Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Φλέγεται η Λιβύη! Μαζικές διαδηλώσεις για την παραίτηση του φιλότουρκου Ντμπάιμπα- Λεηλάτησαν το πρωθυπουργικό γραφείο (Βίντεο & Εικόνες)

Μνήμες 2011 σε πολλές πόλεις της Λιβύης και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη με σειρά διαδηλώσεων, όπου οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να καταλάβουν την έδρα του πρωθυπουργού, αλ Ντμπέιμπα.

Τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτοκίνητα που ανήκαν σε ένοπλες πολιτοφυλακές στην Τρίπολη εμπόδισαν τους διαδηλωτές και άνοιξαν πυρ με στόχο να τους διαλύσουν. Χθες, Παρασκευή, η Τρίπολη και πολλές πόλεις της Λιβύης έγιναν πεδία διαμαρτυριών λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος.

Εν τω μεταξύ, προ ημερών είχαμε αιματηρές συγκρούσεις στην Τρίπολη της Λιβύης, με τον πρώτο απολογισμό να κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, διαδηλωτές στην πόλη Τομπρούκ κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του κοινοβουλίου, όπου εισέβαλαν στο κτίριο και έβαλαν φωτιά στο εσωτερικό του.

Οι διαδηλωτές υποκινούμενοι από την ομάδα "Επανάσταση των Νέων", έκλεισαν τους δρόμους βάζοντας φωτιά σε ελαστικά, φωνάζοντας συνθήματα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα, Τρίπολη, όπου και έγινε η μεγαλύτερη κινητοποίηση, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ένοπλων φατριών που ελέγχουν περιοχές σε ολόκληρη τη Λιβύη, λέγοντας: «Όχι στις πολιτοφυλακές, θέλουμε στρατό και αστυνομία».

Οι διαδηλωτές επίσης λεηλάτησαν και πυρπόλησαν το κτίριο «Παρακολούθησης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών» του Υπουργείου Οικονομικών της Λιβύης στη Σεμπχά.

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας της Λιβύης υποφέρει από τις συνέπειες των πολέμων και του πολιτικού χάους που συνεχίζονται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να στερέψουν τις επενδύσεις, να αποτρέψουν τις εργασίες συντήρησης και μερικές φορές να καταστρέφουν την ίδια την υποδομή.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Λιβύης είναι για μια ακόμη φορά έκρυθμη, με τους Διεθνείς δρώντες να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, μήπως η κατάσταση οδηγήσει σε νέο εμφύλιο πόλεμο. Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να βρεθεί λύση ο ΟΗΕ συγκάλεσε συνάντηση τοπικών και διεθνών παρατηρητών κατάπαυσης του πυρός, με άσχημα  δυστυχώς αποτελέσματα, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

Την ίδια στιγμή πάντως, το πολιτικό χάος συνεχίζεται, καθώς ο ορισθέντας πρωθυπουργός της Λιβύης, Φατχί Μπασάγκα κατηγόρησε τον νυν πρωθυπουργό, Αμπντέλ-Χαμίντ Ντμπάιμπα, για τη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου.

Ο Μπασάγκα είπε, «ο απερχόμενος πρωθυπουργός και εκείνοι που ενεργούν για το δικό τους συμφέρον είναι ο λόγος που η National Oil Corporation (NOC) αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου». «Στέκομαι σταθερά με την NOC και ζητώ τη χρηματοδότηση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού μου χωρίς καθυστέρηση, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη Λιβύη μπροστά», έγραψε στο Twitter την Παρασκευή.

Την Πέμπτη, η NOC κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας στα λιμάνια Ες Σιντρ, Ρας Λανούφ και στο El Feel Oilfield.

Ο πρόεδρος της NOC, Μουστάφα Σαναλά (Mustafa Sanalla) είπε ότι η απόφαση έρχεται μετά τη λήξη της προθεσμίας των 72 ωρών. Καθώς και η απώλεια άνω των 16 δισεκατομμυρίων LYD λόγω αποκλεισμού της παραγωγής και των ναυτιλιακών εργασιών σε τοπικά λιμάνια πετρελαίου. Πρόσθεσε ότι η ανωτέρα βία εξακολουθεί να ισχύει στα λιμάνια Μπρέγκα και Ζουεΐτινα.

«Όπως καθιστά σαφές η πρωτοβουλία μου για τον χάρτη πορείας προς την ανάκαμψη, η σταθεροποίηση της παραγωγής πετρελαίου είναι κρίσιμη για τους Λίβυους ώστε να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει και που χρειάζονται. Θα είναι επίσης κρίσιμο για τον προγραμματισμό των εκλογών, καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντικό μέρος της ικανότητας διεξαγωγής εκλογών», πρόσθεσε ο Μπασάγκα.

Σημείωσε ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του, ο οποίος εγκρίθηκε από τη Βουλή, παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη σταθεροποίηση της NOC και της παραγωγής πετρελαίου. «Και να θέσουμε σε εφαρμογή τους ελέγχους και τις ισορροπίες για να διασφαλίσουμε ότι τα κονδύλια δαπανώνται με διαφάνεια, μειώνοντας έτσι τη διαφθορά», εξήγησε.

Η NOC έχει επί του παρόντος ενεργά μέτρα ανωτέρας βίας στα λιμάνια Μάρσα ελ Μπρεγκά και Ζουεΐτινα. Αυτό περιλαμβάνει το El Feel που παράγει 70.000 bpd και το μεγαλύτερο κοίτασμα της Λιβύης, το El Sharara 300.000 bpd — αν και το τελευταίο θεωρείται ότι λειτουργεί με ελάχιστη δυναμικότητα, αντί να κλείνει πλήρως.

Τα κλεισίματα είναι αποτέλεσμα διαμαρτυριών που απαιτούσαν τη μεταφορά της εξουσίας από τον Ντμπάιμπα στον Μπασάγκα, τη δίκαιη και διαφανή κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο και την απόλυση του Σαναλά.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF