Αφρική

Ερντογάν: «Λυπάμαι» που η Αίγυπτος συνεργάζεται με την Ελλάδα!

Ο Ερντογάν αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η Ελλάδα και Αίγυπτος να μην έχουν καθόλου σχέσεις και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο.

Όπως δήλωσε πριν λίγο ο Ερντογάν, μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής – και μεταδίδει ο δημοσιογράφος Ragip Soylu – «θα μας στεναχωρούσε να βλέπουμε αναγκαστικά τον Αιγυπτιακό λαό μαζί με τον Ελληνικό λαό. Υπάρχει μια νέα διαδικασία (προσέγγισης) με την Αίγυπτο. Νέες συναντήσεις βρίσκονται στα σκαριά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μας στεναχωρεί να είναι αλληλέγγυες αυτές οι δύο χώρες. Υπάρχει ιστορική σχέση ανάμεσα στο Τουρκικό και το Αιγυπτιακό έθνος. Επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική μας ενότητα», είπε ακόμη ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.

https://twitter.com/ragipsoylu/status/1390627259569082370?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1390627259569082370%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.onalert.gr%2Fkosmos%2Ftourkia%2Fo-erntogan-lypatai-poy-i-aigyptos-synergazetai-anagkastika-me-tin-ellada%2F417342%2F

Οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα συμβάλουν σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη, ανέφεραν ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι αργά την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας τη θετική ατμόσφαιρα στις πρόσφατες "ειλικρινείς και σε βάθος" διπλωματικές συνομιλίες για την επίλυση των σχέσεων που "έσπασαν" για μια δεκαετία.

Δεδομένου ότι  οι δύο χώρες  έχουν σημαντικούς γεωπολιτικούς ρόλους και μοιράζονται βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις, η συνέργεια της Τουρκίας και της Αιγύπτου θα συμβάλει σημαντικά στην περιφερειακή ειρήνη και ανάπτυξη, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά από το NTV, ο Οκτάι είπε ότι η πόρτα της Άγκυρας ήταν ανοιχτή για τη βελτίωση των σχέσεων με τις περιφερειακές χώρες βάσει του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ιδίως της Αιγύπτου, με την  οποία οι διμερείς δεσμοί προωθούνται πρόσφατα.

"Έχουμε δεσμούς 500 ετών, κοινές εμπειρίες ,εμπορικούς δεσμούς, μια εταιρική σχέση με την πολιτική έννοια, οπότε η σύνδεση μεταξύ των λαών της Αιγύπτου και της Τουρκίας δεν έχει διακοπεί ποτέ", είπε.

"Οι πολιτικές σχέσεις μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα από καιρό σε καιρό", είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι κοινές δράσεις των δύο πλευρών σίγουρα θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους.

Σύμφωνα με τον Οκτάι, οι γραμμές που έθεσε η Αίγυπτος στην αναζήτηση νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Μεσογείου, σέβονται την αποκλειστική επικράτεια της οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) που δημιουργήθηκε μέσω συμφωνίας ναυτιλιακής δικαιοδοσίας που επιτεύχθηκε με τη Λιβύη.

Επιπλέον, η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν έκοψαν ποτέ τις σχέσεις εντελώς και είχαν συνδέσεις μέσω ορισμένων άλλων καναλιών, συμπεριλαμβανομένης του πολιτισμού και της διπλωματίας, είπε, προσθέτοντας ότι τώρα η επαφή μέσω αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών δείχνει ότι μια πλήρη εξομάλυνση θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές.

Μετά από διήμερες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την Πέμπτη τη «θετική ατμόσφαιρα» στο Κάιρο.

"Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για τα βήματα που μπορούν να ληφθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων την προσεχή περίοδο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διήμερες συναντήσεις μεταξύ του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ίνναλ και του Αιγύπτου ομολόγου του Χάμντι Σανάντ Λόζα στο Κάιρο, είπε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Κάιρο μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου.

"Όπως τονίστηκε στην κοινή δήλωση, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε θετική ατμόσφαιρα. Οι φίλοι μας συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τι θα μπορούσε να γίνει γι 'αυτό", είπε.

Τα περιφερειακά ζητήματα που αφορούσαν και τις δύο χώρες εξετάστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δήλωσε ο Çavuşoğlu, προσθέτοντας ότι τα θέματα της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και της Ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντικά για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου.

"Πάντα λέμε ότι η Αίγυπτος θα επωφεληθεί επίσης από τη συνεργασία εδώ. Όταν οι σχέσεις βελτιωθούν σε αυτό το επίπεδο, θα τις συζητήσουμε επίσης σίγουρα", πρόσθεσε.

Ο Τούρκος ανώτερος διπλωμάτης σημείωσε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry για διάφορους λόγους στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων συναντήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και της Συριακής Ομάδας Υποστήριξης.

Είπε ότι ο Σούκρι επικοινώνησε μαζί του για το Ραμαζάνι και ότι ο ίδιος ο Çavuşoğlu κάλεσε τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών μετά από  το ατύχημα  του πλοίου στο κανάλι του Σουέζ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή σχολίασε επίσης τις πρόσφατες διμερείς συνομιλίες και είπε: "Έχουμε την τάση να επαναλάβουμε την ιστορική μας ένωση με τον λαό της Αιγύπτου. Θα ήταν λυπηρό να τους δούμε σε αλληλεγγύη με την Ελλάδα".

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου που έληξαν την Πέμπτη ήταν "ειλικρινείς και σε βάθος", σύμφωνα με κοινό δελτίο τύπου από τις δύο πλευρές.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου συνομιλιών και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα, δήλωσε σε ανακοίνωση του  το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, είχε συμφωνηθεί ότι η υπάρχουσα επαφή που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο πλευρών θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επιδεινώθηκαν όταν ο Στρατηγός Abdel-Fattah el-Sissi ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Mohammed Morsi, σε πραξικόπημα μετά από ένα μόνο έτος στην εξουσία.

Η Άγκυρα διατήρησε τη θέση της ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να παυθεί με στρατιωτικό πραξικόπημα και, ως εκ τούτου, εξέφρασε την κριτική του για τον Ελ-Σίσσι και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης και ορισμένων από τους αντιπάλους της στην Άγκυρα.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, προέτρεψε την Τουρκία να μην παρέμβει σε ένα ζήτημα που θεωρεί ότι είναι εσωτερικό της χώρας. Η διαμάχη οδήγησε σε αδιέξοδο στις διμερείς σχέσεις για πολλά χρόνια.

Πρόσφατα, ωστόσο, έχουν προκύψει σημάδια πιθανής συμφιλίωσης και από τις δύο χώρες, ιδίως λόγω της μεταβαλλόμενης δυναμικής στην Ανατολική Μεσόγειο και της κρίσης Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.

Οι δύο χώρες αντάλλαξαν θετικά μηνύματα που έδειξαν την καθιέρωση επαφών και διαλόγου, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διεξαγωγής συνομιλιών για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα ωφελήσει και τις δύο χώρες, αλλάζοντας τις ισορροπίες της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...