Αυτόπτες μάρτυρες που διέφυγαν από επιθέσεις μισθοφόρων της Ομάδας Wagner στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) είπαν στο Middle East Eye για τον ρόλο που διαδραμάτισαν Σύριοι και Άραβες μαχητές, καθώς το ρωσικό δίκτυο συνεχίζει να επεκτείνει την επιρροή του σε όλη την Αφρική.
Δύο μάρτυρες μιας σειράς επιθέσεων που ξεκίνησαν στην τοποθεσία ενός ορυχείου χρυσού στην περιοχή Αντάχα στα τέλη Μαρτίου είπαν στο MEE ότι Σύριοι μισθοφόροι ήταν μεταξύ των μαχητών Wagner.
Οι Σουδανοί μάρτυρες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δώσουν τα ονόματά τους για λόγους ασφαλείας, εργάζονταν στην Αντάχα ως βιοτέχνες χρυσωρύχοι. Μιλούσαν στο χωριό Μπλουμπόλ, στο Νότιο Νταρφούρ, στο οποίο έφτασαν αφού περπάτησαν για πάνω από μια εβδομάδα, συχνά χωρίς φαγητό και νερό, περνώντας από το Τσαντ και μετά τα σύνορα στο Σουδάν. Πολλοί από αυτούς που διέφυγαν από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν σε ασφάλεια.
Οι επιθέσεις στην Αντάχα, μια περιοχή εξόρυξης, ξεκίνησαν στις 23 Μαρτίου και συνεχίστηκαν σποραδικά, αφήνοντας νεκρούς περισσότερους από 100 ανθρακωρύχους χρυσού από το Σουδάν, το Τσαντ, τον Νίγηρα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Αφού επέζησαν από τις επιθέσεις, οι Σουδανοί ανθρακωρύχοι κρατήθηκαν για αρκετές ημέρες από μισθοφόρους Wagner. Είπαν στο MEE ότι βασανίστηκαν από τους μαχητές, μερικοί από τους οποίους είχαν συριακά χαρακτηριστικά και μιλούσαν σε μια συριακή διάλεκτο.
«Υπάρχουν πολυεθνικά μαχητικά με τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας. Είδαμε μαχητές από τη Ρωσία, τη Συρία και άλλες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και άλλων», είπε ένας από τους συλληφθέντες. «Όταν με απήγαγαν οι μαχητές Βάγκνερ, είδα μερικούς Σύριους μαχητές. Ένας από αυτούς μάλιστα διεξήγαγε την έρευνα μαζί μας και έκανε τη μετάφραση για τους Ρώσους αξιωματικούς. Μιλούσαν αραβικά σε μια λεβαντική διάλεκτο, την οποία ξέρω πολύ καλά, οπότε κατάλαβα ότι ήταν Σύριοι μισθοφόροι».
Οι μάρτυρες είπαν ότι οι δυνάμεις Wagner, οι οποίες είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης της CAR στον αγώνα της κατά των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Séléka, είχαν επιτεθεί σε αμάχους και δεν υπήρξαν πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτικών δυνάμεων στην Αντάχα.
Η Wagner ελέγχει ορυχεία διαμαντιών και χρυσού σε όλη την CAR και στο γειτονικό Σουδάν.
Ο όμιλος Wagner θεωρείται από τους δυτικούς αξιωματούχους ως ένας τρόπος για την κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαπλώσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας πολύτιμες παραχωρήσεις εξόρυξης χρυσού που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις και να οικοδομήσει σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε την ανάγκη της Μόσχας για έσοδα και πιστεύεται ότι ο πόλεμος ώθησε τις προσπάθειες εξασφάλισης χρυσού από την Αφρική, τον οποίο στη συνέχεια ξέπλυνε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Εβγκένι Πριγκόζιν, ένας Ρώσος ολιγάρχης γνωστός ως «σεφ του Πούτιν» επειδή τα εστιατόρια του έχουν φιλοξενήσει δείπνα για τον Ρώσο πρόεδρο και συνοδεύουν ξένους αξιωματούχους, φέρεται να είναι ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner. Ο Πριγκόζιν αρνείται τους ισχυρισμούς.
Έχοντας παρέμβει στο πλευρό της κυβέρνησης του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015 και αργότερα στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, η Ρωσία και η ομάδα Wagner έχουν εδραιώσει μια σημαντική παρουσία στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Τώρα, μαχητές τόσο από τη Συρία όσο και από τη Λιβύη εργάζονται για τη ρωσική ομάδα εκτός των χωρών τους.
Η Πωλίν Μπαξ, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος για την Αφρική της International Crisis Group, είπε στο MEE ότι υπάρχουν «άφθονα στοιχεία ότι η Wagner έχει αναπτύξει Σύριους, Τσετσένους και Λίβυους μαχητές στην CAR».
Η Μπαξ είπε ότι οι δυνάμεις της Wagner στρατολόγησαν νεαρούς άνδρες, συχνά πρώην αντάρτες, από τις επαρχίες της CAR για να ενεργήσουν ως τοπικές πολιτοφυλακές. Αυτοί οι μαχητές, με το παρατσούκλι «Μαύροι Ρώσοι», προστατεύουν τις μικρότερες πόλεις από επιθέσεις και «είχαν το ελεύθερο χέρι να εισπράξουν τοπικές εισφορές, πιθανότατα έτσι ώστε η Wagner να μην χρειάζεται να τους πληρώσει».
Ένα από τα θύματα των επιθέσεων της Wagner είπε στο MEE ότι η ομάδα έλεγχε τις περιοχές εξόρυξης χρυσού σε όλη την Αντάχα, συμπεριλαμβανομένων των N'dele, Seinkilo, Gordil και Tirigoulou. Το δίκτυο μισθοφόρων λέγεται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για το N'dele, το οποίο είναι η κύρια περιοχή με τα διαμάντια που βρίσκεται μεταξύ της Αντάχα και της πρωτεύουσας Μπανγκί.
«Οι πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις των μαχητών Wagner από τον Μάρτιο ήταν πολύ σαφείς. Θέλουν να ενισχύσουν τον έλεγχό τους στη στρατηγική πόλη N'dele για να κυριαρχήσουν στην περιοχή εξόρυξης διαμαντιών», είπε ο Σουδανός αυτόπτης μάρτυρας στο MEE.
«Αυτές οι εξελίξεις ταιριάζουν στο γενικό πρότυπο των δραστηριοτήτων της Wagner στην CAR», δήλωσε η Μπαξ. «Στο Μπανγκί, τα στρατεύματα της Wagner προστατεύουν την κυβέρνηση, ιδιαίτερα την προεδρία, ενώ ο τρόπος λειτουργίας τους στις επαρχίες δείχνει ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την εξασφάλιση ζωνών χρυσού και διαμαντιών».
Οι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι είχαν μείνει για περίπου ένα χρόνο στην CAR εργαζόμενοι στον τομέα των ορυχείων, είπαν στο MEE ότι η παρουσία του συνασπισμού των ανταρτών της CAR, συμπεριλαμβανομένης της Seleka, δεν ήταν συχνά αισθητή στην Αντάχα.
Αλλά είπαν ότι η επίθεση της Wagner τον Μάρτιο, και αυτές που την ακολούθησαν, δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών, αλλά στην πραγματικότητα αφορούσαν τον έλεγχο των πεδίων εξόρυξης χρυσού και διαμαντιών.
«Δεν είδα καμία ξεκάθαρη παρουσία ανταρτών στην Αντάχα πρόσφατα», είπε ο Άνταμ Ζακάρια Αμπακάρ, ένας ανθρακωρύχος που έφυγε από τη CAR. «Επιτέθηκαν στους ανθρακωρύχους, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι πολίτες. Η Wagner θέλει να κυριαρχήσει σε αυτά τα πεδία εξόρυξης χρυσού και διαμαντιών και να διώξει κάθε μικρό ανθρακωρύχο που εργάζεται εκεί».
Η Μπαξ είπε: «Δυστυχώς, οι βιοτέχνες ανθρακωρύχοι είναι παράπλευρες ζημιές από τις μάχες μεταξύ της Wagner και των ανταρτών. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τη Wagner για τις υπηρεσίες της· έτσι η Wagner πρέπει να πληρωθεί μέσω των εσόδων εξόρυξης...»
«Η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στην Αφρική τοποθετώντας τον εαυτό της ως πάροχο ασφάλειας. Ένα από τα κύρια σημεία πώλησης, εκτός από την τρομερή βιομηχανία όπλων της, είναι ότι δεν είναι η Δύση. Η Wagner ήταν ένα βολικό όχημα επειδή είναι δεν είναι νομικό πρόσωπο και δεν χρειάζεται να παίζει με κανέναν κανόνα».