Αφρική

Τουρκικά δίχτυα και...δίκτυα! H Θαλάσσια προβολή ισχύος της Τουρκίας στον κόλπο της Γουϊνέας

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τρεις χώρες του Κόλπου της Γουινέας τον περασμένο μήνα επισύρει την προσοχή στον ανταγωνισμό για επιρροή εκεί. Ο Κόλπος της Γουινέας είναι πιο ζεστός από ποτέ.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αγκόλα, το Τόγκο και τη Νιγηρία στην τελευταία του επίσκεψη στην Αφρική. Η σχεδίαση του ταξιδιού υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα τρία κράτη στο άμεσο μέλλον των συμφερόντων της Άγκυρας σε αυτό το τμήμα της ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορικό

Το 2005, η Τουρκία ξεκίνησε τη νέα πολιτική της προσέγγιση στην Αφρική. Το δόγμα «Άνοιγμα της Αφρικής» είναι το κλειδί για την προσέγγιση της Άγκυρας στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις στην ήπειρο. Με το κατάλληλο μείγμα τακτικών ήπιας δύναμης, η Τουρκία έχει κάνει σημαντικές "εισβολές" στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας.

Μετά την επιτυχή ανάπτυξη μέτρων ασφαλείας για λογαριασμό της Σομαλίας στην αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών αυτής της χώρας, η Τουρκία έστρεψε γρήγορα την προσοχή της σε αυτό το τμήμα της Αφρικής, μαζί με άλλες χώρες " διεθνείς παίκτες" , όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η τουρκική παρουσία στη Νιγηρία

Η Νιγηρία είναι το βασικό κράτος στον Κόλπο της Γουινέας και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή. Από εδώ εκπηγάζουν  εγκληματικές δράσεις που διαδραματίζονται στις πλωτές οδούς που ρέουν στον Κόλπο της Γουινέας.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Νιγηρία το 2016. Τον Απρίλιο του 2018, οι δύο χώρες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναπτύξει στενή φιλία με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Muhammadu Buhari, κάτι που είναι σημαντικό στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.

Τούρκος πρεσβευτής επεσήμανε τους ιστορικούς δεσμούς που έχει η Τουρκία με αυτό το τμήμα της Αφρικής, ιδιαίτερα τη Νιγηρία. Οι σχέσεις μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Αυτοκρατορίας Kanem-Bornu που υπήρχαν τον 16ο αιώνα μεταφράζονται σήμερα στην ήπια δύναμη της Άγκυρας δίνοντας έμφαση στους δεσμούς της με τη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν. Τέτοιες έννοιες αποτελούν μέρος της προοπτικής της Άγκυρας, η οποία είναι ελκυστική .

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αγκόλα

Ο Ερντογάν έδειξε μια άλλη πλευρά στις δυνατότητες ήπιας δύναμης της Άγκυρας στην επίσκεψη στην Αγκόλα. Η Αγκόλα είναι εξίσου σημαντική για την Τουρκία με τη Νιγηρία λόγω του ιστορικού ρόλου που έπαιξε ο πρώην πρόεδρος Χοσέ Εντουάρντο ντος Σάντος στα αντιαποικιακά κινήματα και αισθήματα.

Η Αγκόλα ήταν ένα σοβιετικό πελατειακό κράτος με ισχυρή κουβανική παρουσία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η μνήμη είναι ακόμα ισχυρή και το πώς βλέπουν την Αγκόλα η Άγκυρα και η Μόσχα είναι σημαντικό από την άποψη της γεωστρατηγικής προοπτικής.

Είναι σημαντικό ότι ο Ερντογάν μίλησε στο κοινοβούλιο της Αγκόλας. Προειδοποίησε ότι η μοίρα της ανθρωπότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος μιας χούφτας χωρών που κέρδισαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε σχέση με τη Δύση, αλλά και τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχουν ακόμη εκείνοι που δεν μπορούν να αποδεχθούν τα κέρδη της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της ισότητας των αφρικανικών λαών. Είμαστε μάρτυρες της επανάληψης αυτής της δυσπεψίας πρόσφατα», είπε αναφερόμενος στην επιρροή άλλων εξωτερικών δυνάμεων.

Επιπλέον, κατά την άποψη του Ερντογάν, είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε τους λαούς της αφρικανικής ηπείρου χωρίς διακρίσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος απορρίπτει «δυτικού τύπου » προσεγγίσεις για την αφρικανική ήπειρο, όπως είπε κατηγορηματικά στο κοινοβούλιο της Αγκόλα.

Αυτός ο τύπος προσέγγισης φέρνει την Τουρκία ενάντια στα "γαλλοφωνικά" συμφέροντα, σίμφωνα με Τούρους αναλυτές

Στο μέτωπο ασφαλείας, η Αγκόλα βρίσκεται στην προνομιακή θέση να δέχεται τουρκικής κατασκευής  drones και τεθωρακισμένα οχήματα  στο διαρκώς  αυξανόμενο οπλοστάσιο της. Η Άγκυρα συντηρεί μακρά παράδοση διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Αγκόλα

Η τουρκική εμπλοκή σε επιχειρήσεις αντιπειρατείας στον κόλπο της Γουϊνέας

Πολλές διαφορετικές χώρες έχουν αναπτύξει αποστολές αντιπειρατείας σε αυτά τα ύδατα. Η εμπλοκή της Τουρκίας δεν είναι καινούργια, καθώς οι καταδρομείς του ναυτικού της έχουν ασχοληθεί με την απελευθέρωση σκαφών που είχαν τεθεί υπό ομηρία από πειρατές.

Επομένως, η ασφάλεια στη θάλασσα και η διατήρηση της ελεύθερης διαμετακόμισης είναι βασικός παράγοντας.

Βασικά λιμάνια - όπως το Abidjan και η Sassandra στην Ακτή Ελεφαντοστού, το λιμάνι του Pennington στη Νιγηρία, το Kome Kribi 1 Marine Terminal και το Port of Kribi στο Καμερούν και το Puerto Macias στην Ισημερινή Γουινέα - είναι η διέξοδος για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον Ατλαντικό τόξο της Δυτικής Αφρικής.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει ένα σταθερό χαρτοφυλάκιο συμφερόντων τις τελευταίες δύο δεκαετίες που αποτελούν μέρος του εμπορικού της οικοσυστήματος.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη Νιγηρία και την Αγκόλα δείχνει ότι η Τουρκία στοχεύει τη μεταφορά πετρελαίου από δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της Αφρικής. Η διαμετακόμιση αυτών των εμπορευμάτων είναι σημαντική για το διεθνές εμπόριο.

Η θέση της Ρωσίας σε αυτόν τον θαλάσσιο χάρτη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η ανάπτυξη από τη Μόσχα του αντιτορπιλικού Αντιναύαρχος Κουλάκοφ στον Κόλπο της Γουινέας σε αποστολή αντιπειρατείας τη στιγμή της επίσκεψης του Ερντογάν θύμιζε τα παιχνίδια εξουσίας που παίζουν οι δύο χώρες σε διάφορα άλλα θέατρα επιχιρήσεων

Το ρωσικό πλοίο έστειλε ένα ελικόπτερο για να επιτρέψει στους πεζοναύτες να επιβιβαστούν στο MSC Lucia, το οποίο είχε καταληφθεί 86 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του τερματικού σταθμού Agbami Oil, μέρος του υπεράκτιου πεδίου Agbami της Νιγηρίας. Αλλά κατά την άφιξη και την επιθεώρηση από τους Ρώσους πεζοναύτες, οι πειρατές είχαν ήδη φύγει. 

Η επίσκεψη Ερντογάν στον Κόλπο της Γουινέας είναι ένα ακόμη στάδιο στην ανάπτυξη του δόγματος εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται σε ένα πολύ ενεργό στάδιο, όπου η θαλάσσια πρόσβαση  είναι σημαντική για την επίτευξη των εθνικών στρατηγικών  στόχων της 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...