Τρίπολη.